Ofte stilte spørsmål
Hva ser du etter?
Velg
Lønn
Trenger du fortsatt hjelp?
Kontakt ossHvis du er student og er vikar, er det vanlig at du blir plassert i stillingskoden 7960 Lærer uten godkjent utdanning og får lønn som fagarbeider. Fra 01.05.2023 (se side 18) tilsvarer dette en årslønn på 415.300 kroner uten tillegg for eventuell ansiennitet. Dette gjelder i KS-området, det vil si alle kommuner unntatt Oslo.
Studenter plasseres i denne stillingskoden fordi man som regel ikke har fullført faglig eller pedagogisk utdanning.
Det kan være aktuelt med en annen stillingskode dersom du har fullført annen utdanning tidligere. Du bør sende inn alt av attester og dokumentasjon for utdanning for at arbeidsgiveren skal kunne vurdere stillingskoden din.
I KS-området (alle offentlige grunnskoler og v
Les merDet overskytende beløpet må tilbakebetales. Det stilles imidlertid krav til hvordan arbeidsgiver skal gå frem ved innkrevingen av beløpet.
Arbeidsgiver kan ikke trekke det overskytende beløpet direkte fra din lønn uten at det på forhånd er fastsatt i en skriftlig avtale, eller uten at det inngås avtale om tilbakebetaling. Dersom dere ikke inngår en slik avtale, må arbeidsgiver følge de allmenne krav som gjelder ved inndriving av pengekrav med krav om søksmål.
Trekk i lønn i dette tilfelle skal begrenses til den del av kravet som overstiger det arbeidstaker med rimelighet trenger til underhold for seg og sin husstand (jfr. aml § 14-15, nr. 4).
Dere kan avtale om trekket skal gjennomføres stykkvis eller sam
Les merÅrslønn x 1400 x 100 / (Årsramme x 1687,5 x 112) = timelønn
Dette følger av hovedtariffavtalen § 12.4.
Årsramme er antall timer man skal undervise i et fag for at det skal utgjøre en 100 % stilling, og oversikten finner du i arbeidstidsavtalen (lenke).
Om du for eksempel arbeider på en videregående
Les merDette gjelder i KS
Det første yrkesåret skal du ha full lønn istedet for feriepenger hvis feriepengene gir deg lavere utbetaling.
Dette er avtalt i egne regler for undervisningspersonalet i KS-området (alle fylker og kommuner unntatt Oslo), og er regulert i hovedtariffavtalens fellesbestemmelser § 7.3: Undervisningspersonalet utbetales full lønn i ferietiden første yrkesår forutsatt at samlet opptjente feriepenger vil gi lavere utbetaling enn full lønn. Med første yrkesår menes 1. gangs tiltredelse i skoleverket etter fullført faglig og pedagogisk utdanning, og forutsatt at vedkommende er ansatt for minst ett år. Bestemmelsen omfatter også tilsatte på vilkår iht opplæringsloven § 10-6a.Det kreves
Les merSVAR:
Ja, det går absolutt an å forhandle lønnen når du blir ansatt! Vi anbefaler at når du har fått tilbud om jobb, ber du om et møte hvor dere kan diskutere lønns- og arbeidsvilkår. Du bør forberede deg godt til møtet og ha satt deg inn i lønnsstatistikk og skolens behov.
Det kan hende at arbeidsgiver ikke ønsker å forhandle, men det er fordi det er liten kultur for den type forhandling i skolesektoren. Dersom arbeidsgiver ikke har mer å tilby, er det siste tilbud som gjelder.
Les merSVAR:
Det spørs helt du jobber på en privat skole som er tariffbundet eller ikke. En rekke private institusjoner følger tariffavtalene til Virke, Spekter eller Abelia.
I tilfeller hvor arbeidsgiver ikke er tariffbunden, blir lønn i større grad et forhandlingstema ved oppstart av ansettelsesforholdet, men friskoleloven sier at man skal ha lønns- og arbeidsforhold tilsvarende offentlig skole.
Les merSVAR:
Nei, du skal ha samme lønn i alle timene du underviser. Når du blir ansatt i en undervisningsstilling, har arbeidsgiveren vurdert at du har kompetanse til å undervise, og du blir satt inn i den stillingskategorien som kompetansen din tilsier at du skal ha.
Når du først er ansatt og innplassert i stillingskode, er det denne lønnen du skal ha i hele stillingen. Selv om arbeidsgiveren velger å sette deg til å undervise i fag du ikke har formell kompetanse til å undervise i, er det ikke mulig å lønne deg forskjellig ut fra hvilket fag du underviser i.
Les merSVAR:
Norsk Lektorlag er opptatt av at alle våre medlemmer blir forhandlet for. Derfor er det viktig at vi får beskjed om at du ønsker hjelp i god tid før forhandlingene starter, slik at vi kan finne en løsning for alenemedlemmer.
I de fleste tilfeller er det en forhandlingssammenslutning fra Akademikerne i kommunen som kan forhandle for deg. Ta kontakt med kommunen for å få kontaktinformasjon til dem. Dersom det ikke er noen, kan vi finne en løsning der enten en tillitsvalgt fra fylket eller fra en nabokommune kan forhandle for deg. Dersom ingen av disse alternativene er aktuelle, kan vi forhandle for deg fra sentralt hold.
Les merSVAR:
Arbeidsgiver har ikke hjemmel i lov for å trekke i lønn for slike formål. Det er derfor nødvendig å avtale dette med den enkelte. Hvis det ikke foreligger noen form for avtale med den enkelte for å gjøre slike trekk, er det ikke lov for arbeidsgiver å trekke i lønn for å fylle opp en gavekasse.
Les merBrutto månedslønn er årslønn delt på 12. Men praksis er at du får utbetalt denne månedslønnen i 11 måneder, og så får du utbetalt feriepenger i den 12. måneden (juli).
Hver måned avsettes 12 % av brutto månedslønn, og det er summen av disse avsetningene som utgjør feriepengene. Dermed blir i realiteten din totale årslønn litt høyere enn den du kan lese av tariffavtalen.
Eksempel: Årslønn: 450 000 : 12 =37 500Feriepengeavsetning: 4 500Lønn i 11 måneder: 37 500 x 11 = 412 500Feriepenger:4 500 x 11 = 49 500Totalt:462
Les merMest leste artikler
Hvordan beregnes timelønn for vikartimer?
Timelønn for vikartimer beregnes etter en formel for KS-området og en for Oslo kommune. Disse f...Les merHvordan beregnes brutto månedslønn?
SVAR:Brutto månedslønn er årslønn delt på 12. Men praksis er at du får utbetalt denne månedsløn...
Les merJeg er lektorstudent og har fått en midlertidig vikarstilling i skolen. Hva er riktig stillingskode og lønn?
SVAR:Hvis du er student og er vikar, er det vanlig at du blir plassert i stillingskoden 7960 Læ...
Les merJeg har vært innplassert i feil stillingskode i flere år, og har fått for lav lønn. Kan jeg kreve noe i etterkant av arbeidsforholdet?
SVAR:Dersom feilinnplasseringen skyldes at skolen har gjort en feil, har du rett til å få etter...
Les mer