image-5
Lønn

Akademikerne krever reallønnsvekst i staten

- Pandemien har vist hvor viktig det er at staten har omstillingsevne og leverer gode, effektive tjenester. Det kan vi ikke ta for gitt. Vi må sørge for at lønnsgapet mellom privat og offentlig sektor ikke blir for stort, sier leder i Akademikerne stat, Kari Tønnessen Nordli.
AVRedaksjonen
26. april, 2021
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

I dag starter lønnsoppgjøret i staten. Årets oppgjør er et mellomoppgjør der det kun forhandles om økonomi. Akademikerne krever en klar reallønnsvekst for sine medlemmer.

– Deler av staten sliter med å beholde høyt utdannede over tid. Vi ser for eksempel at mange etater mister IKT-kompetanse, og én av tre politijurister vurderer å slutte i jobben på grunn av lønnen. Staten leverer samfunnskritiske tjenester og må kunne konkurrere med privat sektor om akademikere, sier leder i Akademikerne stat, Kari Tønnessen Nordli.

I dag tjener statsansatte ingeniører 30 prosent mindre enn tidligere studievenner i privat sektor. For siviløkonomer er forskjellen 37 prosent.

– Lønnsnivået for undervisningsstillingene i universitet- og høgskolesektoren er spesielt lavt. Derfor er det viktig å også forhindre at våre medlemmer sakker enda mer akterut i lønn, i tillegg til at vi vil sikre en reallønnsvekst for våre medlemmer, sier Marianne Lindmark Pedersen, som har forhandlingsansvar for statlig tariffområde i Norsk Lektorlag.

Privat sektor skal ikke være fasit

Akademikerne er opptatt av at årets forhandlinger blir reelle forhandlinger.

– Resultatet i privat sektor har de siste årene blitt sett på som en ren fasit for oppgjørene i offentlig sektor. Det har aldri vært meningen. Skal vi løse utfordringene i offentlig sektor, må det være reelle forhandlinger, sier Nordli.

Akademikerne krever også forenkling av minstelønnsbestemmelsene og at staten håndterer lønnsmassen til statsansatte som ikke er fagorganisert, på en måte som likebehandler tariffavtalene.

Frist for å komme til enighet er 30. april kl. 24.  

se mer innhold fra kategorien

Lønn
lønnsoppgjør

Flere artikler du kanskje er interessert i

Lønn
Lønnsoppgjøret i staten: Stor avstand mellom partene
– Avstanden mellom partene var så stor at vi nå er nødt til å få hjelp fra Riksmekler for å komme i mål med en ny hovedtariffavtale, sier leder i Akademikerne stat, Kari Tønnessen Nordli.
Lønn
Akademikerne bryter lønnsforhandlingene med Oslo kommune
– Kommunens tilbud var ikke godt nok, sier forhandlingsleder Erik Graff.
Lønn
Lønnsoppgjøret: Bryter forhandlingene i kommunal sektor
– Vi gikk inn i forhandlingene med et ønske om å komme til enighet, men nå trenger vi hjelp av Riksmekleren, sier Tonje Leborg, leder for Akademikerne kommune.