image-7
Lektorstudentene

Lektorstudentene skuffet over studentkrisepakken

Regjeringens krisepakke for studenter er et tilleggslån på 26.000 kroner gjennom Lånekassen. Lektorstudentenes leder Henriette Sandberg er skuffet over løsningen.
AVRedaksjonen
26. mars, 2020
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel
 Å bli permittert fra jobben er en stor økonomisk utfordring også for studenter. Foto: Istock

I ettermiddag la regjeringen fram innholdet i krisepakken som skal redde økonomien til studenter som er permittert fra jobb de har ved siden av studiene.

Fulltidsstudenter har ikke rett til å søke om dagpenger fra NAV. Mange studenter er helt avhengige av ekstrainntekter ved siden av utbetalingene fra Lånekassen for å få hjulene til å gå rundt.

Henriette Sandberg, leder av
Lektorstudentene

– Vi får utbetalt 8265 kroner i måneden fra Lånekassen de fleste månedene i året. Jeg bor billig og har et svært lavt forbruk, men etter å ha betalt husleie, strøm og mobil, har jeg 1066 kroner igjen til alle andre utgifter, som linser/briller, sanitærartikler og legemidler, kollektivtrafikk, treningssenter og ikke minst mat. Det sier seg selv at studenter er avhengige av å få inn ekstra penger ut over dette, sier Henriette Sandberg, leder av Lektorstudentene.

 

Studenter kan søke om ekstra lån

Regjeringen vil fredag 27. mars legge fram krisepakken for studenter. Lånekassen vil åpne for søknader om et tilleggslån på inntil 26.000 kroner for alle studenter som har mistet inntekter. Dette tilsvarer ifølge Kunnskapsdepartementet to måneders medianinntekt for borteboende studenter. I tillegg er fristen for å søke om ordinært studielån forlenget til 15. april, og Lånekassen vil betale stipendet for april, mai og juni allerede 15. april. 

Sandberg er glad for at nødhjelpen er på vei, men er skuffet over at den kommer i form av økt lånebyrde.

– Jeg er glad for at regjeringen gir akutthjelp til permitterte studenter som har mistet inntekten de er helt avhengige av for å overleve. Men jeg er skuffet over at hjelpen kommer i form av lån som studentene må betale tilbake, med renter. Ingen vet hvordan den økonomiske situasjonen er om 10 eller 20 år, men det som er sikkert, er at studentene som får krisepakke nå, får en ekstra økonomisk byrde gjennom hele nedbetalingsperioden, sier Sandberg.

 

Kan jobbe som timevikarer

Rita Helgesen, leder i Norsk Lektorlag

Også Norsk Lektorlags leder Rita Helgesen har stor forståelse for studentenes situasjon, og håper at skoleeiere tar i bruk studenter som timevikarer.

– Vi vet at mange studenter nå har mistet en viktig biinntekt. Samtidig er skolene i en situasjon med digital undervisning som krever mer oppfølging av elevene. Lektor- og lærerstudenter utgjør en reservestyrke som nå kan trå til for å sikre god undervisning til elevene, samtidig som dette sikrer privatøkonomien til studentene, sier Helgesen.

se mer innhold fra kategorien

Lektorstudentene
korona

Flere artikler du kanskje er interessert i

Nyheter
Firerkravet i matte fjernes. Jeg vil at du skal stille deg ett spørsmål.
Snart er det jeg og mine medstudenter som skal undervise dine barn og barnebarn.
Nyheter
Kjære student – meld deg inn i en fagforening!
Det er en investering i trygghet, karriere og et godt arbeidsliv.
Lektorstudentene
Ny leder for Lektorstudentene
På årsmøtet i Lektorstudentene 7. juni ble bergensstudenten Sara Berge Økland valgt til leder av Lektorstudentene. Hun vil jobbe for at Lektorstudentene skal bli en offentlig stemme som taler lektorst...