image-8
Korona

Skoler kan gå til grønt nivå 27. mai

Landet skal åpne igjen fra 27. mai. Regjeringen fjerner den nasjonale føringen om gult nivå for alle skoler, og kommunenes smittemyndigheter skal avgjøre smittevernnivå for skoler og barnehager.
AVRedaksjonen
21. mai, 2021
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

Regjeringen ga i dag beskjed om at skoler og barnehager kan gå til grønt nivå fra 27. mai. Det vil si at den nasjonale føringen om gult trafikklysnivå for alle skoler og barnehager fjernes. Det er da opp til den enkelte kommunes smittevernmyndigheter å vurdere om det skal være gult, grønt eller rødt nivå. 

Skoler skal ha planer for å skifte til gult og rødt nivå på kort varsel, sier regjeringen. Skoler skal imidlertid planlegge for grønt nivå fra skolestart, med mindre den lokale smittesituasjonen tilsier noe annet. 

Krevende for videregående

Lektorlagets leder Rita Helgesen påpeker at endringen til grønt nivå nasjonalt er krevende for videregående skoler: 

-På videregående skoler kommer elevene fra ulike kommuner. Her må fylkeskommunen være årvåkne i oppfølgingen, sier hun.  

Kunnskapsdepartementet sier til Lektorlaget at kommunene må ha god dialog med fylkeskommunens utdanningsavdeling for å iverksette passende smittevernnivå på videregående skoler.  

– Vi har dessverre erfaringer med at smittevernet ikke alltid har vært godt nok ivaretatt på videregående skoler på gult og rødt nivå. Medlemmene har meldt om mange nærkontakter og manglende avstand. En brå overgang til grønt nivå der det fortsatt er smitte i enkelte kommuner som sogner til skolen, vil kunne forverre situasjonen. Tillitsvalgte må derfor følge godt med og ansvarliggjøre rektor og skoleeier dersom de mener det ikke er trygt nok på grønt nivå, understreker Helgesen.

Fortsatt regionale forskjeller

Statsminister Erna Solberg sa på pressekonferansen at det fortsatt vil være regionale forskjeller i tiltakene. Hun sa at man fortsatt må være forberedt på forskjeller i tiltak rundt i landet. 

Lektorlaget har gjennom hele pandemien tatt opp smittevernutfordringer i skolen med myndighetene:

se mer innhold fra kategorien

Korona
smittevern

Flere artikler du kanskje er interessert i

Nyheter
Vanskelig vurdering i vår
Avlyst eksamen og ingen fraværsgrense gir utfordringer i klasserommet og i vurderingsarbeidet. – Det kan bli mye ekstra jobb for lærere og lektorer fram mot sommeren, sier Helle Christin Nyhuus, leder...
Nyheter
Å avlyse eksamen gir flere negative konsekvenser
I Norsk Lektorlags høringsinnspill om avlysning av eksamen har vi gjentatt vårt hovedsyn. Lektorlaget er bekymret for at konsekvensene for avlysningen av både skriftlig og muntlig eksamen ikke har bli...
Nyheter
Hylekoret må ikke få avlyse eksamen
Pandemien har vart i nesten to år. Det er ikke det samme som at to år med skolegang har vært fullstendig ødelagt.