Da lønnsoppgjøret i Oslo startet i dag understreket Akademikerne at man forsvarer varmt en sterk offentlig sektor med et velutviklet velferdstilbud til byens befolkning. Nå har kommunen problemer med å rekruttere og beholde nøkkelpersonell. Det er alvorlig og får store konsekvenser for byens kommunale tjenestetilbud. Denne utfordringen må møtes i årets oppgjør.
– Vi må prioritere og bruke midlene der behovene er størst. Det er ute på den enkelte arbeidsplass de vet hvilke problemer det er viktigst å løse først. Forskjellene mellom bydelene og virksomhetene er for store til at det finnes en sentralisert løsning som passer for alle, sier Birkenhagen. Han understreker at en stor lokal pott også er ønsket av virksomhetsledere.
Akademikerne vil ta hensyn til utfordringene i kommunens, i norsk og internasjonal økonomi i årets lønnsoppgjør. Men det må også tas hensyn til de mange kommunale virksomhetene som ikke klarer å rekruttere og beholde dyktige medarbeidere. Jo mer av lønnsmidlene som forhandles lokalt, jo bedre klarer vi å balansere begge disse hensynene.
På sikt er Akademikerne opptatt av å få til endringer i Oslo kommunes lønns- og forhandlingssystem.
– Vi tok et lite skritt i den retning i fjor, da noen av våre medlemmer fikk frie lokale forhandlinger. Neste år må dette omfatte alle våre medlemmer i Oslo. Det er dette systemet vi har i resten av kommune-Norge og det fungerer godt, sier Birkenhagen.
Akademikerne vil komme tilbake til et tallfestet krav på et senere tidspunkt i forhandlingene. Lønnsforhandlingene skal være sluttført innen midnatt tirsdag 30. april.
Nøkkeltall om lønnsoppgjøret i Oslo kommune
|
Relaterte dokumenter:
- Akademikerne Oslo kommune Krav 1 (15.04.2013) (pdf)