image-4
Lektorbloggen

Kjære student – meld deg inn i en fagforening!

Det er en investering i trygghet, karriere og et godt arbeidsliv.
AVKari Sollien
10. september, 2021
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

Noen av dere starter i år på studier for første gang, og alt er nytt og spennende. Andre får endelig møte på campus igjen, til en forhåpentligvis mer normal studenthverdag enn det som har vært det siste året. Studenttiden er en fantastisk tid. Det former deg som menneske, og mange får vennskap og kontaktnett som varer livet ut. Det å ha gode folk rundt seg er viktig for de aller fleste av oss, både som student og videre i karrieren. Fagforeningene representerer et felleskap som gir trygghet og muligheter til faglig utvikling og nettverk.

Å melde seg inn i en fagforening virker kanskje litt fjernt for mange som student. Men sannheten er at fagforeningene har mange gode tilbud også til studenter. Som studentmedlem får du for eksempel tilgang til juridisk bistand i forbindelse med jobbkontrakter og eventuelle arbeidskonflikter, og gode priser på blant annet bank og forsikringstjenester. Men kanskje viktigst: de tilbyr aktiviteter, også med et godt faglig innhold og mulighet til å møte potensielle fremtidige arbeidsgivere og innsikt i arbeidslivet du skal møte om noen år.

Gjennom å fagorganisere deg bidrar du også til å styrke trepartssamarbeidet og det vi kaller «den norske modellen». Et godt samarbeid mellom arbeidstakerorganisasjonene, arbeidsgiverorganisasjonene og myndighetene har bidratt til høy sysselsetting, god omstillingsevne og jevn inntektsfordeling. Det er en konkurransefordel for landet og bedriftene, og kommer arbeidstakerne til gode gjennom høyere lønninger, bedre arbeidsvilkår og et godt arbeidsmarked.

Høy organisasjonsgrad er en forutsetning for dette. Derfor er det viktig, ikke bare for din egen del, men også for samfunnet, at du organiserer deg. Du møter nok mange av dem på studiestedet ditt etter hvert nå som campus åpner opp. Jeg oppfordrer deg til å ta en prat med dem og høre hva de kan tilby deg. Uansett hva du velger, vil du få gunstige medlemsfordeler og bli en del av et fellesskap som du vil ha nytte av gjennom karrieren.

Lykke til med studiene! Og meld deg inn i en fagforening allerede som student – det er jeg sikker på at du vil få god nytte av.

Dette innlegget er tidligere publisert i Universitas og Universitetsavisa.

Lektorbloggen publiserer stoff om norsk skole og utdanningssystemet. Innlegg fra gjesteskribenter er ikke Norsk Lektorlags standpunkter.

se mer innhold fra kategorien

LektorbloggenLektorstudentene

Flere artikler du kanskje er interessert i

Lektorbloggen
Tause klasserom er et demokratisk problem
Et trygt og godt skolemiljø er avgjørende for at elevene skal trives og lære – det er alle enige om. Utfordringen er at bestemmelsene for skolemiljø praktiseres feil, og det har ført til tause klasser...
Lektorbloggen
10 råd for å rekruttere og beholde lærere og lektorer
Skole og utdanning topper listen over saker som betyr noe for folk flest ved valg, men debatten preges av symbolsaker som skolemat og lekser. Her er ti råd til politikere for å rekruttere og beholde f...
Lektorbloggen
Skolens voldelige dilemma
Hva skjer dersom jeg velger å ikke gripe inn mot utagerende elev, av hensyn til egen helse? Vil jeg da kunne forvente anklager om å ha ikke ha gjort jobben min?