image-1
Utdanning

Kritiserer en eksamensordning hvor data settes over fag

- Eksamensordningen er uegnet til å vurdere elevenes reelle fagkompetanse. Det er på høy tid at vi får en eksamensordning med begrensede hjelpemidler, skriver lektor Johanne Volløyhaug i et debattinnlegg i Klassekampen.
AVRedaksjonen
29. mai, 2015
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

Utdanningsdirektoratet har i år åpnet for en eksamensordning hvor det er opp til hver enkelt fylkeskommune, kommune eller skole å velge hvilke nettbaserte hjelpemidler som skal være tilgjengelig på eksamen. Mange av Norsk Lektorlags medlemmer har reagert negativt på dette.

Ulik praksis gir urettferdige utslag
Leder Gro Elisabet Paulsen uttalte til VG tidligere i mai at mange lektorer frykter det blir svært ulik praksis fra skole til skole, mens elevene konkurrerer om de samme studieplassene.

Lektor Volløyhaug beskriver hvordan elevene har fri tilgang til sin harddisk på eksamen – hvor de på forhånd kan ha lagret et ubegrenset antall tekster. Hun mener at eksamensordningen er totalt feilslått for fremmedspråkene, og at Utdanningsdirektoratets oppgaver også i år inviterte til reproduksjon og plagiat.

– Eksamensordningen er uegnet til å vurdere elevenes reelle fagkompetanse. En svak elev kan oppnå toppkarakter ved å reprodusere et bestillingsverk fra onkel Pedro i Mexico. Det gjelder å ha de rette kontaktene, eller eventuelt kjøpe tekster på nettet. Der kan man velge fag, tema og ønsket karakter. Slik øker ulikheten mellom elevene, og det er ikke gitt at læring lønner seg, skriver lektor Johanne Volløyhaug i et debattinnlegg i Klassekampen.

Ønsker fagspesifikke eksamensordninger
Volløyhaug mener det er på høy tid at vi får en eksamensordning med begrensede hjelpemidler. Hun ber Utdanningsdirektoratet ta elevene på alvor – med en rettferdig eksamen som fremmer læring.
– Gjennom frislippet av hjelpemidler havner den fagspesifikke kompetansen i skyggen av den digitale kompetansen. Det har blitt viktigere å håndtere datamaskinen enn å lære spansk. For å fremme læring og rettferdig vurdering trengs fagspesifikke eksamensordninger. Realfagene har allerede en oppgavedel uten hjelpemidler på eksamen. Nå er det på tide at fremmedspråkene følger etter, skriver Volløyhaug.

Relaterte lenker:

se mer innhold fra kategorien

Utdanning
eksamenvurdering

Flere artikler du kanskje er interessert i

Utdanning
Alle elever trenger kvalifiserte lærere
Regjeringen vil ha varig unntak fra kompetansekravene for undervisning for lærere utdannet før 2014. – Dette er en mangel på respekt for elevenes behov for kvalifiserte lærere, sier Norsk Lektorlags l...
Utdanning
Flere fullfører videregående på normert tid
80,5 prosent av dem som begynte på videregående opplæring i 2015, har fullført på normert tid. – Skal vi få enda flere til å fullføre, trenger vi flere kompetente lærere og lektorer, faglig kvalifiser...
Utdanning
Gjeninnfører fraværsgrensen høsten 2022
Regjeringen gjeninnfører fraværsgrensen fra skolestart. – Det er viktig å gjeninnføre elevplikter som underbygger et godt læringsmiljø, sier Helle Christin Nyhuus, leder i Norsk Lektorlag.