– Ved streik ønsker vi først og fremst å ramme arbeidsgiver, sier forhandlingsleder for Akademikerne i Oslo kommune Erik Graff.
Onsdag varslet Akademikerne om plassfratredelse i Oslo kommune. Det er en liste med hvilke medlemmer som tas ut dersom det blir streik.
– En streik vil blant annet sette arbeidet med ny storbylegevakt på vent. Plan- og bygningsetaten vil få lengre saksbehandlingstid, og dermed taper kommunen gebyrinntekter. Mye av arbeidet som gjøres i Utdanningsadministrasjonen som tilrettelegger for skolene, blir også stanset, sier Graff.
Mål om enighet
Akademikerne varsler nå at psykologer, lektorer, samfunnsvitere, arkitekter, leger, tannleger, jurister, økonomer, teknologer og ingeniører i Plan- og bygningsetaten, Utdanningsetaten og Helseetaten blir tatt ut i en eventuell streik i Oslo.
Kravene inn i oppgjøret er at all lønn skal forhandles kollektivt på hver enkelt arbeidsplass i kommunen, solid reallønnsvekst og medbestemmelse for våre lektorer – slik at de har innflytelse på sin egen arbeidstid.
– Vi går inn i meklingsinnspurten med mål om å komme til enighet. Men streik er et lovlig virkemiddel som vi vil bruke dersom det er nødvendig. Ved streik ønsker vi så langt det er mulig å ikke ramme Oslos innbyggere, sier Graff.
Avventer mekling med KS
Akademikerne avventer utviklingen i meklingen før det eventuelt offentliggjøres hvem som tas ut i streik i KS-området (alle kommuner og fylkeskommuner unntatt Oslo). Et uttak kan meldes når som helst i meklingen, og de som tas ut kan streike fire dager senere.
Hver enkelt forening i Akademikerne kan velge ikke å godta meklingsresultatet og gå ut i streik alene. Det vil da bli klart i etterkant av meklingen.
Akademikernes streikeuttak i staten
Over 1350 medlemmer i Akademikerne går ut i streik 24. mai dersom det ikke blir enighet under meklingen med staten om årets hovedtariffoppgjør.
Akademikerne vil ta ut medlemmer i seks statlige virksomheter dersom meklingen hos Riksmekleren ikke fører frem.
– Vi er nå i mekling og gjør alt vi kan for å finne gode løsninger. Streik er siste utvei, sier Kari Tønnessen Nordli, leder i Akademikerne stat.
Disse virksomhetene tas ut i første fase:
- Forsvarets forskningsinstitutt
- Helsedirektoratet
- Oslo politidistrikt
- Skatteetaten
- Tolletaten
- Likestillings- og diskrimineringsombudet
En eventuell streik kan bli trappet opp på et senere tidspunkt. Da vil flere medlemmer tas ut og nye virksomheter i staten blir berørt.
Fristen for å komme til enighet i meklingen er mandag 23. mai klokken 24.