For å plasseres inn i minstelønnstabellen i KS (fylkeskommunene og alle kommuner unntatt Oslo), må lønnsansienniteten beregnes. Den skal beregnes ved ansettelse, og det er arbeidstaker som er ansvarlig for å dokumentere arbeidserfaring, mens arbeidsgiver er ansvarlig for å beregne riktig.
Lønnsansiennitet beregnes etter fylte 18 år. All offentlig tjeneste skal regnes med i lønnsansienniteten, all relevant privat tjeneste regnes, samt all privat tjeneste etter fullført PPU. Omsorgstjeneste og verneplikt beregnes også. Deltidsstilling regnes på lik linje med heltidsstilling, så lenge arbeidet er av fast art. Tilkallingsvikariater regnes som hovedregel ikke.
Bestemmelsen finner du i hovedtariffavtalens §12:
§ 12 Ansiennitet og andre lønnsbestemmelser
12.1 Lønnsansiennitet
Lønnsansiennitet regnes tidligst fra fylte 18 år. Ansiennitetsdatoen fastsettes til den 1. i tilsettingsmåneden på grunnlag av godskrevet lønnsansiennitet. Det gis ikke lønnsansiennitet etter flere bestemmelser for samme tidsrom.
12.1.1 Lønnsansiennitet fastsettes ved tilsetting etter følgende regler:
Omsorgstjeneste godskrives med inntil 3 år. Med omsorgstjeneste menes omsorg for barn eller pleie av eldre eller syke.
(…)
Verneplikt godskrives i lønnsansienniteten.
(…)
Ved tilsetting i annen stilling godskrives offentlig tjeneste fullt ut. I tillegg godskrives lønnsansiennitet for tidligere privat tjeneste som er av betydning for stillingen. Dette punktet gjelder også der det har vært avbrudd i tjenesten.
For undervisningspersonale godskrives i tillegg lønnsansiennitet for privat tjeneste etter fullført faglig og pedagogisk utdanning.
12.1.2 Fravær uten lønn i forbindelse med foreldrepermisjon eller videreutdanning medregnes med inntil samlet 2 år i lønnsansienniteten. Fravær i forbindelse med verneplikt godskrives.
12.1.3 Ved omgjøring av stilling som følge av utdanning og/eller endrede arbeidsoppgaver beholdes tidligere fastsatt lønnsansiennitet.