– Akademikerne havnet i denne streikesituasjonen fordi riksmeklingsmannen ikke klarte å sy sammen en skisse som kunne gi tilslutning fra de tyngste fagforbundene. Det er en prinsipiell uenighet om lokal lønnsdannelse som ligger til grunn for streiken, sier leder i Norsk Lektorlag, Gro Elisabeth Paulsen.
Lektorenes lønnsutvikling har i 30 år med sentral lønnsdannelse vært jevnt dårlig. Dette har ført til at skolen nå står foran et stort kunnskapstap når den ikke klarer å rekruttere en ny generasjon med høyt kompetente lærere. Akademikerne har tatt konsekvensen av at sentral lønnsdannelse ikke gagner dem med høyest utdanning. Vi tror heller ikke at likelønnseffekten blir den beste dersom potten kun fordeles sentralt.
– Norsk Lektorlag har meget få medlemmer i streik, men de som er tatt ut, spiller en nøkkelrolle og har på en fin måte markert hvor viktig akademisk arbeidskraft er for samfunnsmaskineriet. Vi er meget takknemlig for ståpåviljen blant de streikende i Akademiker-foreningene, sier leder og generalsekretær i Norsk Lektorlag, Gro Elisabeth Paulsen og Otto Kristiansen.
Relaterte lenker:
- Modell i ulage
- Akademikerne Akademikernes streikende ved godt mot
- Tariffoppgjøret 2010 (samleside for NLLs tariffområder)
- Fredrikstad blad Også lektorer streiker
- Akademikerne tvunget ut i streik
- Fakta om KS-oppgjøret og bakgrunn for streiken