Bilde av kunnskapsminister Tonje BRenna, Lektorlagsleder Rita Helgesen og første nestleder Helle Nyhuus. Foto: Thomas Eckhoff.
Arbeid

Lektorlaget etterlyser bedre smittevern og kompensasjon

Lektorenes arbeidsforhold må bli bedre ivaretatt, understreker Norsk Lektorlag til kunnskapsministeren. Lektorlagets leder Rita Helgesen etterlyste i møte med statsråden tydeligere krav til trafikklysmodellen, bedre testrutiner og ikke minst kompensasjon for ekstra arbeid.
AVRedaksjonen
08. desember, 2021
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

Møttes: Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) holdt innlegg på Lektorkonferansen i november 2021. Her med Norsk lektorlags leder Rita Helgesen og første nestleder Helle Christin Nyhuus. Foto: Thomas Eckhoff.

Lektorer og lærere står i en tøff situasjon, sa lektorlagsleder Rita Helgesen under møtet med Kunnskapsdepartementet onsdag 8. desember.

– Våre medlemmer opplever en dobbeltkommunikasjon fra myndighetene: På den ene siden skal antall nærkontakter begrenses kraftig, på den andre siden skal de gå på jobb og ha i snitt 150 nærkontakter uten muligheter for avstand.

Helgesen etterlyser bedre rutiner for testing og smittesporing, og klare krav til nivåene i trafikklysmodellen.

– Nasjonale myndigheter må nå være mer tydelige på hvilke krav som skal gjelde for grønt, gult og rødt nivå i trafikklysmodellen i og med den ekstra smittsomme omikron-varianten. Grønt nivå oppleves ikke som god nok beskyttelse. Økt avstand, munnbind, færre nærkontakter osv. kan med hell brukes som forebyggende tiltak der det er mulig, understreket hun.

Også de andre fagforeningene i skolen, FHI og KS deltok på møtet med kunnskapsministeren.

Lover penger til vikarer og overtid

Statsråd Tonje Brenna sier at kommunene skal få midler til vikarer og overtid.

– Tidligere har nasjonale myndigheter pekt på kommuner og fylkeskommuner, mens skoleeiere har pekt på myndighetene – og lærere og lektorer har i liten grad fått avspasering eller ekstra betalt. Jeg er glad for et tydelig signal fra statsråden, og vi forventer nå at disse midlene kommer helt frem til de ansatte, kommenterer Helgesen.

Hun viste også til den høye sykefraværsstatistikken i skolen og at mange skoler sliter med å finne vikarer.

– Dette er ikke tiden for å spare på vikarbruk eller lønn for ekstra arbeid. Vi må unngå at lærere og lektorer velger seg bort fra yrket, sa Helgesen til ministeren.

Boosterdosen

Lektorlagets leder spilte også inn at undervisningspersonalet må prioriteres for vaksinedose tre, særlig på grunn av de nye virusmutasjonene.

– Når det er et mål å holde skolene åpne, må de som jobber tett med barn og unge være friske, sa hun.

se mer innhold fra kategorien

Arbeid
koronamerarbeidsmittevern

Flere artikler du kanskje er interessert i

Arbeid
Forhandlingene om hovedavtalen i kommunesektoren starter
Tillitsvalgtes rettigheter for involvering på arbeidsplassen er et viktig tema for Akademikerne i forhandlingene om ny hovedavtale i kommunesektoren.
Arbeid
Sett av mer til videreutdanning
– Krav til og finansiering av utdanning og videreutdanningstilbudet – på fagenes premisser – må økes, understreket Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus på høring om statsbudsjettet.
Arbeid
Utfordrer ny kunnskapsminister
I dag ble det kjent at Kari Nessa Nordtun blir ny kunnskapsminister. – Lektorlaget gratulerer Nordtun med statsrådposten. Vi håper hun sørger for at reglene for tilsetting av lærere blir endret slik a...