Illustrasjonsfoto av lærer i tomt klasserom. Foto: Istock.
Arbeid

Ikke tiden for karanteneunntak

Folkehelseinstituttet anbefaler at ansatte i skolen får karanteneunntak når de er på jobb for å unngå å komme i en bemanningsklemme. Lektorlagets leder Rita Helgesen advarer regjeringen mot å innføre unntaket.
AVRedaksjonen
17. desember, 2021
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

Torsdag 16. desember sendte Folkehelseinstituttet (FHI) sin anbefaling til regjeringen om karanteneregler. For å unngå å måtte stenge skoler i 2022, anbefaler FHI at ansatte i skoler ikke må i karantene dersom det er smitte i klassen. Karantene skal byttes ut med testing.  

Nå må regjeringen tenke seg godt om før de innfører dette unntaket, advarer Rita Helgesen, leder i Norsk Lektorlag.

 – Norsk Lektorlag var kritisk til at regjeringen innførte unntaket for karanteneregler for barn under 18 år for andre enn husstandsmedlemmer. Dette blir en nødvendig følgefeil, for å unngå bemanningskrise, sier Helgesen.

Må få bedre kontroll på smitten

 Hun mener vi må først få bedre kontroll på smitten og se an smittesituasjonen i januar.

 – Målet må være at alle ansatte i skolene må få tredje vaksinedose, og at testregimet fungerer. Erfaringer fra i høst viste at test for karantenesystemet ikke opplevdes som trygt nok, sier hun.

FHI foreslår også jevnlig testing i skoler og barnehager utover vinteren og våren i de kommunene der det er behov for det. Hvis man følger testregimet, skal det ifølge FHI redusere risikoen for smitte betydelig og være like godt som et karantenesystem.  

 – Men det forutsetter at det er nok testkapasitet til at man kan gjennomføre dette, påpeker Helgesen.  

Vaksineprioritering

 FHI viser også til at lærere i stor grad er vaksinerte og derfor ikke løper så stor fare om de blir smittet på jobb.

– Ansvaret for å vaksinere seg har lærerne selv tatt. Lærere og lektorer over hele landet står i en krevende situasjon. Det er ingen som ønsker å sende bare og unge på hjemmeskole unødvendig, men det forutsetter at systemet for å fange opp og unngå smittespredning fungerer, Nå må man sørge for at lærerne får mulighet til å få tredje vaksinedose, påpeker Helgesen.  

se mer innhold fra kategorien

Arbeid
koronasmittevern

Flere artikler du kanskje er interessert i

Arbeid
Forhandlingene om hovedavtalen i kommunesektoren starter
Tillitsvalgtes rettigheter for involvering på arbeidsplassen er et viktig tema for Akademikerne i forhandlingene om ny hovedavtale i kommunesektoren.
Arbeid
Sett av mer til videreutdanning
– Krav til og finansiering av utdanning og videreutdanningstilbudet – på fagenes premisser – må økes, understreket Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus på høring om statsbudsjettet.
Arbeid
Utfordrer ny kunnskapsminister
I dag ble det kjent at Kari Nessa Nordtun blir ny kunnskapsminister. – Lektorlaget gratulerer Nordtun med statsrådposten. Vi håper hun sørger for at reglene for tilsetting av lærere blir endret slik a...