Kvinne sitterved veggen på en seter og ser ut over en fjord. Bilde.
Illustrasjonsfoto: iStock
Juridisk talt

Penger spart er ferie tjent

På slutten av et langt skoleår er tanken på sommerferie og fri uimotståelig. Og ikke minst: tanken på at feriepengene kommer.
AVElse Leona McClimans
26. mai, 2025

Ferie er fri. Fri gir ikke lønn. Ergo: Ferie er ulønnet.

Men for at lektorer ikke skal måtte leve av sparepenger i ferien, har de som alle andre krav på feriepenger. Oppsparte feriepenger erstatter lønn i ferieperioden.

Ferieloven presiserer feriepengegrunnlag

Rett til ferie og feriepenger er regulert i ferieloven. Denne krever at alle arbeidstakere skal ha ferietid, og at de har krav på å få utbetalt opptjente feriepenger. Arbeidsgiveren skal da holde tilbake et beløp som tilsvarer den ferien arbeidstakeren har krav på.

Opparbeiding av feriepenger

Feriepenger opparbeides av all inntekt måned for måned i året før ferien tas ut. Det er altså feriepengegrunnlaget fra 2024 som utbetales i 2025. Dette innebærer at om du ikke jobber, eller jobber veldig lite, vil du ha et lavt feriepengegrunnlag.

På lønnsslippen din for desember måned i 2024 kan du se hvor mye feriepenger du har tjent opp det året.

Tidspunkt for ferie

Etter ferieloven har alle ansatte krav på 25 virkedager ferie per år. I tillegg har offentlig ansatte gjennom hovedtariffavtalene fem ekstra virkedager fri. Det betyr totalt fem uker ferie.

Det spesielle i undervisningssektoren er at du ikke kan velge når du vil ta ut ferie. Etter tariffavtalen både i KS og i Oslo kommune har lærere pålagt sammenhengende ferie i juli måned. Alle årets ferieuker tas ut med telledato fra 31. juli og bakover i fem uker. Dette har en praktisk-logisk forklaring: Lærernes arbeidstid følger elevenes skoleår, og det er simpelthen ikke arbeidsoppgaver å utføre på skolen når alle andre har ferie.

Undervisningspersonale kan dermed ikke kreve arbeidsoppgaver i sommerferien, slik det er mulig å gjøre i yrker som har arbeidsoppgaver som skal gjennomføres i løpet av sommeren.

Økt feriepengegrunnlag

Fordi tariffavtalene gir undervisningspersonalet fem ekstra feriedager, beregnes det også mer feriepenger. For mange andre ansatte bruker man ferielovens feriepengegrunnlag på 10,2 prosent av fjorårets inntekt, men for undervisningspersonalet skal det regnes av 12 prosent. For arbeidstakere over 60 år, som har enda en uke ferie, beregnes feriepengegrunnlaget ut fra 14,3 prosent av inntekten fra året før.

Feriepenger også for sykelønn og lønnet permisjon

Alle offentlig ansatte har rett til full lønn under sykdom og foreldrepermisjon og får feriepenger av dette. Dette gjelder også ved graderte sykmeldinger i kommunal sektor. Ettersom hovedtariffavtalene gir rett til full lønn under sykdom, vil også de som har graderte sykmeldinger, få fulle feriepenger.

Feriepenger ved oppsigelse eller pensjon

Både ved oppsigelse av et arbeidsforhold og ved overgang til pensjon utbetales vanligvis opptjente feriepenger for året før i forbindelse med sluttoppgjøret. Et senere utbetalingstidspunkt må avtales med arbeidsgiveren.

Utbetaling av feriepenger – juniavregningen

Unntak fra ferielovens bestemmelse om at feriepenger skal utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien, kan avtales i en tariffavtale. For kommunal og fylkeskommunal sektor er dette fraveket i hovedtariffavtalen. For undervisningspersonell som plikter å avvikle sin ferie i juli, og som har fullt opptjente feriepenger, får det i praksis ingen betydning om ferielovens eller hovedtariffavtalens utbetalingsregel følges.

Av praktiske årsaker gjøres feriepengeavregningen for kommunal sektor i juni. Etter denne avregningen (juniavregningen) vil arbeidstakeren få utbetalt vanlig lønn i juni pluss de feriepengene som overstiger den lønnen arbeidstakeren ville tjent i feriepengeperioden, kalt feriepengetillegget. I sum kan beløpet utgjøre en del mer enn vanlig lønn, noe som igjen ofte fører til den misforståelsen at alt av feriepenger utbetales i juni. Det stemmer ikke, resten av feriepengene blir utbetalt mens ferien avvikles i juli.

Nyutdannede kan få lønn istedenfor feriepenger

Det er egne regler for feriepenger for lærere i første yrkesår. For (fylkes)kommunalt ansatte, har hovedtariffavtalen regler om full lønn i ferietiden når du er nyansatt. Dette betyr at dersom feriepengegrunnlaget fra fjorårets ekstrajobb ved siden av studiene er mindre enn din månedslønn, har du krav på vanlig månedslønn.

Dette er på vilkår av at ansettelsen må vare i minst tolv måneder, altså en kontrakt for ett år. Og det må være første gang du jobber i skoleverket etter ferdig lærerutdanning.

I Oslo kommune er vilkåret at du er i din førstegangs ansettelse i en månedslønnet stilling. I tillegg må du være ansatt for minst ett år i grunnskolen eller minst et skolehalvår i videregående skole.

Ubehagelig overraskelse for noen nye lektorer

Det kan skape krøll om du har jobbet i skolen parallelt med studiene dine. En del lektorstudenter har tatt vikartimer og fått en ubehagelig overraskelse som nyutdannet. Du kan risikere å ha «brukt opp» den tariffestede retten til lønn i ferietiden istedenfor feriepenger mens du var student. Dette er nemlig en engangsrettighet. Noen nyansatte lektorer kan derfor gå sin første ferie i møte uten lønn og med veldig lite feriepenger.

Denne retten til full lønn i stedet for feriepenger gjelder kun nyutdannede. Andre ansatte som av ulike årsaker ikke har fullt opptjente feriepenger, kan altså ikke påberope seg denne retten.

Våre erfaringer:

I den senere tid har vi hatt et par tilfeller hvor medlemmet ikke har fått full lønn i stedet for feriepenger i juni/juli det første året som lektor etter endt utdanning. Begrunnelsen til arbeidsgiver er at denne retten ble «brukt opp» da vedkommende jobbet deltid som student. Dette vil få uheldige følger for en som har jobbet deltid ved siden av studiene og hvor lønnen utbetalt i ferien i stedet for feriepengene, ikke utgjør det store beløpet.

Det er positivt at arbeidsgivere betaler disse studentene adjunktlønn, men dette godet må veies opp mot det man risikerer å tape ved neste sommerferie: Det vil si muligheten til å få utbetalt full lønn som lektor i stedet for feriepenger beregnet på en deltidsstilling som adjunkt.

se mer innhold fra kategorien

Juridisk talt
ferie

Flere artikler du kanskje er interessert i

Juridisk talt
Ulønnet permisjon – kun et gode?
Barnepass, utdanning eller selvrealisering – det kan være mange grunner til å søke ulønnet permisjon. Men det er viktig å være klar over noen fallgruver.
Juridisk talt
Ut på tur, aldri sur
Skoleturavtalen finnes – til bruk av lærere og lektorer som skal på skoletur med elever.
Juridisk talt
Er det lov å protestere?
Når dårlig kommuneøkonomi betyr nedleggelse av skoler i grend og bygd og by, ulmer trangen til å protestere også i brystet til de mest sindige lektorer.