image-2
Arbeid

Sen og utydelig vaksineprioritering

Regjeringen ønsker endelig å prioritere ansatte i skolen i vaksinekøen, men det blir opp til kommunene å gjøre prioriteringen. Uten prioritering kan de siste som vaksineres av ansatte i skolen, ikke ha oppnådd full beskyttelse før i desember.
AVRedaksjonen
23. juni, 2021
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

22. juni gikk ba regjeringen kommunene om å prioritere lærere i vaksinekøen. Kritikken lot ikke vente på seg: Dette er for sent, og for uforpliktende når det er opp til kommunene.

– Vi jublet for tidlig. Det viser seg at regjeringen lar det være opp til kommunene å prioritere de som jobber i skolen. Jeg er bekymret for at enkelte kommuner ikke vil prioritere lærerne, selv om de har arbeidsgiveransvar og må ta de ansattes bekymring for smitte på alvor, sier Lektorlagets leder Rita Helgesen.

– Smitten går ned, men vi vet ikke om muterte virus endrer situasjonen i løpet av året. Derfor må vi være på den sikre siden, understreker hun.

Norsk Lektorlag har tidligere krevd at alle ansatte skolen skal ha fått tilbud om fullvaksinering før høstens skolestart. Lektorlaget har etterlyst at skoleeiere i kommunene skal ta arbeidsgiveransvaret på alvor, og har krevd at de ansatte i skolen sikres gjennom vaksinebeskyttelse.

– For å sikre alle barn og unge en mer normal skolestart og at samfunnet skal få komme ordentlig i gang til høsten, skulle regjeringen ha vært klar og tydelig om vaksinetilbudet til lærerne nå. Jeg er – igjen – skuffet over at man ikke skjærer gjennom og gir alle lektorer og lærere et tilbud om fullvaksinering før skolestart. Dette er for dårlig, og kommer for sent, sier Helgesen.

Trekker utover høsten

Uten prioritering i vaksinekøen kan de siste lærerne under 44 år i verste fall ikke være fullvaksinert og fullt beskyttelse før i begynnelsen av desember.

Dette er framdriften per 15.06 fra FHI dersom man ikke prioriteres:

  • Aldersgruppen 18-44 år kan få sin første dose i uke 30/31.
  • I uke 31 er lærerne tilbake på skolen og har planleggingsdager.
  • Beskyttelseseffekten for dose 1 slår ikke inn før etter tre uker – følgelig godt uti august og etter skolestart.
  • Dersom man ikke flyttes fremover i køen, er dose 2 er forventet satt i uke 40/41 eller uke 45/46. Uke 46 er midt i november.
  • Full beskyttelse oppnås 1-2 uker etter siste vaksinedose.
  • De siste gruppene som vaksineres i aldersgruppen 18-44 år, kan derfor risikere å ikke ha full beskyttelse før i begynnelsen av desember.

Vi vet ikke hvordan smittetrykket vil bli til høsten. Dersom deltaviruset eller andre mutasjoner ikke dekkes godt nok av vaksinene, kan det blir et nytt skoleår med stengte skoler og smitte. Når det gjelder beskyttelsesgraden etter første dose, viser en studie at den bare beskytter 33 prosent mot delta-mutanten.

Lærere prioritert i andre europeiske land

Nordiske land har ikke prioritert lærerne, men flere andre europeiske land har prioritert lærere på linje med helsearbeidere og risikogrupper.

Allerede 14. desember 2020 oppfordret UNESCO og Education International land til å inkludere lærere som en prioritert gruppe i nasjonale vaksinasjonsutsetningsplaner. Både for å dempe spredningen av Covid-19 og for å beskytte lærere og elever.

– Det handler om ansvaret for å holde skolene i drift og åpne til beste for barn og unge – og foreldre som ikke trenger å være hjemme med de minste skolebarna. Vi må sikre at skolene holdes åpne slik at vi får et skoleår mer mot normalen i 2021/2022 ved at ansatte som ønsker det er vaksinert, sier Helgesen.

se mer innhold fra kategorien

Arbeid
koronasmittevernvaksine

Flere artikler du kanskje er interessert i

Arbeid
Etterlyser føringer for bruk av ChatGPT
- Det er uklart hva som bør være gjeldende praksis, og det utvikler seg svært ulike holdninger til hvordan lektorer og lærere skal møte bruk av ChatGPT, advarer Helle Christin Nyhuus, leder i Norsk Le...
Arbeid
Hva gjør vi med kunstig intelligens i klasserommet?
Hvordan skal vi møte kunstig intelligens og ChatGPT i skolen og i klasserommet? Norsk Lektorlag inviterer til ettermiddagsseminar på selveste valentinsdagen 14. februar.
Arbeid
Stenger åpent internett på eksamen
Utdanningsdirektoratet stenger åpent internett på eksamen. – Åpenbart utfordrer utviklingen av blant annet ChatGP3 vurderingspraksisen i skolen, sier Helle Christin Nyhuus, leder i Norsk Lektorlag.