Kari Tønnessen Nordli, forhandlingsleder for Akademikerne stat. Bilde.
Lønnsoppgjøret

Enighet i lønnsoppgjøret i stat

– Vi er fornøyde med at den økonomiske rammen gir rom for reallønnsvekst. Nå er det de lokale partene som i fellesskap skal forhandle om fordelingen av lønnsmidlene, sier Kari Tønnessen Nordli, leder for Akademikerne stat.
AVRedaksjonen
30. april, 2025

Akademikerne kom til enighet i tariffoppgjøret med staten onsdag kveld. 

Den økonomiske rammen for oppgjøret landet på 4,4 prosent. Fordelingen av alle lønnsmidlene skjer ute i de enkelte virksomhetene gjennom lokale, kollektive forhandlinger.

– For oss er det viktig at det er de lokale partene som fordeler pengene. Vår avtale er det beste verktøyet for å sikre at utdanning gir uttelling, og er nødvendig for at staten skal beholde og rekruttere høyt utdannede, sier Nordli.

Akademikerne er den største hovedsammenslutningen i staten og forhandler på vegne av i overkant av 45 000 høyt utdannede.

Lokale, kollektive forhandlinger

Akademikerne har siden 2016 hatt kun lokale kollektive forhandlinger i staten. 

– Dette systemet lønner seg for medlemmene og for samfunnet. Statens virksomheter må kunne bruke lønn som et personalpolitisk virkemiddel for å sikre seg den kompetansen de trenger, sier Nordli. 

Advokat Marianne Lindmark Pedersen har deltatt i Akademiker stats forhandlingsdelegasjon på vegne av Lektorlaget.

Vi er fornøyd at vi får alle midler lagt ut til lokale lønnsforhandlinger, spesielt i UH sektoren hvor det kuttes ned er det viktig å kunne bruke lønn som et middel for å beholde kritisk kompetanse.

Nå skal de lokale partene forhandle om fordelingen av 3,3 prosent per 1. mai. Forhandlingene skal være ferdige innen 31. oktober 2025

se mer innhold fra kategorien

Lønnsoppgjøret
lønnsoppgjøret 2025stattariffoppgjør

Flere artikler du kanskje er interessert i

Lønnsoppgjøret
Lønnsoppgjøret mellom Akademikerne og KS er i havn
– Vi er tilfredse med et resultat som gjør at våre medlemmer får reallønnsvekst, sier Tonje Leborg, leder for Akademikerne kommune.
Lønnsoppgjøret
Oslo-oppgjøret: Krever reallønnsvekst
– Konkurransen om høyt utdannede er stor. Lønnsgapet til privat sektor gjør at Oslo kommune må bruke lønnsoppgjøret for å beholde kloke hoder, sier forhandlingsleder for Akademikerne i Oslo, Julius Ok...
Lønnsoppgjøret
Oppgjøret i KS: Forventer solid reallønnsvekst
– Kommunene må bruke lønnsoppgjøret til å bli mer konkurransedyktige for å beholde og rekruttere kompetente folk, sier leder for Akademikerne kommune Tonje Leborg.