image-8
Utdanning

Skuffende at Brenna avlyser alle eksamener

– Det er skuffende at kunnskapsministeren ikke gir avgangselever muligheten til å gjennomføre i det minste lokalt gitt muntlig eksamen, sier Helle Christin Nyhuus, leder i Norsk Lektorlag.
AVRedaksjonen
11. februar, 2022

Vil avlyse: Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) holdt pressekonferanse 11. februar hvor hun sa at eksamen avlyses. Bildet er fra kommunalpolitisk toppmøte i Oslo tidligere i februar. Foto: Javad Parsa, NTB

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) vil avlyse både skriftlig og muntlig eksamen.

Helt overordnet mener Norsk Lektorlag at arbeid frem mot eksamen både aktiviserer faglig læring og utvikling, og bidrar til sosial læring.

– Vi kjenner oss ikke igjen i at gjennomføringen av lokalt gitte muntlige eksamener vil gå på bekostning av faglærers undervisning. Dette ligger allerede inn i planene, sier leder i Norsk Lektorlag Helle Christin Nyhuus.

Vanskelig å motivere til utsatt standpunkt

Norsk Lektorlag er bekymret for premisset om at det er en motsetning mellom læring og forberedelse til eksamen som ser ut til å ligge til grunn.

– De fleste skoler har planlagt for et godt vurderingsgrunnlag for standpunkt i god tid før 17. mai. Da har elevene det formelle vurderingsgrunnlaget de trenger for å få standpunktkarakter. Våre medlemmers erfaringer med avlyste eksamener fra våren 2020 og 2021 viser at det har vært vanskelig for elevene å holde motivasjonen oppe til en utsatt standpunktvurdering, sier Nyhuus.

– Forholdene lå bedre til rette i år for å gjennomføre eksamen. Derfor hadde vi en forventning om at Brenna ville ta et skritt mot en mer normal skolehverdag denne våren, legger hun til.

Forslaget skal på høring

Kunnskapsministeren sier at forslaget skal på en høring og en endelig beslutning vil bli tatt kort tid etter det.

– Vi og andre har gitt mange innspill underveis. Det er vanskelig å se hva en ny høring nå vil gi av ny informasjon, sier Nyhuus.

se mer innhold fra kategorien

Utdanning
eksamen

Flere artikler du kanskje er interessert i

Utdanning
Alle elever trenger kvalifiserte lærere
Regjeringen vil ha varig unntak fra kompetansekravene for undervisning for lærere utdannet før 2014. – Dette er en mangel på respekt for elevenes behov for kvalifiserte lærere, sier Norsk Lektorlags l...
Utdanning
Flere fullfører videregående på normert tid
80,5 prosent av dem som begynte på videregående opplæring i 2015, har fullført på normert tid. – Skal vi få enda flere til å fullføre, trenger vi flere kompetente lærere og lektorer, faglig kvalifiser...
Utdanning
Gjeninnfører fraværsgrensen høsten 2022
Regjeringen gjeninnfører fraværsgrensen fra skolestart. – Det er viktig å gjeninnføre elevplikter som underbygger et godt læringsmiljø, sier Helle Christin Nyhuus, leder i Norsk Lektorlag.