image-3
Arbeid

Regjeringen må endre karantenereglene nå

– Å gi unntak fra smittekarantene er å gamble med smittevernet. Det skal være trygt å komme på jobb. Det kan ikke regjeringen neglisjere, sier Helle Christin Nyhuus, leder av Norsk Lektorlag.
AVRedaksjonen
04. januar, 2022
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

Foto: Thomas Eckhoff

I romjulen ga myndighetene beskjed om unntak i smittekarantenereglene i arbeidstiden for ansatte i skole og barnehage. Det skjedde til tross for massiv motstand og advarsler da FHI anbefalte dette før jul.

– Norsk Lektorlag har vært tydelig i flere runder på at dette er en dårlig løsning som skaper mer frykt og usikkerhet hos en allerede presset yrkesgruppe. Vi forstår at åpne skoler veier tungt, men når det ikke kan forsvares smittefaglig, er jeg ikke overrasket over at mange er sinte, sier Helle Christin Nyhuus, leder i Norsk Lektorlag.

Mangel på vaksineprioritering får konsekvenser

Nyhuus mener det er feil å innføre dette unntaket så lenge man ikke har kontroll på smitten.  

– Vi ønsker som alle andre å unngå hjemmeskole, og at de strengeste tiltakene skal vare så kort som mulig. Veien ut av pandemien har hele tiden vært vaksinering. Alle ansatte i skolene må få tilbud om tredje vaksinedose, men det vil ta tid siden denne yrkesgruppen ikke ble prioritert i første runde. Dette kan ikke de ansatte lastes for, understreker hun.

Norsk Lektorlag er bekymret for lærernes og lektorenes samlede arbeidsbelastning.

– Vi har gjentatte ganger varslet at slitasjen er stor etter lang tid i unntakstilstand. Denne endringen er dråpen som fikk begeret til å renne over.  Flere melder at de frykter at de smitter andre. Hvordan kan myndighetene si at det er trygt å jobbe, men du må likevel være i karantene på fritiden, sier Nyhuus.

Sier ifra om uakseptabelt unntak

I morgen er Norsk Lektorlag invitert til et innspillsmøte i Utdanningsdirektoratet. Direktoratet skal på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet levere månedlige rapporteringer om status for smitteverntiltak og konsekvenser av disse i barnehager og skoler.

– Vårt budskap til direktoratet er klokkeklart. Unntaket må fjernes, testregime må fungere og alle kommuner må sørge for at de raskest mulig gir alle muligheten til en tredje vaksinedose, sier Nyhuus.

se mer innhold fra kategorien

Arbeid
koronasmittevern

Flere artikler du kanskje er interessert i

Arbeid
Forhandlingene om hovedavtalen i kommunesektoren starter
Tillitsvalgtes rettigheter for involvering på arbeidsplassen er et viktig tema for Akademikerne i forhandlingene om ny hovedavtale i kommunesektoren.
Arbeid
Sett av mer til videreutdanning
– Krav til og finansiering av utdanning og videreutdanningstilbudet – på fagenes premisser – må økes, understreket Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus på høring om statsbudsjettet.
Arbeid
Utfordrer ny kunnskapsminister
I dag ble det kjent at Kari Nessa Nordtun blir ny kunnskapsminister. – Lektorlaget gratulerer Nordtun med statsrådposten. Vi håper hun sørger for at reglene for tilsetting av lærere blir endret slik a...