image-3
Korona

Norsk Lektorlag er bekymret for pandemislitasje i skolen

SSBs tall avdekker at sykefraværet er på hele 5,5 prosent i skolen i tredje kvartal 2021. - Dette er det høyeste det har vært hittil målt i pandemien, sier Rita Helgesen, leder av Norsk Lektorlag.
AVRedaksjonen
03. desember, 2021

Sykefraværet i undervisning innen kommunal- og fylkeskommunal forvaltning i samme periode i fjor var på 4,7, viser statistikken fra Statistisk sentralbyrå.

– Dette er et bevis på at Skole-Norge nå for alvor merker slitasjen. Det bekymrer, sier Rita Helgesen, leder i Norsk Lektorlag.  

Smittesporingen må bli bedre

Helgesen er glad for at man nå har skjerpet karantenereglene, og ber om at man også skjerper rutinene for smittesporingen. 

– Vi får mange tilbakemeldinger fra medlemmer om at smittesporingsarbeidet oppleves som mer eller mindre tilfeldig. Det skaper en ekstra usikkerhet i arbeidshverdagen. Det er også viktig med et forståelig testregime, sier hun. 

Mange lærere og lektorer er mer bekymret nå som smittetallene skyter i været.  

Må få betalt for ekstraarbeid

– Sjansen for å bli smittet eller smitte er stor. Det gir en ekstra belastning i arbeidshverdagen. Mange opplever at de er overarbeidet, smitteutsatt og underbetalt for ekstraarbeidet de er blitt pålagt i pandemien, sier Helgesen. 

Høyt sykefravær gjør at flere skoler sliter med å få undervisningskabelen til å gå opp.

– Dette er ikke tiden til å spare på vikarbruk, og ekstraarbeidet må lønnes for å unngå frafall av lærere og lektorer, sier lektorlagslederen.  

Ønsker prioritering for boosterdose

Foreløpig er ikke undervisningspersonell en prioritert yrkesgruppe for å få vaksinedose 3.  

–Selv om to vaksinedoser gir lektorer og lærere beskyttelse, mener vi det haster nå – også på grunn av nye virusmutasjoner – å prioritere de som jobber tett med barn og unge. Regjeringen har som mål å holde skolene åpne og samfunnet i gang under smittebølger. Da må de som underviser, være friske. Vi oppfordrer på det sterkeste at disse blir prioritert umiddelbart, sier Helgesen. 

se mer innhold fra kategorien

Korona
merarbeidsmittevernvaksine

Flere artikler du kanskje er interessert i

Nyheter
Vanskelig vurdering i vår
Avlyst eksamen og ingen fraværsgrense gir utfordringer i klasserommet og i vurderingsarbeidet. – Det kan bli mye ekstra jobb for lærere og lektorer fram mot sommeren, sier Helle Christin Nyhuus, leder...
Nyheter
Å avlyse eksamen gir flere negative konsekvenser
I Norsk Lektorlags høringsinnspill om avlysning av eksamen har vi gjentatt vårt hovedsyn. Lektorlaget er bekymret for at konsekvensene for avlysningen av både skriftlig og muntlig eksamen ikke har bli...
Nyheter
Hylekoret må ikke få avlyse eksamen
Pandemien har vart i nesten to år. Det er ikke det samme som at to år med skolegang har vært fullstendig ødelagt.