image-6
Utdanning

Lokalt gitt muntlig eksamen er avlyst

I dag ga kunnskapsminister Guri Melby beskjed om at muntlig eksamen avlyses. – Det er blitt stadig tydeligere at en gjennomføring ville blitt vanskelig mange steder, sier første nestleder i Lektorlaget, Helle Christin Nyhuus.
AVRedaksjonen
27. mai, 2021
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

– Vi vil berømme statsråden for at hun ikke tar lett på å avlyse eksamen. Eksamensinstituttet har en viktig funksjon i skolen, sier fungerende leder i Norsk Lektorlag, Helle Christin Nyhuus.  

Fylkesordførerne og fylkesrådslederne ba Melby om å avlyse muntlig eksamen i videregående skole tidligere denne uka. Det ble også tatt opp i spørretimen i Stortinget 26. mai.

Melby har helt til nå holdt på at muntlig skulle gjennomføres. Smittetallene denne uken tilsier at det blir for høy risiko knyttet til å gjennomføre muntlig eksamen.

– I løpet av den siste uken har vi hatt møter med KS og fylkeskommunene. I etterkant av det har vi også samlet informasjon om status for smittesituasjonen i alle fylker. Den informasjonen forteller oss at per nå er det flere tusen elever og mange hundre lærere i karantene. Det er grunn til å tro at det også vil være situasjonen de neste ukene, sa hun på pressekonferansen.

– Situasjonen er så uforutsigbar, og det er så mange som er berørt, at det nå er grunnlag for å avlyse muntlig eksamen, la hun til.

Lektorlaget har tidligere støttet at lokalt gitt muntlig eksamen ikke skulle avlyses på nasjonalt nivå. Vi har da lagt vekt på at lokalt gitt muntlig eksamen kan tilpasses slik at eksamenen dekker kun kompetansemål som det er gitt opplæring i, og at smittesituasjonen har vært varierende i landet.

Det er ulike syn blant Lektorlagets medlemmer på om muntlig eksamen burde gjennomføres eller ikke i år. Med muterte virusvarianter og mest økende smitte blant unge, har motstanden blant Lektorlagets medlemmer vokst. 

Lektorlagets leder Rita Helgesen er sykmeldt på grunn av en brukket skulder. Derfor uttaler første nestleder Helle Christin Nyhuus seg i saken. Red.

Foto: Gorm Kallestad, NTB

se mer innhold fra kategorien

Utdanning
eksamenvurdering

Flere artikler du kanskje er interessert i

Utdanning
Alle elever trenger kvalifiserte lærere
Regjeringen vil ha varig unntak fra kompetansekravene for undervisning for lærere utdannet før 2014. – Dette er en mangel på respekt for elevenes behov for kvalifiserte lærere, sier Norsk Lektorlags l...
Utdanning
Flere fullfører videregående på normert tid
80,5 prosent av dem som begynte på videregående opplæring i 2015, har fullført på normert tid. – Skal vi få enda flere til å fullføre, trenger vi flere kompetente lærere og lektorer, faglig kvalifiser...
Utdanning
Gjeninnfører fraværsgrensen høsten 2022
Regjeringen gjeninnfører fraværsgrensen fra skolestart. – Det er viktig å gjeninnføre elevplikter som underbygger et godt læringsmiljø, sier Helle Christin Nyhuus, leder i Norsk Lektorlag.