image-4
Lønnsoppgjøret

Akademikerne: Brudd i lønnsforhandlingene med KS 

– Det har vært krevende forhandlinger, og KS har vist liten vilje til å komme oss i møte, sier leder i Akademikerne kommune Tonje Leborg.
AVRedaksjonen
01. mai, 2024

Akademikerne brøt forhandlingene i kommunesektoren natt til onsdag, omkring fire timer etter fristen ved midnatt.  

– Vi har krevd et godt økonomisk oppgjør og lokal lønnsdannelse for våre lektorer. Tilbudet fra KS var rett og slett ikke godt nok for våre medlemmer, sier Tonje Leborg, leder i Akademikerne kommune.  

Akademikerne forhandler lønn sentralt for omkring 6000 lektorer. De andre medlemmene i  kommunesektoren, rundt 22.000, forhandler sin lønn kollektivt og lokalt i kommunene etter det sentrale oppgjøret.  

– Kommune-Norge er helt avhengig av høyt utdannede for å levere gode og sikre tjenester som vi som innbyggere kan forvente, sier Leborg.

Lønnsetterslepet må tas igjen

Det er en rekrutteringskrise i skolen og stor nedgang i søkertallene til lærerutdanningene de siste årene. I videregående skole er så mange som 20 prosent av de som underviser, ukvalifiserte.  

– Når vi ser på lønnsutviklingen til lektorer over tid, ligger vi fortsatt etter. KS må bruke lønn som virkemiddel for å sikre fellesskolen vår, og da må også lønnsetterslepet til de høyt utdannede lektorene tas igjen, sier Helle Christin Nyhuus, leder av Lektorlaget.

Oppgjøret går nå til mekling med frist den 23. mai klokken 24. 

se mer innhold fra kategorien

Lønnsoppgjøret
ks

Flere artikler du kanskje er interessert i

Lønnsoppgjøret
Brudd i lønnsforhandlingene med Oslo kommune 
– Det har vært en god tone og konstruktive forhandlinger med Oslo kommune. Dessverre kom vi ikke i havn med et resultat som alle partene kunne akseptere, sier Julius Okkenhaug.
Lønnsoppgjøret
Akademikerne bryter forhandlingene med staten
– Vi gikk til forhandlingene med et klart krav om å opprettholde vår avtalemodell. Staten ønsket å tvinge alle inn på en avtale. Det kunne vi ikke være med på, og derfor bryter vi forhandlingene, sier...
Lønnsoppgjøret
– Må redusere lønnsgapet til privat sektor i Oslo kommune
– Vi krever reallønnsvekst for våre medlemmer i Oslo kommune. Kunnskap, innsats og ansvar må anerkjennes med konkurransedyktig lønn, sier forhandlingsleder for Akademikerne i Oslo kommune Julius Okken...