image-5
Arbeid

Lektorlaget støtter rødt nivå i skolen – men advarer mot høy arbeidsbelastning

Regjeringen anbefaler rødt nivå i alle ungdomsskoler og videregående skoler frem til 18. januar. Lektorlagets leder støtter anbefalingen, men advarer mot uforsvarlig arbeidsbelastning.
AVRedaksjonen
03. januar, 2021
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

Økende smittetall gir nå innskjerpinger i nasjonale smitteråd. I en pressekonferanse søndag 3. januar klokken 18 varslet regjeringen kraftige innstramminger. Færre kan møtes, det blir nasjonal skjenkestopp og kommuner med høyt smittepress bes vurdere å påby munnbind på offentlig sted.

– Vi ser dessverre flere tegn til at en ny smittebølge kan være på vei og må sammen ta et krafttak for å hindre at smitten sprer seg. Dette virker bare hvis alle tar del i krafttaket, understreket statsminister Erna Solberg.

I skolesektoren anbefaler regjeringen at alle ungdomsskoler og videregående skoler går over til rødt nivå frem til 18. januar.  Dette innebærer minst én meters avstand, færre kontakter og i de aller fleste tilfeller en kombinasjon av digital undervisning og oppmøte på skolen. Tiltaket gjelder i første omgang til 18. januar.

Lektorlagets leder Rita Helgesen støtter de nye anbefalingene:

– Dette vil gi bedre smittevern for elever og lærere, og er nødvendig for å redusere smittetrykket. Skoleeiere må samtidig være svært bevisste på den økte arbeidsbelastningen slik hybridundervisning medfører, påpeker Helgesen.

Lektorlaget sendte i slutten av november regjeringen seks anbefalinger til håndtering av pandemien i skolen. Å få kontroll over uforsvarlig arbeidsbelastning, samt tillate hjemmekontor også for lærere, var blant Lektorlagets anbefalinger.

– Lektorene vil selvsagt stille opp og gjøre sin del av jobben, men det er skoleledelsens ansvar at ikke ansatte jobber for mye, sier Helgesen.

Mer digitalskole gir merarbeid

I starten av desember gjennomførte regjeringen en hastehøring for å gjøre det enklere å bruke mer digital fjernundervisning. Lektorlaget påpekte i sitt høringssvar at mer digitalskole gir merarbeid for lektorer og lærere, og økte kostnader for skoleeierne.   

– Både skoleeiere og nasjonale myndigheter må nå ta ansvar og innse at digitalskole gir merarbeid og derfor krever økte bevilgninger, sier Helgesen.

I tillegg til nye påbud om at færre skal samles, kom regjeringen også med en rekke andre nasjonale anbefalinger.

Universiteter og fagskoler skal gi all undervisning digitalt frem til 18. januar.  Alle som kan ha hjemmekontor bør ha det, og alle bes unngå unødvendige reiser i inn- og utland. Organiserte fritidsaktiviteter, idrettsarrangementer og livssynsarrangementer utsettes til etter 18 januar, med unntak for begravelser og toppidrett.

Regjeringen vil i tillegg vurdere strengere regler for avstandsbegrensninger og adgangskontroll for kjøpesentre og butikker

Stillbilde fra regjeringens pressekonferanse sendt på NRK.

se mer innhold fra kategorien

Arbeid
koronamerarbeidsmittevern

Flere artikler du kanskje er interessert i

Arbeid
Etterlyser føringer for bruk av ChatGPT
- Det er uklart hva som bør være gjeldende praksis, og det utvikler seg svært ulike holdninger til hvordan lektorer og lærere skal møte bruk av ChatGPT, advarer Helle Christin Nyhuus, leder i Norsk Le...
Arbeid
Hva gjør vi med kunstig intelligens i klasserommet?
Hvordan skal vi møte kunstig intelligens og ChatGPT i skolen og i klasserommet? Norsk Lektorlag inviterer til ettermiddagsseminar på selveste valentinsdagen 14. februar.
Arbeid
Stenger åpent internett på eksamen
Utdanningsdirektoratet stenger åpent internett på eksamen. – Åpenbart utfordrer utviklingen av blant annet ChatGP3 vurderingspraksisen i skolen, sier Helle Christin Nyhuus, leder i Norsk Lektorlag.