image-4
Lønn

Oslo: Krever klar reallønnsvekst for høyt utdannede

- En god lønnsvekst er avgjørende for at ikke Oslo skal tape i konkurransen med privat sektor, sier Erik Graff, forhandlingsleder for Akademikerne Oslo kommune.
AVRedaksjonen
23. april, 2021
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

Fredag formiddag startet årets lønnsforhandlinger i Oslo. Akademikerne forhandler for 3400 høyt utdannede i hovedstaden.

-Vi forventer en klar reallønnsvekst for våre medlemmer i Oslo kommune. Deler av kommunen sliter med å beholde høyt utdannede, og en god lønnsvekst er avgjørende for at ikke Oslo skal tape i konkurransen med privat sektor, sier Erik Graff, forhandlingsleder for Akademikerne i Oslo kommune.

Bekymret for praktiseringen av frontfaget

Han er bekymret for at praktiseringen av frontfaget har utviklet seg i feil retning de siste årene:

– Frontfaget er ment som en norm over tid, men oppleves i dag som en tvangstrøye og fasit i de offentlige oppgjørene. Kommunen må kunne bruke lønn som personalpolitisk virkemiddel for å sikre rekruttering og kvalitet i tjenestene i Oslo i årene som kommer.

Lektorlagets leder Rita Helgesen har tydelige forventninger til oppgjøret.

– Lektorene må få en reallønnsvekst. Er det en ting det siste året har vist, er det hvor viktige lærerne er for samfunnet vårt, sier hun.

Krever forhandlinger på arbeidsplassen

Akademikerne krever at forhandlingene skjer på den enkelte arbeidsplass, og ikke sentralt på Rådhuset for nesten 50.000 ansatte. Lokale forhandlinger gir en mer målrettet bruk av lønnsmidlene.

– Det er på den enkelte arbeidsplass man kjenner til behovene for kompetanse, og lønnsforhandlingene må brukes aktiv for å tiltrekke seg og beholde de ansatte man har behov for, sier Graff.

Oslo er den eneste kommunen der Akademikernes medlemmer tilhører et sentralt, gammeldags forhandlingssystem. Dette er et lite effektivt lønnssystem, fordi forhandlingene skjer langt fra den enkelte arbeidsplass, og uavhengig av hvilke kompetansebehov de ulike virksomhetene har.

– Dette er et mellomoppgjør, men vi jobber videre for et permanent systemskifte for våre medlemmer. Dette er avgjørende for at kommunen skal være en attraktiv arbeidsplass for akademikere og for at kommunen skal nå sine ambisiøse mål, understreker Graff.

Fristen for å komme til enighet, er midnatt 1. mai. Hvis partene ikke blir enige, blir det mekling.

se mer innhold fra kategorien

Lønn
lønnsoppgjør

Flere artikler du kanskje er interessert i

Nyheter
Forventer reallønnsvekst for de ansatte i kommunene
– Kommune-Norge er helt avhengig av høyt utdannede for å levere gode tjenester. Da må vi investere i de høyt utdannede, sier leder i Akademikerne kommune Tonje Leborg.
Nyheter
Krever reallønnsvekst i staten
– Deler av staten sliter med å beholde og rekruttere høyt utdannede, og lønnsgapet mellom offentlig og privat sektor øker. Denne utviklingen må snus, sier Kari Tønnessen Nordli, leder for Akademikerne...
Nyheter
Må hindre kompetanseflukt fra Oslo kommune
– Oslo kommune trenger høyt utdannede for å levere gode tjenester. Etter år med reallønnsnedgang er det viktig at kommunen sørger for at nøkkelkompetanse ikke forsvinner til privat sektor, sier Julius...