image-6
Lønn

Prinsipiell uenighet om lokal lønnsdannelse

Konflikten i kommunal sektor viser at de sentrale tariffoppgjørene egner seg dårlig til å rekruttere akademisk arbeidskraft.
AVRedaksjonen
04. juni, 2010
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

– Akademikerne havnet i denne streikesituasjonen fordi riksmeklingsmannen ikke klarte å sy sammen en skisse som kunne gi tilslutning fra de tyngste fagforbundene. Det er en prinsipiell uenighet om lokal lønnsdannelse som ligger til grunn for streiken, sier leder i Norsk Lektorlag, Gro Elisabeth Paulsen.

Lektorenes lønnsutvikling har i 30 år med sentral lønnsdannelse vært jevnt dårlig. Dette har ført til at skolen nå står foran et stort kunnskapstap når den ikke klarer å rekruttere en ny generasjon med høyt kompetente lærere. Akademikerne har tatt konsekvensen av at sentral lønnsdannelse ikke gagner dem med høyest utdanning. Vi tror heller ikke at likelønnseffekten blir den beste dersom potten kun fordeles sentralt.

– Norsk Lektorlag har meget få medlemmer i streik, men de som er tatt ut, spiller en nøkkelrolle og har på en fin måte markert hvor viktig akademisk arbeidskraft er for samfunnsmaskineriet. Vi er meget takknemlig for ståpåviljen blant de streikende i Akademiker-foreningene, sier leder og generalsekretær i Norsk Lektorlag, Gro Elisabeth Paulsen og Otto Kristiansen.

Relaterte lenker:

se mer innhold fra kategorien

Lønn
lokale lønnsforhandlingerlønnsoppgjør

Flere artikler du kanskje er interessert i

Lønn
Lønnsoppgjøret i staten: Stor avstand mellom partene
– Avstanden mellom partene var så stor at vi nå er nødt til å få hjelp fra Riksmekler for å komme i mål med en ny hovedtariffavtale, sier leder i Akademikerne stat, Kari Tønnessen Nordli.
Lønn
Akademikerne bryter lønnsforhandlingene med Oslo kommune
– Kommunens tilbud var ikke godt nok, sier forhandlingsleder Erik Graff.
Lønn
Lønnsoppgjøret: Bryter forhandlingene i kommunal sektor
– Vi gikk inn i forhandlingene med et ønske om å komme til enighet, men nå trenger vi hjelp av Riksmekleren, sier Tonje Leborg, leder for Akademikerne kommune.