Studenter sitter i en forelesningssal. Bilde.
Illustrasjonsfoto: iStock
Utdanning

Uenig i fortsatt dispensasjon for karakterkrav

Regjeringen vil videreføre dispensasjonsordningen for karakterkrav i lærerutdanningene. – Dette står i direkte motsetning til ønsket om å sikre at lærerstudenter har et visst kvalifikasjonsnivå, sier leder i Lektorlaget Helle Christin Nyhuus.
AVRedaksjonen
30. juni, 2025

Regjeringen har kommet med forslag til ny forskrift om opptak til høyere utdanning. Målet er at opptaksreglene skal bli enklere og mer rettferdige.

Regjeringen ønsker å videreføre muligheten utdanningsinstitusjonene har fått til å søke om dispensasjon fra karakterkravene til lærerutdanningene.

Lektorlaget er bekymret for at dispensasjonsordningen vil føre til en nivåsenking av lærerutdanningene.

– Den omfattende dispensasjonsordningen for nivåkrav til lærerutdanninger som listes opp i regjeringens forslag, er i direkte motsetning til ønsket om å sikre at lærerstudenter har et visst kvalifikasjonsnivå ved opptak, sier Helle Christin Nyhuus, leder i Lektorlaget.  

– Nivåkrav til lærerstudenter vil bidra til å opprettholde kvalitetsgrunnlaget i fellesskolen og til gjennomføringen på studiet. Dessuten kan fullføringsreformen, gitt at den får tid til å virke, kvalifisere flere til å nå kravene, også ved at enkelte elever bruker mer tid på å bli studieforberedte, understreker hun.

Regjeringen foreslår i tillegg å:

  • kutte antall tilleggspoeng fra 14 til 4. Man vil beholde poengene for blant annet realfag og avtjent verneplikt.
  • øke kvoten for søkere med førstegangsvitnemål. 
  • erstatte kjønnspoeng med egne kvoter på utdanninger med stor kjønnsubalanse, for å sikre en viss andel studenter av begge kjønn
  • åpne for utvidet bruk av lokale opptaksprøver på studier med stor konkurranse

Lektorlaget støtter at vitnemålet og karakterene fra videregående opplæring vil fortsette å være grunnmuren i opptaket til høyere utdanning. 

– Vi støtter derfor ikke at opptaksprøver skal kunne erstatte kvalifikasjonskrav i lærerutdanningene, sier Nyhuus.  

Lektorlaget støtter ikke forslaget om ulik generell vekting av realfagskompetanse fremfor språkkompetanse ved opptak, og ber om at tilleggspoeng for fagvalg i videregående opplæring fjernes helt ved inntak til høyere utdanning.

se mer innhold fra kategorien

Utdanning
utdanning

Flere artikler du kanskje er interessert i

Utdanning
Kari Nessa Nordtun garanterer at eksamen skal bestå
Lektorlaget har etterlyst hva Arbeiderpartiet og kunnskapsministeren egentlig mener om eksamen. – Vi er fornøyde med at Kari Nessa Nordtun kan garantere for at eksamen blir opprettholdt som vurderings...
Utdanning
Færre søkere til lektorutdanningen
Søknadstallene for høyere utdanning er klare etter at søknadsfristen gikk ut 15. april. For syvende år på rad synker antall førstevalgssøkere til lektorutdanningene.
Utdanning
Reagerer på nye funksjoner i Teams
For litt siden kunne du lese på nrk.no om elever som blir bedt om å fortelle hvordan de har det gjennom skolens læreplattform. Denne saken var det Lektorlagets hovedtillitsvalgte som jobbet frem.