Kompetanse for kvalitet er en strategi for videreutdanning for lærere og skoleledere frem mot 2025. Før du søker, er det viktig at du tar opp med rektor eller din nærmeste leder at du kunne tenke deg å ta videreutdanning innenfor Kompetanse for kvalitet kommende skoleår. Be om en samtale, eller ta det opp i den ordinære medarbeidersamtalen om det passer i forhold til søknadsfristen 1. mars.
I år er det satt av 1,6 milliarder kroner til videreutdanning for lærere. Hvis man ser på antall søkere i forhold til antallet som fikk tilbud, er det tydelig at mange ikke får: I fjor fikk 5775 av 11.500 søkere tilbud.
- På Utdanningsdirektoratets nettside finner du informasjon om hva du kan søke på og hvordan (ekstern lenke).
- Du kan også lese om søknadsprosessen og viktige frister (ekstern lenke)
Det er skoleeier som skal svare på spørsmål fra lærere og rektorer om ordningene.
Det er viktig å få avklart hvilken kompetanse du og skolen din har behov for. Uten rektors velsignelse kan du se bort fra videreutdanningsmidler gjennom Kompetanse for kvalitet.
- Videreutdanning for lærere – søknadsfrist: 1. mars
- Rektorutdanning - søknadsfrist: 1. mars
- Lærerspesialistutdanning - søknadsfrist: 1. mars
- Videreutdanning for yrkesfaglærere - søknadsfrist: 1. mars
- Funksjon som lærerspesialist – søknadsfrist for skoleeier: 15. mars
- Utdannings- og rekrutteringsstipend (minoritetsspråklige, PPU, YFL, pilot ferdigstilling av lærerutdanning) – søknadsfrist for skoleeier: 15. mars
Avklar med rektor først
Om du skulle ønske å studere utenfor denne satsingen, er du likevel avhengig av klarsignal fra rektor for å nyte godt av de rettighetene som fins. Vårt klare råd er at du alltid tar opp videreutdanning med rektor i god tid.
Rett til utdanningspermisjon reguleres av arbeidsmiljølovens § 12-11. (Merk deg at loven ikke sier noe om rett til lønn under permisjon.) I Hovedtariffavtalen for KS-området heter det dessuten: «Hvis det, i forbindelse med utdannelse som er av verdi både for arbeidstakeren og arbeidsgiver, er nødvendig med hel eller delvis permisjon, skal dette innvilges, med mindre særlige grunner er til hinder for det.»
Dersom arbeidsgiver mener videreutdanningen er nødvendig for å heve ditt kunnskapsnivå og styrke din kompetanse for å utføre arbeidsoppgavene/arbeidsfunksjonene dine, skal det dessuten gis permisjon med lønn og dekning av legitimerte utgifter.
Og så har du altså mulighetene som Kompetanse for kvalitet gir, med denne ordningens egne regler. Søknadsfrist er 1. mars hvert år, så ved vinterferietider er det på tide å lufte videreutdanningsplaner med rektor. Hvis du blir tildelt videreutdanning, skal du selv søke på studiet og må kvalifisere for opptak.
Studiepoeng eller kursing?
Husk forskjellen på etterutdanning og videreutdanning – bare videreutdanning er studiepoenggivende. Etterutdanning er kursing.
- Her finner du gode råd om videreutdanning (lenke til nettsak)