Illustrasjonsfoto av dansende ungdommer. Foto: iStock.
Lektorbloggen

Skolepolitikk med bind for øynene

Skolen får ikke bruke den nye dansesal på Lillehammer. I stedet har en privatskole tatt over kulturundervisningen i regionen, skriver tillitsvalgt Ulf Holberg.
AVUlf Holberg
04. november, 2021
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

Illustrasjonsfoto: iStock

På Vinstra åpna de ny dansesal til 15 millioner kroner for tre år siden. Nå er dansen over for elevene, ansatte og lokalsamfunnet. Det samme skjedde på Lillehammer: Ny dansesal og musikkrom ble bygd i nybygget på avd. Sør, men rommene har stått ubrukt.

Skolen ble nektet å tilby programfag i dans og musikk på studiespesialisering, fordi politikerne med fylkesordfører Hagen i spissen fryktet at dette ville ødelegge for danselinja på Vinstra.

I stedet for å bygge opp et samarbeid mellom Vinstra og Lillehammer, ble Lillehammer nedlagt og Vinstra hadde eneretten på å tilby faget i denne regionen. Nå har Create, en privatskole, tatt over undervisning som er knyttet til kultur i vår region. De ville i utgangspunktet samarbeide med fylkeskommunen, men det ville heller ikke fylkeskommunen.

Konklusjonen på hele denne dansen er at studietilbudene til den offentlige skolen, som er en bærebjelke i velferdssamfunnet, raseres. Man har kastet millioner av kroner ut av vinduet, tatt penger fra den offentlige skolen og overført til en privat skole, og bidratt til å skape større klasseskiller fordi utdanning i regionen nå i større grad blir avgjort etter hvor stor lommebok foreldrene dine har. Alt dette som følge av vedtak fattet i fylkestinget, med Arbeiderpartiet og ordfører Even Aleksander Hagen som frontkjemper.

Det er nesten ikke til å tro at slikt er mulig. Men sånn går det altså når man driver skolepolitikk med bind for øynene.

Innlegget er publisert Gudbrandsdølen Dagningen 29. oktober 2021.

Lektorbloggen publiserer stoff om norsk skole og utdanningssystemet. Innlegg fra gjesteskribenter er ikke Norsk Lektorlags standpunkter.

se mer innhold fra kategorien

Lektorbloggen
utdanning

Flere artikler du kanskje er interessert i

Lektorbloggen
Ei bøn til rogalandspolitikarane: Kva med å berre auke lærarløna?
Lærarstreiken er over til glede for elevane, mens lærarane er i harnisk, fordi dei enno eit år opplever redusert kjøpekraft. No utfordrar eg rogalandspolitikarane til å ta grep og auka lærarlønna i vå...
Lektorbloggen
Lekser, nå igjen
Hvis en familie bestemmer at det beste for sitt barns læring og utvikling er at det ikke skal være lekser, skal det fint la seg gjøre uten at et kommunestyre trenger å vedta at alle skolens barn av de...
Lektorbloggen
På tide med en nasjonal satsing på fremmedspråk
Skal vi lære flere språk, må vi gjøre noe drastisk med språkopplæringen både i skolen og høyere utdanning.