Regjeringen har kommet med forslag til ny forskrift om opptak til høyere utdanning. Målet er at opptaksreglene skal bli enklere og mer rettferdige.
Regjeringen ønsker å videreføre muligheten utdanningsinstitusjonene har fått til å søke om dispensasjon fra karakterkravene til lærerutdanningene.
Lektorlaget er bekymret for at dispensasjonsordningen vil føre til en nivåsenking av lærerutdanningene.
– Den omfattende dispensasjonsordningen for nivåkrav til lærerutdanninger som listes opp i regjeringens forslag, er i direkte motsetning til ønsket om å sikre at lærerstudenter har et visst kvalifikasjonsnivå ved opptak, sier Helle Christin Nyhuus, leder i Lektorlaget.
– Nivåkrav til lærerstudenter vil bidra til å opprettholde kvalitetsgrunnlaget i fellesskolen og til gjennomføringen på studiet. Dessuten kan fullføringsreformen, gitt at den får tid til å virke, kvalifisere flere til å nå kravene, også ved at enkelte elever bruker mer tid på å bli studieforberedte, understreker hun.
Regjeringen foreslår i tillegg å:
- kutte antall tilleggspoeng fra 14 til 4. Man vil beholde poengene for blant annet realfag og avtjent verneplikt.
- øke kvoten for søkere med førstegangsvitnemål.
- erstatte kjønnspoeng med egne kvoter på utdanninger med stor kjønnsubalanse, for å sikre en viss andel studenter av begge kjønn
- åpne for utvidet bruk av lokale opptaksprøver på studier med stor konkurranse
Lektorlaget støtter at vitnemålet og karakterene fra videregående opplæring vil fortsette å være grunnmuren i opptaket til høyere utdanning.
– Vi støtter derfor ikke at opptaksprøver skal kunne erstatte kvalifikasjonskrav i lærerutdanningene, sier Nyhuus.
Lektorlaget støtter ikke forslaget om ulik generell vekting av realfagskompetanse fremfor språkkompetanse ved opptak, og ber om at tilleggspoeng for fagvalg i videregående opplæring fjernes helt ved inntak til høyere utdanning.