image-5
Nyheter

Akademikerne krever lønnsløft for lektorene

- Lønnsutviklingen for lektorene i skolen har vært elendig de siste 10 årene. Vi klarer ikke å bygge Norge som kunnskapsnasjon på denne måten. Derfor må vi nå endre måten vi forhandler lønn på i skolen, sier forhandlingsleder Anders Kvam i Akademikerne kommune.
AVRedaksjonen
03. april, 2014
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

Lønnsoppgjøret i KS startet 3. april med overlevering av krav 1 klokka 12.00.

Bedre lønnsutvikling i kapittel 5
– Også i dette hovedoppgjøret tar Akademikerne lektorenes dårlige lønnsutvikling i kapittel 4C på alvor og krever at lektorene overføres til kapittel 5, det kapittelet som har vist seg å gi akademisk arbeidskraft klart bedre lønnsutvikling gjennom kollektive lokale forhandlinger, sier Jon Sand, forhandlingsansvarlig i KS for Norsk Lektorlag.

Mindrelønnsutvikling
Siden 2004 har lønnsnivået for lektorer i skolen steget med 35 prosent. Til sammenligning har lønningene i kommunal sektor økt med 56 prosent, mens lønningene i industrien har økt med 48 prosent i gjennomsnitt. Lektorene har dermed hatt en mindrelønnsutvikling på 10-20 prosentpoeng de siste 10 årene.

– Vi får ikke en god skole uten gode lærere. Og vi får ikke gode lærere til å begynne i skolen når de blir lønnstaperne hvert eneste år. Statsminister Erna Solberg har helt rett når hun sier at Norge i fremtiden skal leve av kunnskap. Men en styrking av kunnskapssamfunnet starter med en god skole, og da må det være attraktivt å være leder, sier Kvam.

Taper på sentralisert forhandlingssystem
Akademikerne mener at det er det sentraliserte forhandlingssystemet i skolen som er årsaken til at lærere og lektorer blir lønnstapere. De akademikergruppene som forhandler lønn lokalt i kommunene, har ikke hatt den samme dårlige lønnsutviklingen som lektorene.

– Vårt hovedkrav er at lektorene skal forhandle lønn på samme måte som øvrige akademikergrupper. Jeg forventet at KS har tatt signalene fra regjeringen om å satse på skolen og på lærerne. Nå må vi følge opp med de nødvendige lønnspolitiske grepene, sier Kvam, som i dag overleverte kravet til KS i forbindelse med åpningen av årets lønnsoppgjør i kommunal sektor.

Relaterte lenker:

Relaterte dokumenter:

 

se mer innhold fra kategorien

Flere artikler du kanskje er interessert i

Nyheter
Her kan du se Lektorkonferansen! Bli med på Norsk Lektorlags 25-årsjubileum
Hvorfor ble Norsk Lektorlag stiftet? Hva har vært de viktigste kampsakene? Hva har gitt grunnlag for vekst? Meld deg på årets lektorkonferanse – vi skal feire Norsk Lektorlags 25-årsjubileum og benytt...
Nyheter
Rikslønnsnemnda har ikke satt dato for KS-oppgjøret
Det er mange som lurer på når resultatet av lønnsnemnda i KS-området er klart. Svaret er at Rikslønnsnemnda ikke har satt en dato for behandling ennå, så inntil videre gjelder fortsatt den «gamle» min...
Nyheter
Tonje Leborg gjenvalgt som leder i Akademikerne kommune
- Jeg er veldig glad og takknemlig for å bli valgt til en ny periode som leder for Akademikerne kommune, sier Norsk Lektorlags Tonje Leborg.