Norsk Lektorlag er i utgangspunktet positive til at det settes fokus på et så viktig tema, men vi stiller oss kritiske til omfanget av skjemaer og veiledningsmateriell.
Vi ber tillitsvalgte passe på tidsbruken
Som tillitsvalgt i Norsk Lektorlag er det viktig at du er påpasselig dersom din skole blir valgt ut for tilsyn. Norsk Lektorlag stiller seg positive til at det settes fokus på elevenes utbytte av opplæringen, men vi er kritiske til at det skriftlige materialet krever for mye verdifull tid som lærerne skulle brukt på elever og undervisning. Det er forbausende at dette kommer samtidig med regjeringens utspill mot tidstyver i skolen. Hvis man skal ta tilsynsskjemaet på alvor, vil hver lærer bruke flerfoldige timer på å sette seg inn i temaet, lese veiledningsmateriellet og besvare, begrunne og dokumentere hvert svar.
Utdanningsdirektoratet ønsker å kontrollere om skoler og skoleeiere følger enkelte bestemmelser i Opplæringsloven og vil derfor at fylkesmennene skal føre tilsyn på offentlige skoler i hele landet.
Tilsynsmyndighetene (Fylkesmannen og Utdanningsdirektoratet) ønsker å få opplysninger om
Fylkesmennene gjennomfører tilsynet
Fylkesmennene velger ut skoler ut fraen vurdering av risiko for lovbrudd. Risiko kan vurderes ut fra faktorer som resultater på elevundersøkelsen, klageoversikt og om skolen harspesielle elevgrupper. Fylkesmennene skal gjennomføre minst tre tilsyn i året, og når perioden er over, er det et mål at 60 prosent av skoleeierne ha hatt tilsyn på minst én skole.
Den første fasen er skriftlig, hvor representanter for ledelsen og lærergruppen skal fylle ut et egenvurderingsskjema. Fylkesmennene bestemmer om skjemaet skal fylles ut av hver og en av lærerne eller om det skal fylles ut i fellesskap, og dokumentasjon skal bare legges frem én gang. Når den skriftlige fasen er gjennomført, skal det gjøres et stedlig tilsyn. Det vil si at representanter for fylkesmannsembetet kommer på skolen og gjennomfører intervjuer av utvalgte lærere, elever og ledere. Utdanningsdirektoratet understreker at det ikke skal være et tilsyn på den enkelte lærer, men på skolen og at spørsmålene som stilles skal være basert på spørsmålene og svarene fra egenvurderingsskjemaet.
Norsk Lektorlag vil oppfordre deg som tillitsvalgt til å bidra til at intervjuene med utvalgte lærere bidrar til å gi en utfyllende og god beskrivelse av tilstanden på skole.
Veiledningsheftet som følger med tilsynet er på 43 sider (med et ti siders vedlegg) og egenvurderingsskjemaet til lærerne har 29 spørsmål som skal besvares med både ja/nei, begrunnelse og dokumentasjon. Det er viktig at det settes av tid til dette fra ledelsens side, som ikke spises av lærerens tid til for- og etterarbeid, men at det heller tas av møtetid eller annet rapporteringsarbeid. Om nødvendig må lærerne få overtidsbetalt. Arbeidet bør også effektiviseres så godt som mulig, i regi av ledelsen på skolen.
Det meste av oppfølgingen er rektors ansvar
En annen ting det kan være verdt å merke seg, er innholdet i veiledningsmaterialet. Det kommer fram at overveldende mye av den oppfølgingen skolene er pålagt å gi elevene er rektors ansvar. Svært lite er lærerens direkte ansvar. Det ansvaret som i lov og forskrift er gitt til den enkelte lærer kan kort summeres opp i følgende punkter:
- Informere elevene om kompetansemålene i læreplanene og eventuelle mål fastsatt i IOP
- Gjøre elevene kjent med hva som vektlegges i vurderingene
- Sørge for at elevene får tilstrekkelig tilbakemelding om hva de mestrer i fagene og hva eleven kan gjøre for å øke sin kompetanse
- Sørge for at elevene får mulighet til å vurdere eget arbeid
- Varsle rektor om elever som ikke har tilstrekkelig utbytte av opplæringen
Denne informasjonen kan være nyttig å ta med seg i videre fagforeningsarbeid, dersom rektor overlater ansvar til lærerne som lærerne ikke skal ha.
Tilsynet har startet, og noen av rapportene er tilgjengelige og kan finnes på fylkesmannens nettsider. Det er Utdanningsdirektoratet og ikke fylkesmennene som fører tilsyn på private skoler.
Relaterte lenker:
• Utdanningsdirektoratet Veiledning
• Fylkesmannen i Oslo og Akershus Tilsyn ( med eksempler på rapporter)
• Kunnskapsdepartementet Jakten på tidstyver – si din mening