Tekst: Marianne L. Pedersen, juridisk rådgiver i Norsk Lektorlag
Opp gjennom årene har vi mottatt en del henvendelser fra medlemmer som har tatt hele eller deler av sin utdanning i utlandet. Spørsmålene er av ulik karakter, men de gjelder ofte godkjenning av utenlandsk utdanning. I denne artikkelen vil vi gjennomgå hvilke tilfeller som krever godkjenning, hvor søknaden må sendes og hvilke dokumentasjonskrav som gjelder.
Godkjenningsordning for lovregulerte yrker
Det er utdanningen din og hva godkjenningen skal brukes til, som bestemmer hvilken godkjenning du trenger og hvor du skal sende søknaden. Det er kun utdanning på høgskole- eller universitetsnivå som vurderes for godkjenning. I denne artikkelen er det godkjenningsordningen for lovregulerte yrker som skal behandles. Ulike lovregulerte yrker må godkjennes hos ulike godkjenningskontorer. Læreryrket er lovregulert, og en arbeidstaker med en utenlandsk utdanning må derfor søke godkjenning.
For å kunne jobbe i fast stilling som lærer og morsmålslærer i grunnskolen og i videregående skole med utdanning fra et annet land, kreves det godkjenning fra Utdanningsdirektoratet. Universitets- og høgskolelektorer godkjennes på de enkelte lærerstedene. Denne artikkelen vil hovedsakelig dreie seg om godkjenning hos Utdanningsdirektoratet og hvilke krav som stilles for å få søknaden behandlet og godkjent.
NOKUT-godkjenning
Hvis du har en utdanning fra et land utenfor EU/EØS så vil du i tillegg til en godkjenning fra Utdanningsdirektoratet trenge en generell godkjenning fra NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen). NOKUT er et faglig uavhengig organ opprettet av Stortinget. NOKUT behandler enkeltsøknader om generell godkjenning av utenlandsk høyere utdanning og har ansvar for å informere om godkjenningssystemet. NOKUT vil vurdere utdanningen din i forhold til den norske gradsstrukturen, det vil si om den tilsvarer for eksempel en bachelorgrad, mastergrad eller Ph.d. Den generelle godkjenningen sier ikke noe om det faglige innholdet i en utdanning. NOKUT vurderer heller ikke om utdanningen din inneholder de samme fagene som en bestemt norsk utdanning.
Den generelle godkjenningen fra NOKUT må foreligge før du sender inn en søknad til Utdanningsdirektoratet. Hvilke dokumentasjonskrav som gjelder når du søker vil kunne variere ut ifra hvilket land du har tatt utdanning i. Se www.nokut.no for nærmere informasjon om dokumentasjonskrav. For øvrig er NOKUTs generelle godkjenning et hjelpemiddel når du skal etablere deg på det norske arbeidsmarkedet, på den måten at du kan bruke den generelle godkjenningen når du søker stillinger innen yrker som ikke er lovregulerte. Det er opp til hver enkelt arbeidsgiver om de vil kreve NOKUTs generelle godkjenning eller ikke.
Utdanningsdirektoratets rolle
Utdanningsdirektoratet gir godkjenning til lærere som ønsker fast stilling i grunnskolen eller i den videregående skole. I tillegg gir de godkjenning til steinerskolelærere med utdanning fra utlandet og til morsmålslærere som ønsker å jobbe i norsk skole.
Du trenger ikke godkjenning fra Utdanningsdirektoratet hvis du kun skal arbeide i Norge som lærer uten fast tilsetting, for eksempel i et engasjement. Hvis du har tatt PPU i Norge, trenger du heller ingen godkjenning fra Utdanningsdirektoratet. Dette gjelder selv om du har tatt mastergraden din i utlandet. Grunnen til dette er at det norske lærerstedet godkjente den utenlandske utdanningen din da du ble tatt opp som student.
Utdanningsdirektoratet vil vurdere om innholdet av utdanningen din kan vurderes som jevngod med de norske lærerutdanningene. Dersom søknaden godkjennes, vil Utdanningsdirektoratet utstede et godkjenningsbevis.
Krav til dokumentasjon
Følgende dokumenter må sendes til direktoratet sammen med søknaden om godkjenning:
Hvis dokumentene dine er på et annet språk enn norsk, engelsk, dansk eller svensk så må du legge ved autoriserte oversettelser.
Du behøver ikke dokumentere norskkunnskapene dine hvis du søker godkjenning som lærer. Arbeidsgiver vil vurdere dine norskkvalifikasjoner før du blir ansatt. Søker du godkjenning som morsmålslærer, må du dokumentere norskkunnskapene dine. For nærmere detaljer, se www.udir.no.
Behandlingstid og klagemulighet
Ifølge Utdanningsdirektoratet vil det bli truffet vedtak i saken senest fire måneder etter at de har mottatt en komplett søknad hvor alle nødvendige papirer er med. Du vil få ett av følgende tre vedtak:
Godkjenning: Du kan søke fast undervisningsstilling
Avslag: Du oppfyller ikke kravene for å få godkjenning. Informasjon om hva du kan gjøre for å bli kvalifisert vil fremgå av avslaget.
Utligningstiltak: Du har utdanning fra et EU/EØS land som ikke oppfyller kravene for godkjenning, og du må derfor ta en egnethetsprøve eller gjennomføre en prøveperiode for å bli godkjent. Utdanningsdirektoratet vil gi deg informasjon om hvordan du skal gå frem.
Du kan klage på vedtaket. Klagen må sendes til Utdanningsdirektoratet innen tre uker. Du bør da forklare hva du mener er blitt gjort feil i vedtaket og det er en fordel om du kan legge ved mer dokumentasjon som støtter ditt syn. Utdanningsdirektoratet vil da gjøre en ny vurdering av saken din. Hvis de mener at du har rett, så vil de kunne omgjøre sitt eget vedtak. Hvis Utdanningsdirektoratet opprettholder vedtaket sitt, så vil de sende klagen videre til Kunnskapsdepartementet for endelig behandling av klagen din.
Denne artikkelen sto på trykk i Lektorbladet nr. 3/2015