Julius Okkenhaug, forhandler i Akademikerne. Bilde.
Lønnsoppgjøret

Må hindre kompetanseflukt fra Oslo kommune

– Oslo kommune trenger høyt utdannede for å levere gode tjenester. Etter år med reallønnsnedgang er det viktig at kommunen sørger for at nøkkelkompetanse ikke forsvinner til privat sektor, sier Julius Okkenhaug, forhandlingsleder for Akademikerne.
AVRedaksjonen
27. april, 2023

Torsdag klokken 10 startet lønnsforhandlingene med Oslo. Akademikerne, som forhandler for over 4000 høyt utdannede i hovedstaden, går inn i forhandlingene med krav om reallønnsvekst.

– Tjenestene som byens innbyggere er avhengig av, krever ansatte med høy kompetanse. Gode fagmiljøer tar tid å bygge og rives fort i stykker. Lønnsoppgjøret må bidra til at kommunen klarer å holde på høyt utdannede, sier Julius Okkenhaug, forhandlingsleder for Akademikerne.

Samtidig er turnover dyrt for kommunen. Ifølge kommunens egne tall koster hver nyansettelse over en halv million kroner.

Lokale, kollektive forhandlinger

Akademikerne krever at forhandlingene skal skje lokalt i årets oppgjør. Akademikerne jobber på sikt for å endre lønnssystemet til medlemmene i Oslo kommune, til et lokalt forhandlingssystem som er vanlig i resten av arbeidslivet.

På den måten kan lønn brukes som et virkemiddel for å beholde og rekruttere høyt utdannede som kommunen er avhengig av.

Lektorlønnen i Oslo må løftes

– Det er i alles interesse å bevare en god fellesskole hvor kvalifiserte lærere og lektorer bidrar til godt læringsutbytte. Norsk Lektorlag krever økt kjøpekraft for våre medlemmer, sier leder i Norsk Lektorlag Helle Christin Nyhuus.

Fristen for å komme til enighet i forhandlingene er 30. april klokken 24. Dersom det ikke blir enighet, går oppgjøret til mekling.

Se Norsk Lektorlags nettside for årets lønnsoppgjør (lenke).

se mer innhold fra kategorien

LønnLønnsoppgjøret
lønnsoppgjørlønnsoppgjøret 2023oslo kommunetariffoppgjør

Flere artikler du kanskje er interessert i

Lønnsoppgjøret
Dette betyr lønnsoppgjøret for lektorene
Resultatet av årets lønnsoppgjør i kommunesektoren betyr at spesielt lektorer med lang erfaring får et godt tillegg på lønnen i år.
Lønnsoppgjøret
Enighet i lønnsoppgjøret i Oslo kommune
- Det har vært krevende, men vi er fornøyde med et resultat som løfter ansatte med høyere utdanning. Det er avgjørende for at kommunen ikke skal tape i konkurransen om denne kompetansen, sier Julius O...
Lønnsoppgjøret
Viktige gjennomslag i lønnsoppgjøret
– Vi er godt fornøyde med at lektorene har blitt prioritert i årets lønnsoppgjør etter flere år med reallønnsnedgang, sier Tonje Leborg, leder i Akademikerne kommune. Rammen for kommuneoppgjøret lande...