Formelt er Norsk Lektorlag i streik i dag 8. juni i KS-området (alle fylker og kommuner unntatt Oslo).
– Foreløpig har vi ikke tatt ut noen medlemmer i streiken. Streikeuttak er noe som fortløpende vurderes. Vi sikter på en opptrapping inn mot skolestart til høsten, sier Helle Christin Nyhuus, Lektorlagets leder.
Det at Norsk Lektorlag er i streik, foreløpig uten at noen medlemmer er tatt ut, får i all hovedsak betydning for parts- og tillitsvalgtsarbeidet.
– Er du ikke tillitsvalgt, vil streiken foreløpig ikke få praktiske konsekvenser for deg. De som eventuelt blir tatt ut i streik, vil få tydelig beskjed om dette. Tillitsvalgte får tilrettelagt informasjon på e-post om hvordan de skal forholde seg, sier Nyhuus.
Enhver plassfratredelse (streikeuttak) bli offentliggjort senest fire dager før. Norsk Lektorlag holder medlemmer og tillitsvalgte løpende oppdatert om streiken.
Viktig å ivareta de som er i skolen
Nyhuus er svært skuffet over KS.
– Det er stort behov for både å beholde og rekruttere lektorer i skolen. Vi har hatt to år med reallønnsnedgang. I årets oppgjør er det de med høyest utdanning og erfaring – lektorene som allerede jobber i skolen – som kommer dårligst ut, sier hun.
Nyhuus mener at KS må vise større vilje til også å bruke lønn som virkemiddel for å beholde lektorene som jobber i skolen i dag.
– Alle snakker pent om kunnskapssamfunnet og betydningen av at elevene får undervisning av god kvalitet. Vi opplever at KS ikke anerkjenner betydningen av fagkompetanse annet enn i festtaler. KS må legge handling bak ordene. Kunnskap koster, sier Nyhuus.
Tynnslitt tillit
– Streik er et alvorlig signal til arbeidsgiver. Vårt viktigste krav inn i forhandlingene var reallønnsvekst for våre medlemmer og at etterslepet ble tatt igjen. Dette ble langt i fra innfridd, sier Nyhuus.
– Jeg håper KS bruker tiden frem til skolestart til å tenke ut hvordan tilliten til KS som arbeidsgiver kan bli bedre, legger hun til.
Foto: Fartein Rudjord