image-9
Utdanning

Gjeninnfører fraværsgrensen høsten 2022

Regjeringen gjeninnfører fraværsgrensen fra skolestart. – Det er viktig å gjeninnføre elevplikter som underbygger et godt læringsmiljø, sier Helle Christin Nyhuus, leder i Norsk Lektorlag.
AVRedaksjonen
30. mai, 2022

Under pandemien innførte regjeringen midlertidige unntak for fraværsgrensen. Unntaket gjelder ut skoleåret, men fra høsten av gjelder fraværsgrensen, melder Kunnskapsdepartementet.

– Norsk Lektorlag har forventet at unntak for fraværsgrensen oppheves på skolene fra høsten av. Vi ga innspill da eksamen ble avlyst at det er viktig med elevplikter som underbygger et godt læringsmiljø, inkludert fraværsgrensen. Våre medlemmer er bekymret over høyt fravær flere steder, spesielt blant avgangselever, sier leder i Norsk Lektorlag, Helle Christin Nyhuus.

Mindre fravær og bedre karakterer

Evalueringen av fraværsgrensen som FAFO gjennomførte i 2020, viser at fraværsgrensen virker.

– FAFO pekte på at fraværet blant elever i videregående skole i snitt ble redusert med 27 prosent og karakterene ble bedre, påpeker Nyhuus.

Regjeringen sier i Hurdalsplattformen at vi trenger et tydelig nasjonalt regelverk om fravær. Den sier samtidig at det er rom for å forbedre dagens reglement. I en pressemelding skriver Kunnskapsdepartementet at det blir sendt et oppdrag om dette til Utdanningsdirektoratet før sommeren.

Fakta om fraværsgrensen

  • I videregående skole skal elever ikke få standpunktkarakter eller halvårsvurdering med karakter i et fag dersom de går over fraværsgrensen.
  • Rektor kan bruke skjønn opp til 15 prosent dersom grunnen til fraværet gjør det klart urimelig at grensen skal gjelde.
  • Visse typer dokumentert fravær kan holdes utenom fraværsgrensen. Fravær av helsegrunner teller ikke dersom eleven har dokumentasjon fra lege eller annen relevant fagperson, som fysioterapeut, tannlege, psykolog eller helsesykepleier.

se mer innhold fra kategorien

Utdanning
fraværsgrense

Flere artikler du kanskje er interessert i

Nyheter
1446 færre lærere fikk tilbud om videreutdanning i år
Regjeringen melder at 5653 lærere får tilbud om videreutdanning. Det er det laveste tallet siden 2016. I fjor fikk 7099 lærere tilbud om videreutdanning.
Utdanning
Flytt russefeiringen til etter eksamen
De siste ukene har russefeiringen igjen blitt gjenstand for debatt. – Russefeiringen må gripe mindre inn i skolehverdagen. Det er på tide å flytte feiringen, sier leder av Norsk Lektorlag Helle Christ...
Utdanning
Skolen får en nøkkelrolle til å hjelpe ukrainske barn og unge
– Det er en menneskelig tragedie som utspiller seg i Ukraina. Våre tanker går til hele det ukrainske folk. Vi tenker særlig på barn og unge som mister verdifull opplæring og våre ukrainske kolleger, s...