Elever sitter ved pultene sine i et klasserom og har en prøve. Bilde.
Arbeid

Må ivareta læring og arbeidsbetingelser

Lektorlagets 15 fylkesledere har gitt tydelige råd i forbindelse med arbeidet med å endre tidspunkt for når sentral gitt skriftlig eksamen skal gjennomføres i 2026.
AVRedaksjonen
14. mai, 2025

Lektorlaget har nylig hatt en samling med alle 15 fylkesledere, hvor fremskyndelse av eksamen sto på dagsordenen.

– Lektorlaget har i tidligere møter med statsråden vært tydelige på hva Kunnskapsdepartementet må sikre i videre arbeid, slik at verken arbeidsbetingelser eller opplæring blir forringet. Fylkeslederne ønsker denne forsikringen fra departementet, slik at fylkeskommunene får klare føringer når sentralt gitt skriftlig eksamen fremskyndes, sier Helle Christin Nyhuus, leder i Lektorlaget.

Nyhuus peker på at det er mange betingelser som må på plass når tidspunkt for eksamen endres, og at dette må gjøres i tett samarbeid med sektoren.

–  Vi er bekymret for at det skal tas valg lokalt, som følge av nye tidspunkt for sentralt gitt skriftlig eksamen. Det er avgjørende for oss at det er partene, og ikke ministeren, som skal ha kontroll over lærernes arbeidsbetingelser, sier hun.

Lektorlaget forventer at kunnskapsministeren formidler tydelig overfor alle fylkesutdanningsdirektører at endringer i eksamensgjennomføring:

  • ikke skal føre til kutt i minste årstimetall, verken for elever eller lærere
  • ikke fører til kutt i lærers autonome disponering av årstimer i fag
  • ikke fremskynder lokalgitt muntlig eksamen
  • innebærer at standpunktkarakteren må settes så sent som mulig

I tillegg må departementet sikre at fellessensuren ikke fremskyndes, også av hensyn til standpunktkarakteren.

Vi ber Kunnskapsdepartementet finner løsninger som verken forringer læringen eller lærernes arbeidsbetingelser, sier Nyhuus

se mer innhold fra kategorien

Arbeid
arbeidsforholdarbeidstideksamenvurdering

Flere artikler du kanskje er interessert i

Arbeid
Nye regler for fysisk inngripen gjelder fra høsten
Stortinget har vedtatt at ansatte i skolen kan gripe inn fysisk for å hindre at elever forstyrrer undervisningen eller kommer med verbale angrep. Dette gjelder fra høsten.
Arbeid
Frykter at tilbudet forringes for lektorer og lærere
– Lektorlaget frykter at det nye systemet for kompetanse- og karriereutvikling visker ut lektorenes og lærernes særskilte ansvar for det faglige og pedagogiske tilbudet, sier leder Helle Christin Nyhu...
Nyheter
Færre søkere til lektorutdanningen
Søknadstallene for høyere utdanning er klare etter at søknadsfristen gikk ut 15. april. For syvende år på rad synker antall førstevalgssøkere til lektorutdanningene.