image-3
Lønn

Akademikerne bryter lønnsforhandlingene i Oslo

- Vi strakk oss langt for å finne en løsning – uten å lykkes, sier forhandlingsleder for Akademikerne Erik Graff.
AVRedaksjonen
15. september, 2020
Denne artikkelen er mer enn ett år gammel

Akademikerne brøt forhandlingene i Oslo kommune natt til onsdag 16. september. Oppgjøret går nå til mekling, med frist 14. oktober klokken 24.  

Det forelå ikke noe helhetlig tilbud om økonomi da forhandlingene gikk til mekling. 

Akademikerne krevde kollektiv lokal lønnsdannelse. De hadde i tillegg et eget krav om partsrettighet som villet truffet Norsk Lektorlags medlemmer direkte: Oslo utelukker som eneste kommune fagforeninger som organiserer under 17,5 prosent av de ansatte i en etat, å forhandle om arbeidstid. Det betyr at over 1000 fagorganiserte lektorer og lærere må stå på gangen mens man forhandler om deres arbeidstid. Akademikerne mener Oslos utdaterte forhandlingssystem er udemokratisk. 

Skal opp i bystyret

Norsk Lektorlags leder Rita Helgesen er provosert over Oslo kommune. 

– Lektorer og lærere i Oslo har stått på sent og tidlig i månedsvis for å gi elevene god undervisning i en situasjon der vi nærmest har hatt unntakstilstand. Det er skuffende at Oslo kommune ikke vil gi alle fagforeninger lik rett til å forhandle om egen arbeidstid. Men spørsmålet om partsrettigheter er langt fra over, det skal nå behandles av bystyret i Oslo, sier hun. 

Vil endre gammeldags system

– Vi har strukket oss langt for å finne en løsning, uten å lykkes. Vi er skuffet over at Oslo kommune overhodet ikke kommer oss i møte. Nå trenger vi hjelp av meklingsmannen i den videre prosessen, sier Erik Graff, forhandlingsleder for Akademikerne i Oslo kommune. 

Oslo kommune er det eneste området der Akademikernes medlemmer har sentrale forhandlinger, et lite fleksibelt system der kommunens ledere står uten mulighet til å forhandle lønnen på den enkelte arbeidsplass. 

– Dette handlet ikke om penger, men om et større mål. Oslo kommune har stort gjennomtrekk av ansatte og bruker milliarder på konsulenter istedenfor å satse på sine egne ansatte. Vi mener at dagens gammeldagse system svekker virksomhetenes muligheter til å beholde viktig kompetanse, sier Graff.

se mer innhold fra kategorien

Lønn
tariffoppgjør

Flere artikler du kanskje er interessert i

Lønn
Rikslønnsnemnda har ikke satt dato for KS-oppgjøret
Det er mange som lurer på når resultatet av lønnsnemnda i KS-området er klart. Svaret er at Rikslønnsnemnda ikke har satt en dato for behandling ennå, så inntil videre gjelder fortsatt den «gamle» min...
Lønn
Kritiserer begrunnelsen for tvungen lønnsnemnd
Norsk Lektorlag mener regjeringens bruk av tvungen lønnsnemnd på lærerstreiken er strid med den grunnlovfestede organisasjonsretten. Lektorlaget reagerer på at elevenes psykiske helse er vektlagt i så...
Nyheter
Ei bøn til rogalandspolitikarane: Kva med å berre auke lærarløna?
Lærarstreiken er over til glede for elevane, mens lærarane er i harnisk, fordi dei enno eit år opplever redusert kjøpekraft. No utfordrar eg rogalandspolitikarane til å ta grep og auka lærarlønna i vå...