image-3
Korona

Regjeringen må endre karantenereglene nå

– Å gi unntak fra smittekarantene er å gamble med smittevernet. Det skal være trygt å komme på jobb. Det kan ikke regjeringen neglisjere, sier Helle Christin Nyhuus, leder av Norsk Lektorlag.
AVRedaksjonen
04. januar, 2022

Foto: Thomas Eckhoff

I romjulen ga myndighetene beskjed om unntak i smittekarantenereglene i arbeidstiden for ansatte i skole og barnehage. Det skjedde til tross for massiv motstand og advarsler da FHI anbefalte dette før jul.

– Norsk Lektorlag har vært tydelig i flere runder på at dette er en dårlig løsning som skaper mer frykt og usikkerhet hos en allerede presset yrkesgruppe. Vi forstår at åpne skoler veier tungt, men når det ikke kan forsvares smittefaglig, er jeg ikke overrasket over at mange er sinte, sier Helle Christin Nyhuus, leder i Norsk Lektorlag.

Mangel på vaksineprioritering får konsekvenser

Nyhuus mener det er feil å innføre dette unntaket så lenge man ikke har kontroll på smitten.  

– Vi ønsker som alle andre å unngå hjemmeskole, og at de strengeste tiltakene skal vare så kort som mulig. Veien ut av pandemien har hele tiden vært vaksinering. Alle ansatte i skolene må få tilbud om tredje vaksinedose, men det vil ta tid siden denne yrkesgruppen ikke ble prioritert i første runde. Dette kan ikke de ansatte lastes for, understreker hun.

Norsk Lektorlag er bekymret for lærernes og lektorenes samlede arbeidsbelastning.

– Vi har gjentatte ganger varslet at slitasjen er stor etter lang tid i unntakstilstand. Denne endringen er dråpen som fikk begeret til å renne over.  Flere melder at de frykter at de smitter andre. Hvordan kan myndighetene si at det er trygt å jobbe, men du må likevel være i karantene på fritiden, sier Nyhuus.

Sier ifra om uakseptabelt unntak

I morgen er Norsk Lektorlag invitert til et innspillsmøte i Utdanningsdirektoratet. Direktoratet skal på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet levere månedlige rapporteringer om status for smitteverntiltak og konsekvenser av disse i barnehager og skoler.

– Vårt budskap til direktoratet er klokkeklart. Unntaket må fjernes, testregime må fungere og alle kommuner må sørge for at de raskest mulig gir alle muligheten til en tredje vaksinedose, sier Nyhuus.

se mer innhold fra kategorien

Korona
smittevern

Flere artikler du kanskje er interessert i

Nyheter
Vanskelig vurdering i vår
Avlyst eksamen og ingen fraværsgrense gir utfordringer i klasserommet og i vurderingsarbeidet. – Det kan bli mye ekstra jobb for lærere og lektorer fram mot sommeren, sier Helle Christin Nyhuus, leder...
Nyheter
Å avlyse eksamen gir flere negative konsekvenser
I Norsk Lektorlags høringsinnspill om avlysning av eksamen har vi gjentatt vårt hovedsyn. Lektorlaget er bekymret for at konsekvensene for avlysningen av både skriftlig og muntlig eksamen ikke har bli...
Nyheter
Hylekoret må ikke få avlyse eksamen
Pandemien har vart i nesten to år. Det er ikke det samme som at to år med skolegang har vært fullstendig ødelagt.