Bilde av skoleelev som skal ta selvtest for koronavirus på Apalløkka skole i Oslo, 6. september 2021. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB.
Arbeid

Koronasmitte: Er vi forberedt på vinteren?

Smitten i Norge øker. – Det haster å få på plass smitteforebyggende tiltak, beredskapsplaner, samt forståelig testregimer, sier Rita Helgesen, leder i Norsk Lektorlag. Hun deltok denne uken i et møte med kunnskapsminister Tonje Brenna om oppfølgingen av koronasituasjonen.
AVRedaksjonen
12. november, 2021
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

På bildet: En elev tar selvtesten i klasserommet på Apalløkka skole i Oslo, 6. september 2021. I november sier byrådet i Oslo at de kommer til å ha jevnlig massetesting av elever. Norsk Lektorlag er bekymret for smitteutviklingen blant barn og unge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) inviterte denne uken blant andre Norsk Lektorlag til en orientering og runde rundt bordet om smittesituasjonen. 

FHI-forsker Pål Surén gjorde rede for smittesituasjonen. Det er fortsatt antall sykehusinnleggelser som er det viktigste styringsparameteret. Når det gjelder smittede i ungdomsskolealder, er det spesielt høye smittetall i Oslo og Viken. I videregående skole er de høyeste smittetallene i Oslo, men det er en viss stigning iblant annet i Troms og Finnmark. 

– Norsk Lektorlag deler bekymringen for smitteutviklingen blant barn og unge – spesielt i de store byene. Vi får tilbakemeldinger fra medlemmer som sier at det haster å få på plass tiltak og beredskap til å håndtere dette. Vi er også bekymret over lærernes arbeidsbelastning, og utfordringer knyttet til fravær både blant elever og lærere, sier Rita Helgesen, leder i Norsk Lektorlag. 

Testing skulle ha startet før skolestart 

Ifølge FHI har man lært fra i høst at testingen burde ha startet før skolestart. Det nye testregimet var for komplisert og ikke godt nok forberedt. Samtidig sank smitten da man fikk kontroll på testingen. Smittespredningen i ungdomsskole og videregående startet i flere tilfeller på skolen med uoppdaget smitte. Det var også mange utbrudd som startet i sosiale tilstelninger i regi av skolen, som skoleturer.  

– Det er viktig å få avklart hvilket testregime som skolene skal forholde seg til. Her er vi kjent med at det var en del ulik praktisering. Skolene må få tydelig beskjed og mulighet til å områ seg, sier Helgesen.   

Må prioritere tredje dose til de som underviser

– De som underviser i skolen må også prioriteres til tredje vaksinedose. Foreløpig er det de over 65 år som prioriteres, men jeg registrerer at FHI i dag sier at det kan bli aktuelt å tilby en boosterdose også til de under 65 år, sier Helgesen.  

–På møtet ble det imidlertid formidlet at fullvaksinerte voksne i yrkesaktiv alder har fortsatt god beskyttelse av to doser. Det er nesten ingen innleggelser i aldergruppen 18-44 år og 44-64 år, legger hun til.  

Nye tiltak? 

FHI forventer at et betydelig antall voksne vil få korona i løpet av vinteren, og at det vil føre til flere innleggelser.  

– De grunnleggende smittevernreglene om å holde seg hjemme når man er syk og målrettet jevnlig testing vil fortsatt gjelde. Trafikklysmodellen som vi ble godt kjent med i de forrige smittebølgene, står foreløpig ikke på blokka over tiltak, fortalte FHI oss. Vi vet likevel at gult nivå gjelder i en del kommuner, og det er viktig at alle skoler har beredskap, sier Helgesen.

se mer innhold fra kategorien

Arbeid
koronasmittevernvaksine

Flere artikler du kanskje er interessert i

Arbeid
Forhandlingene om hovedavtalen i kommunesektoren starter
Tillitsvalgtes rettigheter for involvering på arbeidsplassen er et viktig tema for Akademikerne i forhandlingene om ny hovedavtale i kommunesektoren.
Arbeid
Sett av mer til videreutdanning
– Krav til og finansiering av utdanning og videreutdanningstilbudet – på fagenes premisser – må økes, understreket Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus på høring om statsbudsjettet.
Arbeid
Utfordrer ny kunnskapsminister
I dag ble det kjent at Kari Nessa Nordtun blir ny kunnskapsminister. – Lektorlaget gratulerer Nordtun med statsrådposten. Vi håper hun sørger for at reglene for tilsetting av lærere blir endret slik a...