Ofte stilte spørsmål
Hva ser du etter?
Velg
Arbeidsforhold
Her finner du spørsmål om blant annet ansettelse, permisjon og sykmelding.
Trenger du fortsatt hjelp?
Kontakt ossSVAR:
Nei, rektor kan ikke pålegge undervisningspersonale å delta i testing av elever, verken å være til stede, instruere elevene i hvordan testen skal tas, hjelpe elever å ta testen, påse at de gjør det riktig eller sjekke resultatet. Det er en jobb for helsepersonale.
Det at helsepersonale ikke kan gjøre en slik jobb fordi de ikke får betalt, er ikke grunn god nok til å pålegge lærere å utføre oppgavene gratis.
Les merSVAR:
Når du er tatt ut i streik, er du ikke dekket av arbeidsgivers vanlige yrkesskadeforsikring. Du er derimot dekket av en egen streikeforsikring gjennom Norsk Lektorlag.
Den gir tilsvarende rettigheter som din vanlige yrkesskadeforsikring, slik at du er dekket på vanlig måte dersom det skulle skje noe i løpet av streiken.
Våre medlemmer som ikke er tatt ut i streik, er dekket av arbeidsgivers yrkesskadeforsikring på vanlig måte.
Les merSVAR:
Når du er tatt ut i streik, stanser arbeidsgiver lønn fra og med første streikedag. Norsk Lektorlag dekker dette ved å betale ut streikebidrag til våre medlemmer som er tatt ut i streik.
Streikebidraget er skattefritt, og skal derfor være tilnærmet normal netto lønn. Målsetningen er at ingen av våre medlemmer skal settes tilbake økonomisk.
For at Norsk Lektorlag skal kunne betale riktig streikebidrag, trenger vi kontoopplysninger og kopi av lønnslipp. Alle som er tatt ut i streik får tilsendt mer informasjon om dette.
Les merTa kontakt med din leder og avtal hvordan situasjonen skal løses. Som utgangspunkt skal medlemmer som ikke er i streik, jobbe som normalt.
Hvis du må være hjemme med barn på grunn av streik og ikke kan undervise, må løsningene finnes lokalt. Dette fordi spørsmålet ikke er direkte regulert i lov eller tariffavtale.
Du kan søke arbeidsgiver om velferdspermisjon med lønn etter HTA § 14 i KS og Personalreglementet § 7 d) i Oslo kommune. Alternativt kan man be om ulønnet permisjon, ta ut feriedager eller avvikle avspasering.
Se også spørsmål som handler om tillitsvalgt og streikesituasjonen (len
Les merDet er strenge regler for når arbeidsgiver kan gå til permittering ved streik, og derfor skjer det sjeldent i utdanningssektoren.
Dersom du skal bli lovlig permittert, må arbeidsgiver ikke ha fornuftig arbeid som du kan gjøre. Varsel om mulig permittering skal i tillegg gis skriftlig til den enkelte arbeidstaker minst 14 dager i forkant.
Hvis du faktisk blir permittert, vil bortfallet av lønn i de fleste tilfeller dekkes av NAV. De som ikke har rett til slike ytelser, vil kunne få dekket tapet direkte fra Norsk Lektorlag.
Ta umiddelbart kontakt med sekretariatet om du mottar varsel om permittering:Tlf. 24 50 15 00Epost: post@norsklektorla
Les merSVAR:
Nei, standpunktkarakter kan ikke fremskyndes for å unngå en streik. Oppsatte arbeidsplaner skal følges, og det er derfor ikke anledning til å gjøre slike endringer. Det vil være streikebryteri.
Les merSVAR:
Nei. Om rektor setter mellomledere til å gjøre de streikendes oppgaver, er dette streikebryteri .
Les merNei, en slik løsning er ikke akseptabel. Norsk Lektorlag er tydelig på at det vil være streikebryteri og i strid med reglene for når digital undervisning er tillatt.
Fysisk undervisning på skolen er den klare hovedregelen, og unntak for digital undervisning skal kun gis der hensyn til smittevern gjør det nødvendig. For eksempel på grunn av karantene hos elever og ansatte eller rødt nivå på skolen.
Ta umiddelbart kontakt med sekretariatet i Norsk Lektorlag dersom din skole likevel legger opp til digital undervisning, som ikke er begrunnet i smittevern.
NB: Vær oppmerksom på at det i den pågående streiken kan være avtalt lokale særordninger om smittevernhensyn mellom arbeidsgiver og den lokale
Les merSVAR:
Nei, oppsatte arbeidsplaner skal følges. Det er i utgangspunktet ikke anledning til å endre disse. Det vil kunne være streikebryteri.
Alle medlemmer som ikke er tatt ut i streik, skal derfor arbeid som vanlig i henhold til sin vanlige arbeidsplan.
Les merSom ansatt i halvårs- eller helårsvikariat i skolen skal du alltid være ansatt for hele skolehalvåret eller skoleåret. Det betyr ansettelse fra 1.8 til 31.12, og fra 1.1 til 31.07.
Dette sikrer at også midlertidig ansatte får del av undervisningsfrie perioder og ferier. I tillegg sikrer det at eventuelle påfølgende midlertidig ansettelser blir sammenhengende. Det har betydning for retten til fast stilling etter treårsregelen.
Les mer om retten til fast stilling her.I KS-området er dette regulert i hovedtariffavtalen punkt 2.5 (side 10).I Oslo kommuner er det regulert i Dok. 25. Del C. punkt 3.1.1.1 (side
Les merMest leste artikler
Jeg takket ja til et jobbtilbud og signerte kontrakt. Så fikk jeg et annet jobbtilbud. Kan jeg ombestemme meg?
SVAR:Ja, du kan ombestemme deg. Om du er i en situasjon der du angrer deg, bør du så fort som m...
Les merHvor mange egenmeldinger kan man ha i året?
SVAR:Minimumsordningen i folketrygdloven sier at du kan ha opptil fire egenmeldinger, det vil s...
Les merKan man bli pålagt å jobbe hjemmefra når man er 100% sykmeldt?
Kan arbeidsgiver kreve at jeg legger ut beskjeder til elevene mine på skolens læringsplattform ...Les merKan man få permisjon fra en fast stilling for å ta en annen stilling i samme fylkeskommune?
SVAR:Du kan dessverre ikke kreve å få permisjon fra en fast stilling for å ta en annen stilling...
Les merJeg har fått en annen jobb. Har jeg krav på permisjon fra min nåværende jobb?
SVAR:Arbeidsmiljøloven gir ingen slik rettighet. Man må se på eventuell tariffavtale, den indi...
Les merHar jeg krav på full utbetaling av lønn fra NAV når jeg går ut i fødselspermisjon i januar hvis jeg blir sykemeldt over en lengre periode i forbindelse med svangerskapet i høst?
SVAR:Hovedregelen for utbetaling av foreldrepenger er at man har vært i arbeid seks av de ti si...
Les mer