image-7
Lønn

Norsk Lektorlag er i streik i KS fra i dag

– Det er sterkt beklagelig at vi nok en gang må ty til streikevåpenet, nøyaktig ett år siden sist vi var i streik. Vi trodde KS skulle prioritere skole i år, sier Helle Christin Nyhuus, leder av Norsk Lektorlag.
AVRedaksjonen
08. juni, 2022

Formelt er Norsk Lektorlag i streik i dag 8. juni i KS-området (alle fylker og kommuner unntatt Oslo).

– Foreløpig har vi ikke tatt ut noen medlemmer i streiken. Streikeuttak er noe som fortløpende vurderes. Vi sikter på en opptrapping inn mot skolestart til høsten, sier Helle Christin Nyhuus, Lektorlagets leder.

Det at Norsk Lektorlag er i streik, foreløpig uten at noen medlemmer er tatt ut, får i all hovedsak betydning for parts- og tillitsvalgtsarbeidet.

– Er du ikke tillitsvalgt, vil streiken foreløpig ikke få praktiske konsekvenser for deg. De som eventuelt blir tatt ut i streik, vil få tydelig beskjed om dette.  Tillitsvalgte får tilrettelagt informasjon på e-post om hvordan de skal forholde seg, sier Nyhuus.

Enhver plassfratredelse (streikeuttak) bli offentliggjort senest fire dager før. Norsk Lektorlag holder medlemmer og tillitsvalgte løpende oppdatert om streiken.

Viktig å ivareta de som er i skolen

Nyhuus er svært skuffet over KS.

– Det er stort behov for både å beholde og rekruttere lektorer i skolen. Vi har hatt to år med reallønnsnedgang. I årets oppgjør er det de med høyest utdanning og erfaring – lektorene som allerede jobber i skolen – som kommer dårligst ut, sier hun.

Nyhuus mener at KS må vise større vilje til også å bruke lønn som virkemiddel for å beholde lektorene som jobber i skolen i dag.

– Alle snakker pent om kunnskapssamfunnet og betydningen av at elevene får undervisning av god kvalitet. Vi opplever at KS ikke anerkjenner betydningen av fagkompetanse annet enn i festtaler. KS må legge handling bak ordene. Kunnskap koster, sier Nyhuus.

Tynnslitt tillit

– Streik er et alvorlig signal til arbeidsgiver. Vårt viktigste krav inn i forhandlingene var reallønnsvekst for våre medlemmer og at etterslepet ble tatt igjen. Dette ble langt i fra innfridd, sier Nyhuus.

– Jeg håper KS bruker tiden frem til skolestart til å tenke ut hvordan tilliten til KS som arbeidsgiver kan bli bedre, legger hun til.

Foto: Fartein Rudjord

se mer innhold fra kategorien

Lønn
ksstreiktariffoppgjør

Flere artikler du kanskje er interessert i

Lønn
Norsk Lektorlag i konflikt fra 8. juni
Du som er medlem i Norsk Lektorlag, skal gå på jobb som vanlig. Lektorlagets tillitsvalgte skal stoppe samarbeidet med arbeidsgiver og kun ha kontakt om saker som handler om streiken.
Lønn
Lektorlaget er i konflikt i KS
Norsk Lektorlag har i dag levert plassfratredelse til KS og Riksmekler og varsler streik fra 8. juni. I dette uttaket er ingen medlemmer tatt ut. – Norsk Lektorlag planlegger å trappe opp streiken ved...
Lønn
Lønnsoppgjøret i Oslo: Norsk Lektorlag aksepterer
Sentralstyret i Norsk Lektorlag drøftet meklerens forslag til løsning i Oslo kommune og rådførte seg med fylkeslederne. Et samlet sentralstyre aksepterte resultatet.