Bilde av kunnskapsminister Tonje Brenna (Arbeiderpartiet) på Slottsplassen etter regjeringens første statsråd. Foto: Heiko Junge, NTB.
Arbeid

Håper Brenna satser på lærerne

Den nye regjeringens plattform er presentert, og torsdag ble det klart at Tonje Brenna (Ap) blir ny kunnskapsminister. – Regjeringen må øke satsningen på etterutdanning i nye faglige emner etter fagfornyelsen, sier Lektorlagets leder Rita Helgesen.
AVRedaksjonen
14. oktober, 2021
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

Ny regjering: Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) med blomster på Slottsplassen etter regjeringens første statsråd på slottet 14. oktober 2021. Foto: Heiko Junge

Skole-sektoren står midt i flere omstillingsprosesser, så den nye kunnskapsministeren Tonje Brenna får mange utfordrende oppgaver å ta tak i.

Flere av Aps og Sps valgkampsaker innen skolepolitikken er tatt med i regjeringsplattformen. Blant annet vil Støre-regjeringen fjerne den såkalte avskiltingen av lærere utdannet før 2014 og firerkravet i matematikk for lærerutdanningen. Regjeringen sier også at den vil fortsette satsingen på kompetanseutvikling for lærere på dagens nivå, og at etter- og videreutdanningstilbudet skal utvides til flere fag.

– Jeg skulle ønske regjeringen ville øke satsingen på etterutdanning i nye faglige emner i læreplanene i fagfornyelsen. Vi vil ha flere videreutdanningstilbud for lektorer, for vi trenger også faglig oppdatering. De som søker seg inn på Kompetanse for kvalitet-ordningen blir dessverre sjelden prioritert, sier Lektorlagets leder Rita Helgesen.

– Det er positivt at regjeringen vil satse på spesialpedagogikk, men det bør også satses på videreutdanning innen naturfag. Norske elevers dårlige resultater i naturfag handler ikke bare om antall timer i faget, men at altfor mange har ukvalifiserte undervisere, legger hun til.

Helgesen er veldig glad for at regjeringen varsler en helt nødvendig gjennomgang av 9a for å sikre rettssikkerheten til både elevene og lærerne bedre.

Kompetansekrav

En av Lektorlagets kjernesaker er kompetansekrav.

– Vi merker oss at regjeringen vil at kompetansekravene skal bestå. Vi håper de ser dette i sammenheng med at de vil styrke praktiske og estetiske fag gjennom tilbud om etter- og videreutdanning: Innfør kompetansekrav for å undervise i praktiske og estetiske fag, sier Helgesen.

I regjeringsplattformen gjør Ap og Sp det samtidig klart at de er klare for å gjennomføre valgkampsaken om å fjerne firerkravet i matematikk for å komme inn på lærerutdanningen.

– Det er ikke overraskende at regjeringen sier de at de vil fjerne firerkravet for lærerutdanning. Norsk Lektorlag ønsker høye krav til inntak, og vil gjerne komme med råd om hvordan man kan få treffsikre, men fortsatt høye krav, til de som vil inn i lærer- og lektorutdanningene, sier Helgesen.

Rekrutteringsløsningen er økt lønn

Regjeringen vil også utvikle et eget program for å rekruttere tilbake lærere som har forlatt yrket.

– Dette er ikke så komplisert: Øk lønnen, og gi lærere og lektorer nok tid til å utføre et godt arbeid for elevene, så er det en sjanse for at man får rekruttert noen tilbake, sier Helgesen.

Norsk Lektorlag er positivt til at regjeringen vil beholde eksamen og karakterer i ungdomsskolen og videregående skole.

se mer innhold fra kategorien

ArbeidUtdanning
kompetansepolitikkvidereutdanning

Flere artikler du kanskje er interessert i

Arbeid
4 av 10 lektorer mangler fortsatt oppdaterte læremidler
Norsk Lektorlag har spurt medlemmene om tilgangen til læremidler i skolen. – Undersøkelsen viser at fortsatt må fire av ti lektorer bruke utdaterte læremidler i enkelte fag. Dette bekrefter at innkjøp...
Nyheter
Kritiserer begrunnelsen for tvungen lønnsnemnd
Norsk Lektorlag mener regjeringens bruk av tvungen lønnsnemnd på lærerstreiken er strid med den grunnlovfestede organisasjonsretten. Lektorlaget reagerer på at elevenes psykiske helse er vektlagt i så...
Arbeid
Lektorlaget ber Stortinget reversere kutt i videreutdanning
Norsk Lektorlag ba Stortinget om å reversere flere kuttforslag i regjeringens forslag til statsbudsjett på den muntlige høringen i utdanningskomiteen i dag.