Illustrasjonsfoto av nysende elev. Foto: Istock
Utdanning

Klokt med unntak i en unntakstilstand

Regjeringen gjeninnfører unntak fra fraværsreglene ut skoleåret: Elever med symptomer trenger ikke å gå til fastlegen for å dokumentere fravær.
AVRedaksjonen
05. november, 2021
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

Smitten og sykehusinnleggelser øker. Fraværsreglene gjør det vanskelig for elevene å følge smittevernrådene, og derfor innfører regjeringen unntaksregler for fravær.

– Det er klart at vi fremdeles står i en unntakssituasjon med pandemi. Derfor er det klolkt å ha unntak for fraværsreglene nå, sier Rita Helgesen, leder i Norsk Lektorlag.

Etter de vanlige fraværsreglene må elevene dokumentere sykefraværet sitt. Med de midlertidige fraværsreglene kan elever som har helserelatert fravær, bruke egenmelding. De som er yngre enn 18 år må få bekreftelse fra foresatte.

– Elever med milde symptomer skal ikke føle seg tvunget til å gå på skolen fordi de er redd for fravær. Dette vil si at elever med symptomer heller ikke behøver å dra til fastlegen for å dokumentere fraværet. Koronapandemien er ikke over, og derfor må vi tilpasse fraværsreglene til den situasjonen vi nå står i, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en pressemelding.

Brenna peker på at det er uheldig om mange elever kontakter fastlegen for dokumentasjon selv om de ikke har behov for helsehjelp.

I en medlemsundersøkelse Norsk Lektorlag gjennomførte i august 2021, svarte 46,4 prosent at de er helt enige og 20,6 prosent at de er i stor grad enige i at fraværsgrensen har virket og må beholdes.

– Vi må huske at i en normal situasjon virker fraværsgrensen godt: Den reduserte fraværet på videregående med 27 prosent i snitt, påpeker Helgesen.

Unntaket som nå gjeninnføres vil gjelde for alt fravær av helsegrunner dette skoleåret. Det betyr at det også vil gjelde for det sykefraværet elevene har hatt fra 11. oktober og frem til i dag.

Illustrasjonsfoto: iStock

se mer innhold fra kategorien

Utdanning
fraværsgrensekorona

Flere artikler du kanskje er interessert i

Nyheter
Stenger åpent internett på eksamen
Utdanningsdirektoratet stenger åpent internett på eksamen. – Åpenbart utfordrer utviklingen av blant annet ChatGP3 vurderingspraksisen i skolen, sier Helle Christin Nyhuus, leder i Norsk Lektorlag.
Utdanning
Etterlyser mer ressurser til å møte digitale trusler for læring
Norsk Lektorlag har gjennom mange år pekt på utfordringen med manglende regulering av digitale verktøy i skolen. – Vi trenger mer ressurser og styrket faglig autonomi for å unngå at elevenes grunnlegg...
Utdanning
Viktig å få et opptakssystem som styrker grunnutdanningens posisjon
– Det er positivt at opptaksutvalget foreslår å fortsette med å legge karakterer fra videregående skole til grunn for opptak til høyere utdanning, sier Helle Christin Nyhuus, leder i Norsk Lektorlag.