image-3
Nyheter

Lønnsoppgjøret er i gang i Oslo kommune

Akademikerne krever at hele rammen brukes til lokale forhandlinger. - Årets lønnsoppgjør i Oslo kommune blir moderat. Da må vi tørre å prioritere og bruke midlene ute i den enkelte virksomhet der de vet hvilke problemer det er viktigst å løse først, sier Jan Olav Birkenhagen, forhandlingsleder for Akademikerne i Oslo kommune.
AVRedaksjonen
25. april, 2013
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

Da lønnsoppgjøret i Oslo startet i dag understreket Akademikerne at man forsvarer varmt en sterk offentlig sektor med et velutviklet velferdstilbud til byens befolkning. Nå har kommunen problemer med å rekruttere og beholde nøkkelpersonell. Det er alvorlig og får store konsekvenser for byens kommunale tjenestetilbud. Denne utfordringen må møtes i årets oppgjør.

– Vi må prioritere og bruke midlene der behovene er størst. Det er ute på den enkelte arbeidsplass de vet hvilke problemer det er viktigst å løse først. Forskjellene mellom bydelene og virksomhetene er for store til at det finnes en sentralisert løsning som passer for alle, sier Birkenhagen. Han understreker at en stor lokal pott også er ønsket av virksomhetsledere.

Akademikerne vil ta hensyn til utfordringene i kommunens, i norsk og internasjonal økonomi i årets lønnsoppgjør. Men det må også tas hensyn til de mange kommunale virksomhetene som ikke klarer å rekruttere og beholde dyktige medarbeidere. Jo mer av lønnsmidlene som forhandles lokalt, jo bedre klarer vi å balansere begge disse hensynene.

På sikt er Akademikerne opptatt av å få til endringer i Oslo kommunes lønns- og forhandlingssystem.
– Vi tok et lite skritt i den retning i fjor, da noen av våre medlemmer fikk frie lokale forhandlinger. Neste år må dette omfatte alle våre medlemmer i Oslo. Det er dette systemet vi har i resten av kommune-Norge og det fungerer godt, sier Birkenhagen.

Akademikerne vil komme tilbake til et tallfestet krav på et senere tidspunkt i forhandlingene. Lønnsforhandlingene skal være sluttført innen midnatt tirsdag 30. april.

Nøkkeltall om lønnsoppgjøret i Oslo kommune

  • Antall årsverk (20.1.13) 35.730
  • Gjennomsnittslønn (20.1.13) 454.140,-
  • Overheng (til 2013) 1,7 %
  • Akademikerne forhandler for 2.311 personer i Oslo kommune.

 

Relaterte dokumenter:

se mer innhold fra kategorien

Flere artikler du kanskje er interessert i

Nyheter
Se Lektorkonferansen 2023 her
Digitaliseringen av skolen skjøt virkelig fart under pandemien. Skjerm eller ikke skjerm? Bøker eller digitale læremidler? Hvordan kan vi sørge for at elevene trenes i grunnleggende ferdigheter, og ik...
Nyheter
Forhandlingene om hovedavtalen i kommunesektoren starter
Tillitsvalgtes rettigheter for involvering på arbeidsplassen er et viktig tema for Akademikerne i forhandlingene om ny hovedavtale i kommunesektoren.
Nyheter
Lektorlaget vil beholde eksamen i grunnskolen
– Eksamenskarakterene fra ungdomstrinnet er viktige både for den enkelte eleven og for samfunnet, sier Helle Christin Nyhuus, leder av Norsk Lektorlag. Et flertall i kvalitetsutviklingsutvalget anbefa...