image-10
Arbeid

Lektorlaget støtter rødt nivå i skolen – men advarer mot høy arbeidsbelastning

Regjeringen anbefaler rødt nivå i alle ungdomsskoler og videregående skoler frem til 18. januar. Lektorlagets leder støtter anbefalingen, men advarer mot uforsvarlig arbeidsbelastning.
AVRedaksjonen
03. januar, 2021
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

Økende smittetall gir nå innskjerpinger i nasjonale smitteråd. I en pressekonferanse søndag 3. januar klokken 18 varslet regjeringen kraftige innstramminger. Færre kan møtes, det blir nasjonal skjenkestopp og kommuner med høyt smittepress bes vurdere å påby munnbind på offentlig sted.

– Vi ser dessverre flere tegn til at en ny smittebølge kan være på vei og må sammen ta et krafttak for å hindre at smitten sprer seg. Dette virker bare hvis alle tar del i krafttaket, understreket statsminister Erna Solberg.

I skolesektoren anbefaler regjeringen at alle ungdomsskoler og videregående skoler går over til rødt nivå frem til 18. januar.  Dette innebærer minst én meters avstand, færre kontakter og i de aller fleste tilfeller en kombinasjon av digital undervisning og oppmøte på skolen. Tiltaket gjelder i første omgang til 18. januar.

Lektorlagets leder Rita Helgesen støtter de nye anbefalingene:

– Dette vil gi bedre smittevern for elever og lærere, og er nødvendig for å redusere smittetrykket. Skoleeiere må samtidig være svært bevisste på den økte arbeidsbelastningen slik hybridundervisning medfører, påpeker Helgesen.

Lektorlaget sendte i slutten av november regjeringen seks anbefalinger til håndtering av pandemien i skolen. Å få kontroll over uforsvarlig arbeidsbelastning, samt tillate hjemmekontor også for lærere, var blant Lektorlagets anbefalinger.

– Lektorene vil selvsagt stille opp og gjøre sin del av jobben, men det er skoleledelsens ansvar at ikke ansatte jobber for mye, sier Helgesen.

Mer digitalskole gir merarbeid

I starten av desember gjennomførte regjeringen en hastehøring for å gjøre det enklere å bruke mer digital fjernundervisning. Lektorlaget påpekte i sitt høringssvar at mer digitalskole gir merarbeid for lektorer og lærere, og økte kostnader for skoleeierne.   

– Både skoleeiere og nasjonale myndigheter må nå ta ansvar og innse at digitalskole gir merarbeid og derfor krever økte bevilgninger, sier Helgesen.

I tillegg til nye påbud om at færre skal samles, kom regjeringen også med en rekke andre nasjonale anbefalinger.

Universiteter og fagskoler skal gi all undervisning digitalt frem til 18. januar.  Alle som kan ha hjemmekontor bør ha det, og alle bes unngå unødvendige reiser i inn- og utland. Organiserte fritidsaktiviteter, idrettsarrangementer og livssynsarrangementer utsettes til etter 18 januar, med unntak for begravelser og toppidrett.

Regjeringen vil i tillegg vurdere strengere regler for avstandsbegrensninger og adgangskontroll for kjøpesentre og butikker

Stillbilde fra regjeringens pressekonferanse sendt på NRK.

se mer innhold fra kategorien

Arbeid
koronamerarbeidsmittevern

Flere artikler du kanskje er interessert i

Arbeid
Forhandlingene om hovedavtalen i kommunesektoren starter
Tillitsvalgtes rettigheter for involvering på arbeidsplassen er et viktig tema for Akademikerne i forhandlingene om ny hovedavtale i kommunesektoren.
Arbeid
Sett av mer til videreutdanning
– Krav til og finansiering av utdanning og videreutdanningstilbudet – på fagenes premisser – må økes, understreket Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus på høring om statsbudsjettet.
Arbeid
Utfordrer ny kunnskapsminister
I dag ble det kjent at Kari Nessa Nordtun blir ny kunnskapsminister. – Lektorlaget gratulerer Nordtun med statsrådposten. Vi håper hun sørger for at reglene for tilsetting av lærere blir endret slik a...