image-1
Lønn

Brudd i statsoppgjøret: – Ingen vilje til å følge opp pensjonsavtalen

Det er brudd i forhandlingene om årets lønnsoppgjør i staten. – Staten viser ingen vilje til å følge opp fjorårets avtale om offentlig tjenestepensjon, og avviser å tariffeste allerede avtalte AFP-rettigheter. Det er både skuffende og oppsiktsvekkende, sier leder i Akademikerne stat, Anders Kvam. Oppgjøret går nå til megling.
AVRedaksjonen
01. mai, 2019
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

Forhandlingene i staten skal gi en økonomisk ramme for årets oppgjør. Partene skal også bli enige om hva som skal inngå i pensjonsgrunnlaget til statsansatte. Akademikerne krever at all lønn skal være pensjonsgivende, og at ny avtalefestet pensjon tariffestes. I følge Kvam var det mangel på et pensjonstilbud fra staten som tvang frem et brudd mellom partene.
 

Partene i arbeidslivet ble 3. mars i fjor enige om ny tjenestepensjon i offentlig sektor som er tilpasset pensjonsreformen i folketrygden fra 2009. Avtalen innebærer blant annet at alle år i arbeidslivet er pensjonsgivende og inkluderer avtalefestet pensjon. Under lønnsforhandlingene i fjor ble partene enige om å forhandle om pensjonsgrunnlaget i den nye avtalen i årets mellomoppgjør.

I det private næringslivet som staten konkurrerer med inngår all lønn – også tillegg –i pensjonsgrunnlaget til ansatte.

– Staten er avhengig av kompetente medarbeidere for å levere gode tjenester til innbyggerne. Vi forventet derfor et tilbud på økonomi og pensjon som gjør det mer attraktivt for de med lang utdanning å jobbe i staten, sier Kvam.

Marianne Lindmark Pedersen, som er forhandlingsansvarlig for statlig tariffområde i Norsk Lektorlag, er overrasket:

– Når partene i fjor ble enige om å forhandle om pensjonsgrunnlaget i år, forventet vi at staten som arbeidsgiver faktisk følger opp pensjonsavtalen.  

Også YS stat, LO stat og Unio bryter. Fristen for å komme til enighet er 23. mai ved midnatt.

se mer innhold fra kategorien

Lønn
lønnsoppgjørpensjon

Flere artikler du kanskje er interessert i

Lønn
Rikslønnsnemnda har ikke satt dato for KS-oppgjøret
Det er mange som lurer på når resultatet av lønnsnemnda i KS-området er klart. Svaret er at Rikslønnsnemnda ikke har satt en dato for behandling ennå, så inntil videre gjelder fortsatt den «gamle» min...
Lønn
Kritiserer begrunnelsen for tvungen lønnsnemnd
Norsk Lektorlag mener regjeringens bruk av tvungen lønnsnemnd på lærerstreiken er strid med den grunnlovfestede organisasjonsretten. Lektorlaget reagerer på at elevenes psykiske helse er vektlagt i så...
Nyheter
Ei bøn til rogalandspolitikarane: Kva med å berre auke lærarløna?
Lærarstreiken er over til glede for elevane, mens lærarane er i harnisk, fordi dei enno eit år opplever redusert kjøpekraft. No utfordrar eg rogalandspolitikarane til å ta grep og auka lærarlønna i vå...