Regjeringen la i høst frem forslag til en rekke endringer i arbeidsmiljøloven som Stortinget nå skal ta stilling til. Det er knyttet størst oppmerksomhet til forslaget om økt adgang til å tilsette kortvarig i midlertidige stillinger, samt forslaget om å heve øvre aldersgrense i arbeidslivet fra 70 til 72 år.
- Akademikerne ønsker ikke mer midlertidighet i norsk arbeidsliv. Derfor er vi mot en ensidig adgang til økt bruk av midlertidige stillinger, sier Aarbakke.
Staten er verstingen i midlertidighet
Akademikerne har i møter med partiene på Stortinget sagt at endringer i arbeidsmiljøloven forutsetter at det også gjøres endringer i tjenestemannsloven. Videre vil organisasjonen innskrenke dagens fireårsregel for midlertidighet, til tre år.
- Det er staten som er verstingen i midlertidighet, og tilsetting i staten er regulert av tjenestemannsloven. Derfor må Stortinget nå se på privat og statlig sektor i sammenheng, slik at lovgivningen blir likere, sier Knut Aarbakke, leder i Akademikerne.
Bruken av langvarig midlertidighet er spesielt stor i universitets- og høgskolesektoren der ca. 20 prosent av de vitenskapelig ansatte ikke har faste stillinger. Ved visse institusjoner er andelen helt oppe i 30 prosent.
- Vi kommer ikke til å nå regjeringens mål om å utvikle verdensledende universitets- og forskningsmiljøer med dagens mange løsarbeidere. Derfor er det viktig at Stortinget tar grep nå, sier Aarbakke.
- Akademikerne kommer ikke til å delta i onsdagens streik mot regjeringens lovforslag. Det er Stortinget, og ikke regjeringen, som vedtar lovene i Norge. Vi har derfor mer tro på å gå i dialog med Stortinget enn å streike mot regjeringen, sier Aarbakke.
Relaterte lenker: