Lærer ser på mobiltelefonen foran tavla i et klasserom. Bilde.
Illustrasjonsfoto: iStock
Arbeid

Skal undersøke mobilbruk i arbeidslivet

Mange lektorer opplever at skolen har uklare eller ingen retningslinjer for bruk av privat mobiltelefon i jobben. Nå skal arbeidsgiver og arbeidstakerorganisasjonene starte et arbeid for å se på utfordringene med mobilbruk i arbeidslivet.
AVRedaksjonen
03. april, 2024

Medlemmer har kontaktet Lektorlaget med spørsmål om bruk av privat mobiltelefon på jobb.

Problemstillinger som dukker opp, er blant annet: Hvordan skal datasikkerhet og personvern ivaretas når man bruker mobilen både på jobb og privat, og hvordan skal bruken eventuelt kompenseres?

– Vi er glade for at KS og arbeidstakerorganisasjonene skal se på dette i en arbeidsgruppe. Det er mange viktige problemstillinger knyttet til dette som også våre medlemmer lurer på, sier advokat i Lektorlaget Else Leona McClimans.

McClimans understreker at arbeidsgiver ikke kan pålegge lærere å bruke sin private telefon i arbeidet.

– Hvis arbeidsgiver mener at lærerne må bruke privat mobil i arbeidet, må de enten ha tilgang til en jobbtelefon eller få kompensasjon for bruk av privat mobil, sier hun.

Utfordringene med lærernes mobilbruk er blant annet:

  • Bruk av privat mobiltelefon for å identifisere seg.
  • Frivillig bruk av privat mobiltelefon som et arbeidsverktøy der ansatte laster ned kommunal programvare og hvordan kommunenes datasikkerhet og personvern ivaretas.
  • Pålagt bruk av privat mobiltelefon som arbeidsverktøy

Flere kommuner og fylkeskommuner har innført ulike kompensasjonsordninger.

Det er planlagt at arbeidsgruppen skal jobbe med en statusrapport som skal leveres før sommerferien. Rådgiver i Lektorlaget Kjetil Tysse-Hostad skal delta i gruppen på vegne av Akademikerne.

se mer innhold fra kategorien

Arbeid
arbeidsforholdmobilbruk

Flere artikler du kanskje er interessert i

Arbeid
Er du et offer for fedrekvotefellen?
Har du hatt foreldrepermisjon de siste årene etter mors ulønnede permisjon? Les mer for å sjekke om du har blitt utsatt for fedrekvotefellen.
Arbeid
Tips til deg som søker videreutdanning
Dette må du passe på når du skal søke videreutdanning. Videreutdanning med studiestart til høsten har frist 1. mars.
Arbeid
Mer forutsigbar arbeidstid for våre medlemmer
– Lektorlaget har lykkes å få på plass tydeligere prinsipper for hvordan såkalt teknisk undertid skal håndteres for å gi mer forutsigbar arbeidstid. Dette er viktig for medlemmene våre, sier Helle Chr...