Illustrasjonsfoto av lærer i tomt klasserom. Foto: Istock.
Korona

Ikke tiden for karanteneunntak

Folkehelseinstituttet anbefaler at ansatte i skolen får karanteneunntak når de er på jobb for å unngå å komme i en bemanningsklemme. Lektorlagets leder Rita Helgesen advarer regjeringen mot å innføre unntaket.
AVRedaksjonen
17. desember, 2021

Torsdag 16. desember sendte Folkehelseinstituttet (FHI) sin anbefaling til regjeringen om karanteneregler. For å unngå å måtte stenge skoler i 2022, anbefaler FHI at ansatte i skoler ikke må i karantene dersom det er smitte i klassen. Karantene skal byttes ut med testing.  

Nå må regjeringen tenke seg godt om før de innfører dette unntaket, advarer Rita Helgesen, leder i Norsk Lektorlag.

 – Norsk Lektorlag var kritisk til at regjeringen innførte unntaket for karanteneregler for barn under 18 år for andre enn husstandsmedlemmer. Dette blir en nødvendig følgefeil, for å unngå bemanningskrise, sier Helgesen.

Må få bedre kontroll på smitten

 Hun mener vi må først få bedre kontroll på smitten og se an smittesituasjonen i januar.

 – Målet må være at alle ansatte i skolene må få tredje vaksinedose, og at testregimet fungerer. Erfaringer fra i høst viste at test for karantenesystemet ikke opplevdes som trygt nok, sier hun.

FHI foreslår også jevnlig testing i skoler og barnehager utover vinteren og våren i de kommunene der det er behov for det. Hvis man følger testregimet, skal det ifølge FHI redusere risikoen for smitte betydelig og være like godt som et karantenesystem.  

 – Men det forutsetter at det er nok testkapasitet til at man kan gjennomføre dette, påpeker Helgesen.  

Vaksineprioritering

 FHI viser også til at lærere i stor grad er vaksinerte og derfor ikke løper så stor fare om de blir smittet på jobb.

– Ansvaret for å vaksinere seg har lærerne selv tatt. Lærere og lektorer over hele landet står i en krevende situasjon. Det er ingen som ønsker å sende bare og unge på hjemmeskole unødvendig, men det forutsetter at systemet for å fange opp og unngå smittespredning fungerer, Nå må man sørge for at lærerne får mulighet til å få tredje vaksinedose, påpeker Helgesen.  

se mer innhold fra kategorien

Korona
smittevern

Flere artikler du kanskje er interessert i

Nyheter
Vanskelig vurdering i vår
Avlyst eksamen og ingen fraværsgrense gir utfordringer i klasserommet og i vurderingsarbeidet. – Det kan bli mye ekstra jobb for lærere og lektorer fram mot sommeren, sier Helle Christin Nyhuus, leder...
Nyheter
Å avlyse eksamen gir flere negative konsekvenser
I Norsk Lektorlags høringsinnspill om avlysning av eksamen har vi gjentatt vårt hovedsyn. Lektorlaget er bekymret for at konsekvensene for avlysningen av både skriftlig og muntlig eksamen ikke har bli...
Nyheter
Hylekoret må ikke få avlyse eksamen
Pandemien har vart i nesten to år. Det er ikke det samme som at to år med skolegang har vært fullstendig ødelagt.