Anne Marie Brunborg. Bilde.
Foto: Norsk Lektorlag
Arbeid

Veiledning er gull for nyansatte lektorer

Som nyutdannet og nyansatt lektor anbefaler Anne Marie Brunborg å starte i jobb på våren hvis man har mulighet. – Jeg har fått en myk start og blitt møtt på en forståelsesfull måte, sier hun.
AVRedaksjonen
31. mai, 2023

Anne Marie Brunborg er nyutdannet lektor og startet i jobb på Hovedgården ungdomsskole i Asker kommune 1. mai. Her underviser hun i norsk og samfunnsfag.

– Det har vært en hektisk start siden jeg var i innspurten på masteroppgaven min samtidig som jeg begynte i jobben, forteller hun.

Brunborg har vært medlem i Lektorstudentene i flere år og var leder i 2022-2023. Hun har nå meldt inn at hun er yrkesaktiv, og kan dermed nyte godt av et års gratis ordinært medlemskap. Studentmedlemskap er også gratis.

Brunborg forteller at det har vært godt å begynne i jobben på slutten av skoleåret når alt allerede er på plass og er i gang.

– Foreløpig har jeg ikke kjent på praksissjokket, men det kommer vel når jeg skal begynne med kontaktlæreroppgaver til høsten, ler hun og legger til skolen har lagt til rette og vist forståelse for at hun er ny i jobben.

Viktig med veiledning, heldig med myk start

Brunborg roser måten hun har blitt møtt på som nyutdannet nyansatt lektor.

– Oppstarten gikk fint, jeg har blitt møtt av flinke folk. De ordnet med veileder allerede fra begynnelsen, og de som hadde vært vikarer i mine fag, fulgte meg den første uka, forteller hun.

Som nyutdannet nyansatt har du krav på veiledning de to første årene som ansatt. Det gjelder enten du er i fast eller midlertidig stilling, og uansett når i løpet av året du begynner.

Trygg med Norsk Lektorlag i ryggen

Brunborg er trygg på at hun kan kontakte Norsk Lektorlag dersom hun trenger hjelp eller råd.

Når hun blir litt mer varm i trøya, utelukker hun ikke at det kan være aktuelt med rollen som tillitsvalgt.

– Norsk Lektorlags politikk passer meg bra. Jeg er enig i at vi skal ha en høy faglighet i skolen, og jeg ønsker meg videreutdanning og mulighet til å heve mitt kompetansenivå. Jeg er veldig trygg på at Norsk Lektorlag er min fagforening.

Brunborg forteller at den første innmeldingen i Norsk Lektorlag var derimot ganske så pragmatisk.

– Moren min sjekket hvilken fagforening som kunne tilby best forsikring, og anbefalte da Norsk Lektorlag, ler hun.

Som medlem i Norsk Lektorlag kan du benytte deg av en rekke medlemsfordeler, blant annet gunstige priser på både bank- og forsikringstjenester.

Norsk Lektorlags politikk passet imidlertid Brunborg så godt at hun engasjerte seg i Lektorstudentene.

– Det har jeg fått mye igjen for, understreker hun.

Hun ser frem til høsten og et nytt skoleår som trolig vil by på kontaktlæreroppgaver.

–Jeg er spent på det å være kontaktlærer. Men jeg har vært heldig som har fått en myk start og blitt møtt på en forståelsesfull måte.

se mer innhold fra kategorien

ArbeidLektorstudentene
nyutdannet

Flere artikler du kanskje er interessert i

Arbeid
Forhandlingene om hovedavtalen i kommunesektoren starter
Tillitsvalgtes rettigheter for involvering på arbeidsplassen er et viktig tema for Akademikerne i forhandlingene om ny hovedavtale i kommunesektoren.
Arbeid
Sett av mer til videreutdanning
– Krav til og finansiering av utdanning og videreutdanningstilbudet – på fagenes premisser – må økes, understreket Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus på høring om statsbudsjettet.
Arbeid
Utfordrer ny kunnskapsminister
I dag ble det kjent at Kari Nessa Nordtun blir ny kunnskapsminister. – Lektorlaget gratulerer Nordtun med statsrådposten. Vi håper hun sørger for at reglene for tilsetting av lærere blir endret slik a...