image-6
Arbeid

Krever tilbud om vaksinering nå

Ansatte i skoleverket med elevkontakt må prioriteres i vaksinekøen. Dette krever Norsk Lektorlag sammen med Utdanningsforbundet, Skolens Landsforbund og Fagforbundet i et brev til statsministeren.
AVRedaksjonen
21. april, 2021
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

Foto: Gorm Kallestad, NTB

– Vi mener dette er nødvendig og målrettet forebyggende helsearbeid for å hindre alvorlig sykdom og for å klare å holde skoler og barnehager åpne, sier Rita Helgesen, leder i Norsk Lektorlag.

Det er en felles målsetting å ta vare på barn og unge ved å holde skoler og barnehager åpne og gi et så normalt tilbud som mulig under pandemien. Da er det helt nødvendig at lærerne og annet personell verken smittes eller bidrar til å smitte andre. Mange barnehager og skoler opplever stadig karantener, og vaksinerte lærere og annet personell vil derfor bidra til at flere ansatte kan utføre sitt arbeid som normalt, skriver organisasjonene i brevet.

Fullvaksinert før høsten

Norsk Lektorlag krever dessuten at alle ansatte i skolen må være fullvaksinerte før høstens skolestart.

– Det har vært to skoleår med store utfordringer både for ansatte og elever. Nå må vi sikre at neste skoleår blir bedre for alle parter, og at ansatte i skolen omsider sikres et tryggere arbeidsmiljø, sier Helgesen.

I et innlegg i Aftenposten 20. april kritiserer lektorlagslederen Folkehelseinstituttet (FHI) for å ikke ta bekymringer fra skolens ansatte på alvor tidlig nok.

– Vi har gjentatte ganger siden pandemien startet, varslet om manglende smittevern for ansatte. De er bekymret for å bli utsatt for smitte. Dette avvises hver gang av FHI, som svarer at bekymringene er basert på et manglende faktagrunnlag. FHI har all makt i hvordan smittevernet i skolen skal være, og de holder hardt på at det er større sannsynlighet for at elevene smitter hverandre utenfor skolen enn på skolen. I Danmark har de motsatt erfaring, påpeker Helgesen.

Jevnlige møter og flere runder med konkrete innspill

Norsk Lektorlag har gjennom pandemien jobbet kontinuerlig for et bedre smittevern i skolen. Vi vet at mange opplever at lærernes smittevern ikke tas på alvor. Norsk Lektorlag har lagt press på myndighetene for å forbedre dette:

  • Vi spilte inn konkrete tiltak til et utkast til smittevernvilkårene i fjor vår.
  • Vi etterlyste en revidert utgave av disse da mutantsmitten kom før jul.
  • Lektorlaget kom igjen med konkrete innspill til de reviderte veilederne som kom i mars, både muntlig og skriftlig, til både ungdomsskolen og videregående skole.

Tiltakene Lektorlaget har spilt inn er blant annet:

  • Tydelige avstandsregler både for gult og rødt nivå i skolen, på henholdsvis én og to meter, også i klasserommet.
  • Bruk av munnbind, både i fellesarealer og i undervisningsrom.
  • Økt bemanning: Vikarer må settes inn ved behov.
  • Ekstraarbeidet må lønnes.
  • Lærere må også få hjemmekontor for det arbeidet som ikke er undervisning, på lik linje med andre arbeidstagere.

se mer innhold fra kategorien

Arbeid
koronavaksine

Flere artikler du kanskje er interessert i

Arbeid
Forhandlingene om hovedavtalen i kommunesektoren starter
Tillitsvalgtes rettigheter for involvering på arbeidsplassen er et viktig tema for Akademikerne i forhandlingene om ny hovedavtale i kommunesektoren.
Arbeid
Sett av mer til videreutdanning
– Krav til og finansiering av utdanning og videreutdanningstilbudet – på fagenes premisser – må økes, understreket Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus på høring om statsbudsjettet.
Arbeid
Utfordrer ny kunnskapsminister
I dag ble det kjent at Kari Nessa Nordtun blir ny kunnskapsminister. – Lektorlaget gratulerer Nordtun med statsrådposten. Vi håper hun sørger for at reglene for tilsetting av lærere blir endret slik a...