Andreas Halvorsrud (25) er ny leder av Lektorstudentene. Han har vært nestleder siste året og har blant annet vært vara som studentobservatør på sentralstyremøter, så han er godt kjent med vervet. Han har også vært leder for Lektorstudentene ved Universitetet i Bergen siden våren 2022.
Natalie Woldengen (22) ble valgt til ny nestleder. Hun har vært leder av Lektorstudentene ved MF vitenskapelig høyskole siden våren 2022.
Det er lederne av studentlagene som utgjør Lektorstudentenes nasjonale styre. Per i dag har de representasjon fra Universitetet i Tromsø, NTNU, Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo og MF vitenskapelig høyskole.
Jobber for studentrettigheter og nye studentlag
Leder Andreas Halvorsrud sier han gleder seg til å besøke de andre studentlagene i landet.
– Vi har nå fem aktive lokallag, og jeg vil at vi skal styrke disse og samtidig sette i gang nye. Vi har inaktive studentlag på NMBU og UIS, og disse ønsker vi å få i gang igjen. I tillegg er det flere universiteter og høyskoler som tilbyr lektorutdanning, og jeg ser frem til å arbeide med oppstart slik at vi kan utvide og styrke studentorganisasjonen vår, sier han.
Nestleder Natalie Woldengen forteller at hun stilte som nestleder fordi hun ser for seg at det er et spennende og interessant verv.
– Jeg vil jobbe for å gjøre lektorutdanningen enda bedre enn den er i dag på tvers av studiestedene, da jeg vet det er store variasjoner fra studiested til studiested. Jeg ønsker å jobbe for at lektorstudiet skal bli mer attraktivt å begynne på, og bidra til at studenter vet hvilke rettigheter de har i blant annet praksis og i arbeidslivet som vikarlærer, forteller hun.
Lektorstudentenes årsmøte gikk over to dager i Oslo, 30.-31. mars.
Også Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus deltok på arrangementet.
I tillegg til årsmøte hadde lektorstudentene seminar med workshop og tariffkurs.
Vi spurte Andreas og Natalie hva som er de viktigste sakene for Lektorstudentene fremover:
Andreas:
Vi ønsker å styrke lektortittelen. I Lektorstudentene er vi opptatt av å få faglig kompetente lektorer inn i skolen, og et høyt faglig nivå skal være forent med det å være lektor.
Vi ønsker å øke studiestøtten. Som resten av samfunnet merker også studentene dyrtiden godt. Økte boligpriser, høyere rente og dyrere mat gjør at mange studenter sitter igjen med svært lite. Vi vil arbeide for at studiestøtten økes til et langsiktig, bærekraftig nivå. Dette er noe vi ønsker å gjøre i samarbeid med studentforeningene i Akademikerne.
Det skjer en enorm digitalisering i norsk skole, noe vi i Lektorstudentene i utgangspunktet er positive til. Samtidig mener vi at det må være en fornuftig tilnærming til digitaliseringen. Det må være til nytte for både elever og lærere, og ikke hemme undervisning eller faglig og personlig utvikling.
Natalie:
De viktigste sakene for Lektorstudentene fremover blir å ta vare på lektortittelen. Samtidig vil vi jobbe for å få i gang studentlag og aktivitet på alle studiesteder som er relevante for oss å være, som Universitet i Stavanger, NMBU i Ås, USN, UiA, INN og NORD.
Vi vil jobbe for bedre praksis på alle studiesteder, som gir praksis fra det første året og som er kontinuerlig gjennom hele eller store deler av studieløpet. Vi ønsker også å jobbe for økt studiestøtte, i samarbeid med de andre studentforeningene i Akademikerne.