image-1
Nyheter

Akademikerne krever lønnsløft for lektorene

- Lønnsutviklingen for lektorene i skolen har vært elendig de siste 10 årene. Vi klarer ikke å bygge Norge som kunnskapsnasjon på denne måten. Derfor må vi nå endre måten vi forhandler lønn på i skolen, sier forhandlingsleder Anders Kvam i Akademikerne kommune.
AVRedaksjonen
03. april, 2014
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

Lønnsoppgjøret i KS startet 3. april med overlevering av krav 1 klokka 12.00.

Bedre lønnsutvikling i kapittel 5
– Også i dette hovedoppgjøret tar Akademikerne lektorenes dårlige lønnsutvikling i kapittel 4C på alvor og krever at lektorene overføres til kapittel 5, det kapittelet som har vist seg å gi akademisk arbeidskraft klart bedre lønnsutvikling gjennom kollektive lokale forhandlinger, sier Jon Sand, forhandlingsansvarlig i KS for Norsk Lektorlag.

Mindrelønnsutvikling
Siden 2004 har lønnsnivået for lektorer i skolen steget med 35 prosent. Til sammenligning har lønningene i kommunal sektor økt med 56 prosent, mens lønningene i industrien har økt med 48 prosent i gjennomsnitt. Lektorene har dermed hatt en mindrelønnsutvikling på 10-20 prosentpoeng de siste 10 årene.

– Vi får ikke en god skole uten gode lærere. Og vi får ikke gode lærere til å begynne i skolen når de blir lønnstaperne hvert eneste år. Statsminister Erna Solberg har helt rett når hun sier at Norge i fremtiden skal leve av kunnskap. Men en styrking av kunnskapssamfunnet starter med en god skole, og da må det være attraktivt å være leder, sier Kvam.

Taper på sentralisert forhandlingssystem
Akademikerne mener at det er det sentraliserte forhandlingssystemet i skolen som er årsaken til at lærere og lektorer blir lønnstapere. De akademikergruppene som forhandler lønn lokalt i kommunene, har ikke hatt den samme dårlige lønnsutviklingen som lektorene.

– Vårt hovedkrav er at lektorene skal forhandle lønn på samme måte som øvrige akademikergrupper. Jeg forventet at KS har tatt signalene fra regjeringen om å satse på skolen og på lærerne. Nå må vi følge opp med de nødvendige lønnspolitiske grepene, sier Kvam, som i dag overleverte kravet til KS i forbindelse med åpningen av årets lønnsoppgjør i kommunal sektor.

Relaterte lenker:

Relaterte dokumenter:

 

se mer innhold fra kategorien

Flere artikler du kanskje er interessert i

Nyheter
På med streikevest i Ås
De 20 medlemmene som er tatt ut i streik ved Ås vgs. rigget seg til utenfor skolen i dag. -Vi kjemper for å beholde de godt kvalifiserte lektorene i skolen. Dette er en kamp vi er svært motiverte for ...
Nyheter
Pilotstreiken rokka ved solferiane, lærarane streikar for deg og framtida di
Etter at streik råka ferien til fleire hundre tusen, trappar no me som underviser i skulen vår streik ved skulestart. Lærarstreiken handlar om langt viktigare verdiar enn Syden og sol. Me streikar for...
Nyheter
Første streikedag i Bergen
I dag tok de streikende lektorlagsmedlemmene ved Bergen katedralskole på seg streikevesten. – Vi kjemper for å beholde godt faglige kvalifiserte lektorer med erfaring i skolen, sier leder i Norsk Lekt...