image-1
Nyheter

Kickstart din pensjonssparing med et ekstra godt medlemstilbud

Du som medlem i Lektorlaget får gode rabatter på fondssparing og individuell pensjonssparing (IPS) hos Kron.
AVRedaksjonen
26. november, 2020
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

Norsk Lektorlag er medeier i Akademikerne pluss (A+), som jobber for at du som medlem i Norsk Lektorlag skal få de beste medlemsavtalene innen bank, forsikring og pensjon.

A+ har valgt Kron som ny pensjonspartner. Fra 2021 får du som er medlem i Lektorlaget, rabatter på fondssparing og individuell pensjonssparing (IPS) fremforhandlet for deg og over 200.000 andre medlemmer.

Du som bare har hatt jobb i offentlig sektor, kan spare privat til pensjon gjennom fondssparing på en aksjesparekonto eller gjennom IPS-ordningen (individuell pensjonssparing).

Du som jobber i privat sektor med innskuddspensjon, får automatisk en egen pensjonskonto i 2021 hos nåværende arbeidsgivers leverandør, med mindre du reserverer deg mot flyttingen. Her vil også «gamle» pensjonskapitalbevis fra tidligere arbeidsgivere i privat sektor automatisk samles. Myndighetene innfører ordningen for å redusere gebyr, og for at du skal få bedre oversikt over fremtidig pensjon. Du kan selv velge å flytte pensjonen din fra arbeidsgivers leverandør og til Kron. Da vil du som medlem få tilgang til rabatten forhandlet frem av A+.

Hvis du jobber i offentlig sektor (eller er arbeidsledig), men tidligere har jobbet i privat sektor, kan du flytte oppspart pensjon (pensjonskapitalbevis) til en pensjonskonto hos Kron med samme vilkår. Denne flyttingen skjer ikke automatisk, men gjøres ved at du gir Kron fullmakt til å hente pensjonskapitalbeviset hos den gamle leverandøren.

Individuell pensjonssparing eller fondsparing?

Den viktigste forskjellen mellom IPS og fondssparing på aksjesparekonto er når og hvor raskt sparingen kan tas ut, og når du betaler skatt. Med individuell pensjonssparing utsetter du skatt på pengene du sparer til du tar ut pengene, og får skattefradrag mens du sparer. Samtidig kan du med IPS ikke ta ut pengene før du fyller 62 år.

  • Pengene kan først utbetales fra du fyller 62 år.
  • Du kan spare inntil 40.000 kr årlig.
  • Du kan få inntil 8.800 kr igjen på skatten neste år. Du får utsatt skatt til du tar ut pengene.
  • Det du har spart opp skal utbetales i minst ti år, og minst til man fyller 80 år – det lengste av disse to alternativene.

Les mer om å spare med IPS hos Kron (ekstern lenke).

Med fondsparing på en aksjesparekonto får du ikke skattefradrag på det du setter inn, men du skatter heller ikke av avkastningen før du tar ut mer penger enn du satte inn. Med aksjesparing investerer Kron dine sparepenger i fond tilpasset din sparehorisont.

Les mer om sparing i fond (ekstern lenke)

Priser for Akademikerne pluss (ekstern lenke)

Om du skal velge IPS eller fondssparing på aksjesparekonto, blir en individuell vurdering.

IPS gir deg skattefradrag, men du betaler skatt på hele beløpet når du tar ut pensjonen. I 2020 kunne du spare opptil 40.000 kr og få skattefradrag på 22 prosent, altså opptil 8.800 kr. Når du tar ut pensjon, betaler du 22 prosent skatt på alt du tar ut, både sparebeløpet og avkastningen.

Med aksjesparekonto får du ikke skattefradrag når du setter inn. Du skatter også da først når du tar penger, og bare på avkastningen. For 2021 er skattesatsen på aksjesparekonto 31,68%.

Den andre viktige forskjellen er at selv om IPS er mer gunstig skattemessig, er pengene låst til du er 62 år, og de skal betales ut over minst ti år. Det reduserer handlingsrommet ditt. Noen ønsker en slik tvungen pensjonssparing, andre ønsker større frihet.

God rabatt på fondsparing

Akademikerne Pluss (A+) har forhandlet rabatter på vegne av over 200.000 medlemmer. Det betyr at du i medlemsavtalen får tilgang til noen av de beste prisene på markedet.

Ved å laste ned Kron-appen kan du enkelt komme i gang med fondsparingen. Minimumsbeløpet er 300 kroner i månedlig sparing.

Spar mer selv og ta kontroll over din pensjon

Pensjonsreformene i både privat og offentlig sektor innebærer at de fleste vil få lavere pensjon fra folketrygden og må jobbe lenger for å kompensere for dette.

Pensjonen din består av tre deler:

  • Pensjon fra folketrygden
  • Pensjon fra arbeidsgiver (tjenestepensjon)
  • Egen sparing

Andelen du vil få fra folketrygden, og fra arbeidsgiver har endret seg med innføringen av levealdersjustering og de andre endringene i pensjonsreformen. Å skaffe seg oversikt over fremtidig pensjon, og vurdere behovet for egen sparing er derfor blitt viktigere.

Så mye kan du spare til ekstra pensjon

Grethe er 40 år og kommer til å jobbe kun i offentlig sektor i sin karriere. Hun benytter seg av rabattene på fondssparing via A+. Ved å begynne fondssparing på 2100 kroner i måneden hos Kron, kan Grethe sitte igjen med 1,3 millioner kroner i total fondsaldo som pensjonist. Sammenlignet med gjennomsnittsprisen på fondsparing, kan dette utgjøre opptil 150.000 kroner mer i pensjon.

se mer innhold fra kategorien

pensjon

Flere artikler du kanskje er interessert i

Nyheter
Se Lektorkonferansen 2023 her
Digitaliseringen av skolen skjøt virkelig fart under pandemien. Skjerm eller ikke skjerm? Bøker eller digitale læremidler? Hvordan kan vi sørge for at elevene trenes i grunnleggende ferdigheter, og ik...
Nyheter
Forhandlingene om hovedavtalen i kommunesektoren starter
Tillitsvalgtes rettigheter for involvering på arbeidsplassen er et viktig tema for Akademikerne i forhandlingene om ny hovedavtale i kommunesektoren.
Nyheter
Lektorlaget vil beholde eksamen i grunnskolen
– Eksamenskarakterene fra ungdomstrinnet er viktige både for den enkelte eleven og for samfunnet, sier Helle Christin Nyhuus, leder av Norsk Lektorlag. Et flertall i kvalitetsutviklingsutvalget anbefa...