Leder i Akademikerne kommune Tonje Leborg. Bilde.
Foto: Tobias Willumstad, Akademikerne
Arbeid

Forhandlingene om hovedavtalen i kommunesektoren starter

Tillitsvalgtes rettigheter for involvering på arbeidsplassen er et viktig tema for Akademikerne i forhandlingene om ny hovedavtale i kommunesektoren.
AVRedaksjonen
21. november, 2023

– Å involvere tillitsvalgte så tidlig som mulig i prosesser i arbeidshverdagen er avgjørende, sier leder i Akademikerne kommune Tonje Leborg.

Et eksempel er bruk av kunstig intelligens.

– Kunstig intelligens er på vei full fart inn i arbeidshverdagen og i tjenestetilbudet til kommunene. Derfor er det viktig at tillitsvalgte får reell innflytelse på hvordan teknologien brukes – både med tanke på effektivisering og som arbeidsverktøy, sier Leborg.

20. november startet hovedavtaleforhandlingene mellom KS og arbeidstakerorganisasjonene i kommunesektoren.

Hovedavtalen kalles arbeidslivets grunnlov. Den inneholder de grunnleggende spillereglene for hvordan samarbeid skal foregå både mellom partene sentralt og ute på arbeidsplassene. Avtalen inneholder også regler for hvordan tillitsvalgte kan delta og påvirke beslutninger.

– Hovedavtalen bygger tillit og er viktig for at partene sammen kan sørge for et godt arbeidsmiljø og trygge arbeidsplasser. På den måten kan våre medlemmer gjøre sitt beste for innbyggerne i kommunene, sier Leborg.

Hovedavtalen tar for seg forhold som ikke er lovfestet, men omhandler ikke lønns- og arbeidsvilkår. Hvert tariffområde har egen hovedavtale.

se mer innhold fra kategorien

Arbeid
tillitsvalgt

Flere artikler du kanskje er interessert i

Arbeid
Sett av mer til videreutdanning
– Krav til og finansiering av utdanning og videreutdanningstilbudet – på fagenes premisser – må økes, understreket Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus på høring om statsbudsjettet.
Arbeid
Utfordrer ny kunnskapsminister
I dag ble det kjent at Kari Nessa Nordtun blir ny kunnskapsminister. – Lektorlaget gratulerer Nordtun med statsrådposten. Vi håper hun sørger for at reglene for tilsetting av lærere blir endret slik a...
Nyheter
Etter- og videreutdanningstilbud på stedet hvil
Regjeringens forslag til statsbudsjett gjenspeiler ikke ambisjonene i fullføringsreformen. – For å lykkes med fullføringsreformen, må lærerkompetanse prioriteres. Dagens ordninger for kompetanseheving...