image-7
Lønnsoppgjøret

Lønnsoppgjøret mellom Akademikerne og KS er i havn

– Vi er tilfredse med et resultat som gjør at våre medlemmer får reallønnsvekst, sier Tonje Leborg, leder for Akademikerne kommune.
AVRedaksjonen
30. april, 2025

Etter krevende forhandlinger kom Akademikerne til enighet med KS i årets lønnsoppgjør onsdag kveld.

Den totale kostnadsrammen for lønnsoppgjøret ligger på 4,4 prosent, det samme som frontfagets anslag. Akademikerne kommune forhandler lønn for omkring 6000 lektorer i KS-området i det sentrale oppgjøret.

– Det har vært vanskelige forhandlinger, men gitt økonomien i kommunesektoren, var dette et tilbud vi kunne akseptere, sier Leborg. 

Leder i Lektorlaget Helle Christin Nyhuus er glad for at lønnsoppgjøret er i havn.

– Jeg ønsker å takke tillitsvalgte i kommuner og fylker for den jobben de har gjort med å synligjøre overfor lokalpolitikere betydningen av å ha kvalifiserte lektorer i klasserommene, sier Nyhuus.

Jobber for lokale, kollektive forhandlinger

– Nå jobber vi fremover mot hovedoppgjøret neste år og et lønnssystemskifte for lektorene. Vi ser at det er helt nødvendig at også de kan forhandle lønn lokalt og kollektivt hvert år.

Høyt faglig kompetente lektorer er avgjørende for en god skole og for å gi den neste generasjonen en best mulig start på arbeidslivet.

– Med lokale, kollektive forhandlinger kan hver enkelt kommune bruke lønn som virkemiddel for å beholde og rekruttere de lektorene de trenger. Og lektorene kan få lønn etter utdanning, kompetanse, innsats og ansvar, sier Leborg.

Forhandlinger i kommunene

Akademikernes øvrige medlemmer i KS-området, omkring 23 000 høyt utdannede, har lokale, kollektive forhandlinger på sine arbeidsplasser i etterkant av det sentrale oppgjøret.

– Vi forventer frie forhandlinger og at kommunene bruker lønnsoppgjøret for å beholde og rekruttere kompetente ansatte som skal levere trygge og gode tjenester til oss som innbyggere, sier Leborg.

Dette betyr oppgjøret for Akademikernes medlemmer:

 0681016
Lektor15 20020 40020 40020 40020 400
Lektor med tillegg15 20021 20021 20021 20021 200

se mer innhold fra kategorien

Lønnsoppgjøret
kslønnsoppgjøret 2025tariffoppgjør

Flere artikler du kanskje er interessert i

Lønnsoppgjøret
Oslo-oppgjøret: Krever reallønnsvekst
– Konkurransen om høyt utdannede er stor. Lønnsgapet til privat sektor gjør at Oslo kommune må bruke lønnsoppgjøret for å beholde kloke hoder, sier forhandlingsleder for Akademikerne i Oslo, Julius Ok...
Lønnsoppgjøret
Oppgjøret i KS: Forventer solid reallønnsvekst
– Kommunene må bruke lønnsoppgjøret til å bli mer konkurransedyktige for å beholde og rekruttere kompetente folk, sier leder for Akademikerne kommune Tonje Leborg.
Lønnsoppgjøret
Krever reallønnsvekst i stat
– Lønnsgapet til privat sektor er for stort. Vi må ha et oppgjør som bidrar til at staten oppleves som en attraktiv arbeidsplass for våre medlemmer, sier Kari Tønnessen Nordli, leder for Akademikerne ...