image-4
Arbeid

Norsk Lektorlag er bekymret for pandemislitasje i skolen

SSBs tall avdekker at sykefraværet er på hele 5,5 prosent i skolen i tredje kvartal 2021. - Dette er det høyeste det har vært hittil målt i pandemien, sier Rita Helgesen, leder av Norsk Lektorlag.
AVRedaksjonen
03. desember, 2021
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

Sykefraværet i undervisning innen kommunal- og fylkeskommunal forvaltning i samme periode i fjor var på 4,7, viser statistikken fra Statistisk sentralbyrå.

– Dette er et bevis på at Skole-Norge nå for alvor merker slitasjen. Det bekymrer, sier Rita Helgesen, leder i Norsk Lektorlag.  

Smittesporingen må bli bedre

Helgesen er glad for at man nå har skjerpet karantenereglene, og ber om at man også skjerper rutinene for smittesporingen. 

– Vi får mange tilbakemeldinger fra medlemmer om at smittesporingsarbeidet oppleves som mer eller mindre tilfeldig. Det skaper en ekstra usikkerhet i arbeidshverdagen. Det er også viktig med et forståelig testregime, sier hun. 

Mange lærere og lektorer er mer bekymret nå som smittetallene skyter i været.  

Må få betalt for ekstraarbeid

– Sjansen for å bli smittet eller smitte er stor. Det gir en ekstra belastning i arbeidshverdagen. Mange opplever at de er overarbeidet, smitteutsatt og underbetalt for ekstraarbeidet de er blitt pålagt i pandemien, sier Helgesen. 

Høyt sykefravær gjør at flere skoler sliter med å få undervisningskabelen til å gå opp.

– Dette er ikke tiden til å spare på vikarbruk, og ekstraarbeidet må lønnes for å unngå frafall av lærere og lektorer, sier lektorlagslederen.  

Ønsker prioritering for boosterdose

Foreløpig er ikke undervisningspersonell en prioritert yrkesgruppe for å få vaksinedose 3.  

–Selv om to vaksinedoser gir lektorer og lærere beskyttelse, mener vi det haster nå – også på grunn av nye virusmutasjoner – å prioritere de som jobber tett med barn og unge. Regjeringen har som mål å holde skolene åpne og samfunnet i gang under smittebølger. Da må de som underviser, være friske. Vi oppfordrer på det sterkeste at disse blir prioritert umiddelbart, sier Helgesen. 

se mer innhold fra kategorien

Arbeid
arbeidsforholdkoronamerarbeidsmittevernvaksine

Flere artikler du kanskje er interessert i

Arbeid
Forhandlingene om hovedavtalen i kommunesektoren starter
Tillitsvalgtes rettigheter for involvering på arbeidsplassen er et viktig tema for Akademikerne i forhandlingene om ny hovedavtale i kommunesektoren.
Arbeid
Sett av mer til videreutdanning
– Krav til og finansiering av utdanning og videreutdanningstilbudet – på fagenes premisser – må økes, understreket Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus på høring om statsbudsjettet.
Arbeid
Utfordrer ny kunnskapsminister
I dag ble det kjent at Kari Nessa Nordtun blir ny kunnskapsminister. – Lektorlaget gratulerer Nordtun med statsrådposten. Vi håper hun sørger for at reglene for tilsetting av lærere blir endret slik a...