image-6
Arbeid

Skolestart 2021: Nye smitteverntiltak

Det er igjen skolestart under pandemi. Trafikklysmodellen gjelder fortsatt, men testregime skal erstatte smittekarantene på skolene. - Åpne skoler forutsetter friske lektorer og lærere. Vi oppfordrer alle kommuner til å prioritere de som underviser i vaksinasjonskøen, sier Lektorlagets leder Rita Helgesen.
AVRedaksjonen
13. august, 2021
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

Norge er på vei inn i en fjerde smittebølge, og flest unge vil bli smittet, mener Helsedirektoratet. Regjeringen følger rådet fra Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet og utsetter å åpne landet ytterligere. Norge forblir på trinn tre, som for skoler betyr at man skal følge trafikklysmodellen og lokale vurderinger. Epidemien er under kontroll, ifølge FHI.

Torsdag 12. august var Lektorlagets leder Rita Helgesen i møte med kunnskapsminister Guri Melby og FHI. Helgesen understreket overfor myndighetene at mange som underviser er bekymret blant annet på grunn av manglende vaksinasjon og lite mulighet til å holde avstand.

Det ble i dag klart at regjeringen forlenger de midlertidige unntakene fra fraværsreglene ut september 2021. Da kan elever bruke egenmelding eller bekreftelse fra en forelder ved fravær av helsegrunner.

Kommunene må prioritere lektorer og lærere

Helseminister Bent Høie sa til NRK i forrige uke at regjeringen har lagt til rette for at ansatte i skole og barnehage skal få minst én vaksinedose tre uker før de er tilbake på jobb.

– Selv om én vaksinedose gir lektorer og lærere en viss beskyttelse, kan man fortsatt bli smittet og smitte andre. Skal man holde skolene åpne og samfunnet i gang under flere smittebølger, må de som underviser være friske. Vi oppfordrer alle kommuner til å prioritere undervisningspersonell umiddelbart, sier Helgesen.

Foreløpige data indikerer at vaksinasjon med én dose mRNA-vaksine gir 35 til 56 prosent beskyttelse mot mild sykdom forårsaket av deltavarianten, skriver FHI i sin siste risikovurdering. To doser gir svært god beskyttelse, 88 prosent.

Helse- og omsorgsdepartementet varslet tidligere denne uken at alle voksne i Norge vil ha fått tilbud om sin andre vaksinedose innen siste halvdel av september.

Nye karanteneregler for de under 18

Unge under 18 år slipper smittekarantene fra 16. august i visse tilfeller. Unge skal likevel i karantene hvis nære husstandsmedlemmer eller for eksempel en kjæreste er smittet.

– Skolen starter uten at alle lærere er fullvaksinerte, og samtidig unntas elevene karantene i visse tilfeller. Dette henger ikke på greip. De nye karantenereglene for elever burde ført til et tydelig signal fra politisk og medisinskfaglig hold om å prioritere lærerne, sier Helgesen.

Regjeringen skriver:

«Fra 16. august vil barn og unge under 18 år bli unntatt plikt til smittekarantene, med unntak av husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære kontakter til den smittete personen, som for eksempel en kjæreste. Unntaket gjelder bare hvis det gjennomføres testing i tråd med retningslinjer fra kommunen. Det vil bli utarbeidet en nasjonal veiledning om hvilket testregime kommunene bør ha. Hvis ikke testregimet gjennomføres, har vedkommende plikt til karantene.»

Vurderer vaksine til 16- og 17-åringer

Regjeringen planlegger å tilby 16- og 17-åringer koronavaksine, etter at befolkningen over 18 år er fullvaksinert, etter anbefaling fra FHI. Regjeringen vil ta denne beslutningen i løpet av august, og ikke i september som opprinnelig planlagt.

Folkehelseinstituttet vurderer også om det skal tilbys vaksiner ned til 12-årsalder.

Alle skoler skal ha beredskapsplan

Selv om mange skoler i Norge vil starte opp på grønt nivå etter ferien, bør kommuner i områder med mye smitte likevel planlegge for gult nivå. Skoler må ha beredskapsplaner for å skifte til gult og rødt nivå.

Elever som må være hjemme på grunn av sykdom, karantene eller er i risikogruppe, har krav på å få opplæring hjemme når fraværet strekker seg over mer enn en uke. Dette gjelder også på grønt nivå.

Har du spørsmål som handler om korona og undervisning eller arbeidsplassen? Se Ofte stilte spørsmål om korona (lenke).

se mer innhold fra kategorien

Arbeid
koronasmittevernvaksine

Flere artikler du kanskje er interessert i

Arbeid
Forhandlingene om hovedavtalen i kommunesektoren starter
Tillitsvalgtes rettigheter for involvering på arbeidsplassen er et viktig tema for Akademikerne i forhandlingene om ny hovedavtale i kommunesektoren.
Arbeid
Sett av mer til videreutdanning
– Krav til og finansiering av utdanning og videreutdanningstilbudet – på fagenes premisser – må økes, understreket Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus på høring om statsbudsjettet.
Arbeid
Utfordrer ny kunnskapsminister
I dag ble det kjent at Kari Nessa Nordtun blir ny kunnskapsminister. – Lektorlaget gratulerer Nordtun med statsrådposten. Vi håper hun sørger for at reglene for tilsetting av lærere blir endret slik a...