image-1
Lønn

AKADEMIKERNE BRYTER FORHANDLINGENE I OSLO KOMMUNE: Høyt utdannede prioriteres overhodet ikke

Årets oppgjør viser at Oslo kommune i for liten grad belønner ansatte med høy utdannelse, og gjør det mindre attraktivt å jobbe i kommunen.
AVRedaksjonen
01. mai, 2019
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

Akademikerne brøt natt til onsdag lønnsforhandlingene med Oslo kommune. Akademikerne krevde at forhandlingene skal skje lokalt på den enkelte arbeidsplass. Kommunen valgte å ikke sette av noen penger til lokale forhandlinger, og høyt utdannede ble overhodet ikke prioritert i oppgjøret.

– I dag bestemmer noen få personer i rådhuset lønnen til mange tusen ansatte. Dagens utdaterte lønnssystem innebærer at forhandlingene skjer uavhengig av de ansattes kompetanse og innsats – og gjør det vanskelig for virksomhetene å løse deres ulike behov og utfordringer, sier Erik Graff, forhandlingsleder for Akademikerne i Oslo kommune.

De tre andre hovedsammenslutningene Unio, YS og LO har sagt ja til et oppgjør med lavtlønnsprofil:

Unio, YS og LO har sagt ja til et oppgjør med lavlønnsprofil der tillegget flater ut fra og med lønnstrinn 32. Lektorer i Oslo har lønnstrinn 37-49.

Forhandlingsansvarlig i Norsk Lektorlag Tonje Leborg kunne ikke godta et tilbud der Oslo kommune ikke verdsetter lektorenes kompetanse lønnsmessig:

– Skal Oslo beholde de faglig sterke lærerne, som vi vet er viktige for elevenes læring, må akademisk utdannelse gi bedre uttelling enn i dag. Dette kunne vi ikke godta
Leder i Norsk Lektorlag, Rita Helgesen mener Oslo kommune må prioritere lærerne med høyest kompetanse.

– Norsk Lektorlag aksepterer ikke at lektorene som har investert i en solid utdannelse igjen nedprioriteres. Vi krever en annen og mer målrettet måte å fordele lønn på også i Oslo.

Rita Helgesen leder Norsk Lektorlag
(foto: Hans Kristian Thorbjørnsen)
Tonje Leborg er Norsk Lektorlags forhandlingsansvarlige for Oslo kommune
(foto: Eva Rose Furmyr)

Deler av Oslo kommune sliter med å beholde ansatte over tid, og med å rekruttere spesialister innen for eksempel teknologi og miljø.

– Oslo kommune har skyhøye ambisjoner innen velferd, miljø og digitalisering, og har et mål om å bli verdens «smarteste» by. Et mer fleksibelt og moderne lønnssystem hadde gjort det lettere å nå disse målene, sier Graff.

Byrådet og leder Raymond Johansen har gått høyt på banen og lovet å få ned konsulentbruken i Oslo kommune. Ferske tall Akademikerne har hentet ut fra Oslo kommune viser at utviklingen går motsatt vei: I 2018 brukte Oslo over 1,8 milliarder på konsulenter.

– Det er en økning på 24 prosent siden 2015. Istedenfor å bruke så store summer på konsulenter bør kommunen sørge for et lønnssystem som sikrer at erfarne ansatte blir i kommunen over tid, sier Graff.

Relaterte lenker:

se mer innhold fra kategorien

Lønn
lønnsoppgjørstreik

Flere artikler du kanskje er interessert i

Lønn
Rikslønnsnemnda har ikke satt dato for KS-oppgjøret
Det er mange som lurer på når resultatet av lønnsnemnda i KS-området er klart. Svaret er at Rikslønnsnemnda ikke har satt en dato for behandling ennå, så inntil videre gjelder fortsatt den «gamle» min...
Lønn
Kritiserer begrunnelsen for tvungen lønnsnemnd
Norsk Lektorlag mener regjeringens bruk av tvungen lønnsnemnd på lærerstreiken er strid med den grunnlovfestede organisasjonsretten. Lektorlaget reagerer på at elevenes psykiske helse er vektlagt i så...
Nyheter
Ei bøn til rogalandspolitikarane: Kva med å berre auke lærarløna?
Lærarstreiken er over til glede for elevane, mens lærarane er i harnisk, fordi dei enno eit år opplever redusert kjøpekraft. No utfordrar eg rogalandspolitikarane til å ta grep og auka lærarlønna i vå...